Vlaamse Stoverij met Ovenfriet

1 reactie

 

image

 

Ruim een week geleden gingen wij een dagje naar België, eerst naar Planckendael en daarna naar de grote Carrefour in Zemst. Wat een enorme supermarkt is dat!

Bij Carrefour kregen wij een glaasje Bourgogne des Flandres, dit bier wordt gebrouwen in een kleine brouwerij in Brugge. Een heerlijk biertje met een beetje zurig tintje. Het biertje zou ook erg geschikt zijn voor stoverij werd verteld, dat moest ik dus proberen!

Deze Vlaamse stoverij is natuurlijk heerlijk met zelfgemaakte frieten en deze bakte ik in de oven.

Voor 2-3 personen

Vlaamse stoverij

  • 500 gr riblappen (Black Angus), in blokjes
  • versgemalen zout en peper
  • 1 el bloem
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 flesje Bourgogne des Flandres (of een ander lekker biertje), op kamertemperatuur
  • 2 takjes tijm, bij elkaar gebonden
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el Dijon mosterd
  • 1 el Luikse stroop
  • 2 el natuurazijn
  • olijfolie

Friet

  • 750 gr grote aardappelen, Frieslanders
  • 60 ml zonnebloemolie
  • Fleur de sel of zeezout

Bereidingswijze

  1. Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en fruit de ui in ca 5 minuten zacht, maar niet bruin.
  2. Dep het vlees droog en bestrooi met versgemalen zout en peper. Meng de bloem door het vlees.
  3. Doe het vlees in de braadpan bij de ui en bak het kort aan.
  4. Voeg het bier toe en breng aan de kook.
  5. Voeg de mosterd, Luikse stroop, azijn, tijm en laurierblaadjes toe en roer goed door elkaar.
  6. Zet het vuur op het laagste pitje en laat het vlees minimaal 3 uur stoven, tot het lekker zacht is. Breng de saus op smaak met wat versgemalen peper.
  7. Schil de aardappels en snij er dikke frieten van.
  8. Doe de frieten in een pan met water en een snufje zout en kook de frieten 5 minuten.
  9. Giet de frieten af in een vergiet en laat ca 5 minuten uitstomen.
  10. Meng 60 ml zonnebloemolie door de frieten.
  11. Leg de frieten op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven op 180 graden hetelucht.
  12. Haal de bakplaat na 20 minuten uit de oven en schep de frieten om.
  13. Verhoog de temperatuur in de oven naar 200 graden hetelucht en bak de frieten nog 20 minuten.
  14. Haal de frieten uit de oven en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  15. Bestrooi de frieten met Fleur de sel of versgemalen zeezout.
  16. Serveer het stoofvlees met de frieten en (zelfgemaakte) mayonaise.

 

 

One Comment

  1. Pingback: De 10 meest bekeken recepten van september 2017 – Mariëlle in de Keuken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*