Zelfgemaakte-erwtensoep

Erwtensoep (snert)

2 reacties

Is het buiten koud en heb je zin in erwtensoep? Dan gaat er niets boven eigengemaakte erwtensoep. Met dit recept maak je een heerlijke pan vol. Het is helemaal niet moeilijk om te maken, het kost alleen even wat tijd.

Zelfgemaakte-erwtensoep

Erwtensoep (snert)

5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 uur 20 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten

Ingrediënten

  • 300 gr schouderkarbonade
  • 75 gr gerookte spekreepjes
  • 1 slagersrookworst
  • 500 gr gedroogde spliterwten
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 prei in halve ringen
  • 1 winterpeen in stukjes
  • 200 gr knolselderij in blokjes
  • 1 middelgrote aardappel in blokjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 bosje bladselderij
  • versgemalen zout en peper
  • 2 ltr water

Instructies
 

  • Spoel de erwten goed af en breng ze aan de kook met het water, schouderkarbonade, spekreepjes en de laurierblaadjes.
  • Laat het geheel een half uur op laag vuur trekken. Verwijder het eventuele schuim dat boven komt drijven met een schuimspaan.
  • Voeg de prei, ui, winterpeen, aardappel en selderij toe aan de soep en laat de soep ca 1,5 uur koken. 
  • Roer de soep af en toe door, als de erwten helemaal uit elkaar zijn gevallen en er een groene massa ontstaat tijdens het doorroeren, dan is de erwtensoep bijna klaar.
  • Haal de schouderkarbonade en de laurierblaadjes uit de soep en snij de schouderkarbonade in kleine stukjes.
  • Haal nu eventueel de staafmixer door de soep als je liever een gladdere erwtensoep hebt. En voeg een beetje gekookt water toe, als je de soep te dik vindt.
  • Snij de rookworst in plakjes en voeg deze samen met de stukjes schouderkarbonade toe aan de soep.
  • Laat de soep op laag vuur nog 20 minuutjes zachtjes pruttelen.
  • Breng de soep verder op smaak met versgemalen peper en zout.

Notities

  • Wil je de erwtensoep de volgende dag eten? Zorg dan dat je de soep snel terugkoelt, anders krijg je zure (bedorven) soep. Doe dit in een bak met ijswater en roer de soep af en toe door.
  • De soep is de volgende dag iets dikker.
  • De soep kun je 2 dagen in de koelkast bewaren en kan ook prima worden ingevroren, dan blijft de soep nog maximaal 3 maanden goed.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
Zelfgemaakte-erwtensoep

2 Reacties

  1. Ingrid Bindels

    Hallo Mariëlle
    Dit lijkt me een lekker soepje staat alleen niet bij voor hoeveel personen dit is. Zou ik graag willen weten.
    Groetjes Ingrid

    • Mariëlle in de Keuken

      Hallo Ingrid, dit hangt een beetje af van hoeveel je per persoon eet. Dit recept is voor bijna 4 liter erwtensoep. Groetjes, Mariëlle

Laat een antwoord achter aan Ingrid Bindels Cancel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating