Zeeuwse bolus

9 reacties

Laatst waren wij in Zeeland en natuurlijk aten wij daar een heerlijke bolus. En kreeg ik ook zin om zelf weer eens bolussen te gaan bakken. Al een aantal keer heb ik bolussen gebakken, die waren lekker, maar toch net niet zo plakkerig als die van de bakker.

Na wat zoeken op internet en door wat recepten te combineren, ben ik op dit recept uitgekomen. Ze zijn lekker zacht én super plakkerig.

Zeeuwse bolus

4.8 van 5 stemmen
Porties 14

Ingrediënten

Deeg

  • 500 gr goede tarwebloem (van de molen)
  • 50 gr zachte roomboter
  • 1 ei op kamertemperatuur
  • 11 gr gedroogde gist
  • 300 ml handwarme melk
  • 10 gr zout
  • 15 gr witte basterdsuiker

Suikermengsel

  • 100 gr fijne kristalsuiker
  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 250 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el kaneel

Instructies
 

  • Kneed de ingrediënten voor het deeg tot een zacht en soepel deeg. Ik deed dat met mijn KitchenAid in 15 minuten. Het deeg is na het kneden nog wat plakkerig. Voeg geen bloem toe.
  • Verdeel het deeg in 14 stukjes van 60 gr. en bol de stukjes op. Laat de bolletjes 10 minuten rusten onder plastic.
  • Doe de suikers voor het suikermengsel met de kaneel bij elkaar en hutsel goed door elkaar.
  • Strooi de suiker op een werkblad. Ik gebruik hiervoor en voor het uitrollen van deeg de handige onderlegger van Ikea*. Het deeg plakt er bijna niet aan vast, super handig voor het uitrollen.
  • Maak strengen van ca 30 cm door de bolletjes deeg te rollen door het suikermengsel. Doe dit in etappes van ca 10 cm per keer.
  • Leg de strengen op een hoop en strooi het restje suiker wat nog over is er overheen.
  • Dek af met plastic en laat nog ca 15 min rusten. De suiker gaat dan zweten, waardoor het al een beetje begint te plakken.
  • Vorm de strengen losjes tot een bolus en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Dek de bakplaat af met plastic en schuif de plaat in een koude oven. Zet een bakje heet water onderin de oven, zo gaat de suiker lekker broeden. Laat de bolussen 50 minuten rijzen.
  • Haal de plaat het laatste kwartier uit de oven en verwarm de oven voor op 230 graden hetelucht. Zet opnieuw een bakje heet water onderin de oven.
  • Bak de bolussen in 6 minuten gaar. Het lijkt kort, maar het is echt genoeg en hierdoor wordt de suiker niet weer hard.
  • Haal de bolussen direct uit de oven en leg er een vel bakpapier en een bakplaat van hetzelfde formaat overheen. Keer het geheel om, zodat de hete bakplaat nu bovenop ligt.
  • Laat dit zo 15-20 minuten staan.
  • Verwijder de bovenste bakplaat met het bakpapier en dek af met plasticfolie. Op deze manier gaat het nog wat verder broeden.
  • Als de bolussen nog een beetje lauw zijn kun je ze eten. Super lekker!

Notities

Ik gebruik voor het uitrollen van deeg de handige onderlegger van Ikea. Het deeg plakt er bijna niet aan vast, super handig!
http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/66703500/
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
zeeuwse-bolus

9 Reacties

  1. Pingback: Zeeuws Bolusbrood – Mariëlle in de Keuken

  2. Gisteren deze bolussen gebakken, echt een super recept! Vorige week de ‘echte nog gegeten van de bakker in Goedereede, maar hier thuis proefden ze geen verschil. Heerlijke malse kleverige bolussen!

  3. Jaaa, dit zijn de echte! Jaren naar dit recept gezocht. Bolussen moeten klef zijn en niet hard of met korst. Het omdraaien en 5 minuten na zweten is het geheim.

    • Mariëlle in de Keuken

      Heerlijk zijn ze hè? Na vele malen uitproberen en aanpassen ben ik op dit recept gekomen. Dat Lekker laten zweten is het inderdaad 🙂

  4. Voor de eerste keer bolussen geprobeerd, ze zijn super gelukt,

  5. beste hondendrollen ooit!!!!!!!!!
    een echte aanrader!

  6. ik geef bart gelijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating