Zeeuws Bolusbrood

Vorig jaar deelde ik het recept voor Zeeuwse bolussen met jullie. Hier kun je natuurlijk ook een broodje van te maken. Gisteren probeerde ik het uit en het was heerlijk! Een beetje een kruising tussen suikerbrood en een bolus.

Voor 1 broodje:

Deeg

  • 250 gr goede tarwebloem (bijv. van de molen)
  • 25 gr zachte roomboter
  • 1/2 ei, op kamertemperatuur
  • 4 gr gedroogde gist
  • 150 ml handwarme melk
  • 5 gr zout
  • 7 gr witte basterdsuiker

Suikermengsel

  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 75  gr lichtbruine basterdsuiker
  • 125 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1/2 el kaneel

Verder

  • een klontje roomboter, gesmolten
  • een aluminium broodvormpje van 20 cm (o.a. te koop bij de Zuidmolen)
  • 1 liter warm water

Bereidingswijze

  1. Kneed de ingrediënten voor het deeg tot een zacht en soepel deeg. Ik deed dat met mijn KitchenAid in 15 minuten. Het deeg is na het kneden nog wat plakkerig. Voeg geen bloem toe.
  2. Bol het deeg op en laat het 60 min. rijzen onder folie.
  3. Doe de suikers voor het suikermengsel met de kaneel bij elkaar en hutsel goed door elkaar.
  4. Druk de lucht zachtjes uit het deeg en bol het deeg losjes op. Laat het 20 minuten rusten onder folie.
  5. Bestrijk het bakvormpje met de gesmolten boter en strooi er wat van het suikermengsel in. Op de manier zoals je en bakvorm zou bebloemen.
  6. Rol het deeg uit tot de rechthoekige lap van ca 1 cm dikte, die niet breder is dan het bakvormpje.
  7. Bestrijk de lap dun met gesmolten roomboter en verdeel de heft van de suiker er overheen. Laat aan de bovenkant van de lap een strookje van 1 cm vrij.
  8. Rol de lap op, vanaf de onderkant en knijp de naad dicht.
  9. Verdeel de rest van de suiker over je werkblad en rol de deegrol er doorheen.
  10. Leg de deegrol in het bakvormpje en laat het een uur rijzen.
  11. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht en schuif een braadblik onderin de oven.
  12. Leg op het rooster van de oven een vel alumiumfolie of bakpapier, want er zal wat suiker gaan lekken. Zet het broodje in de oven en giet een liter water in het braadblik.
  13. Bak het broodje in 30 minuten gaar. Leg na 15 minuten aluminiumfolie over het broodje, zodat de bovenkant niet te hard en donker zal worden.
  14. Haal het broodje uit de oven en zet deze met vormpje en al op een rooster. Dek het broodje losjes af met plasticfolie (of een douchemuts). En laat het broodje afkoelen.
  15. Als het broodje nog een klein beetje lauw is kun je het eten.

Bewaar het broodje in plastic als je het niet direct eet. Het is wel het lekkerste om het broodje binnen een paar uur op te eten.

image


3 thoughts on “Zeeuws Bolusbrood

  1. Laura - I scream beauty! Beantwoorden

    Dat ziet er zoooo lekker uit !

  2. […] uit, wat een bijzondere kat. ’s Ochtends maak ik een bolusbrood, het recept kunnen jullie hier... marielleindekeuken.nl/2017/08/26/mijn-eetweek-deel-2
  3. Sprinkels & Kaneel Beantwoorden

    Ziet er heerlijk uit! xxx x

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *