Luchtige lemon meringue cake

Luchtige lemon meringue cake

4 reacties

Mijn favoriete gebak is lemon meringue. Het zurige van de citroen met het zoetige schuim, een heerlijke combinatie. Al eerder maakte ik de lemon meringue cheesecake. Dit keer maakte ik een wat luchtigere versie met citroen cake. De cake is niet gemaakt met boter maar met slagroom, de cake heeft wat weg van wolkencake.

 

Luchtige lemon meringue cake

Luchtige lemon meringue cake

2.6 van 16 stemmen

Ingrediënten

Cake

  • 4 eiwitten
  • snufje zout
  • 125 gr fijne kristalsuiker
  • 4 eigelen
  • 1 tl vanille extract of vanillepasta
  • 200 ml slagroom
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • rasp en sap van 1 citroen

Lemoncurd

  • 2 rasp en sap van 2 citroenen
  • 5 eidooiers
  • 60 gr boter gesmolten
  • 150 gr fijne kristalsuiker

Italiaans schuim

  • 2 eiwitten
  • 125 gr fijne kristalsuiker
  • 40 ml water

Verder

  • ronde springvorm van 20-22 cm

Instructies
 

Citroencake

  • Verwarm de oven voor op 160 graden.
  • Klop de eiwitten goed luchtig en voeg halverwege het vanille extract en de suiker toe.
  • Voeg de eigelen toe en klop door. Klop de eieren totaal 10 minuten, het moet echt goed luchtig zijn.
  • Voeg de slagroom, het citroensap en citroenrasp toe en klop enkele seconden door op lage stand tot alles vermengd is.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en spatel het voorzichtig door het eimengsel. Spatel niet langer dan nodig.
  • Vet de bakvorm in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Giet het beslag in de bakvorm en bak de cake in ca 45 minuten gaar.
  • Haal de cake uit de vorm en laat de cake afkoelen op een rooster.
  • Bestrooi de cake met wat poedersuiker.

Lemoncurd

  • Doe de eieren met de suiker in een steelpannetje en klop het geheel luchtig. 
  • Voeg de gesmolten boter toe en klop goed door elkaar.
  • Voeg het citroensap toe en klop weer goed door elkaar.
  • Zet het vuur laag en laat het geheel ca 5 minuten op laag vuur staan, blijf ondertussen heel regelmatig roeren.
  • Zet het vuur hoger en blijf constant goed roeren, tot de lemoncurd is ingedikt.
  • Voeg de citroenrasp toe en roer goed door.
  • Giet de lemoncurd in schaaltje en laat afgedekt met wat folie afkoelen.

Italiaans schuim

  • Doe de kristalsuiker met het water in een pannetje en breng aan de kook tot 121 graden.
  • Mix ondertussen de eiwitten stijf.
  • Giet de hete suikerstroop bij al mixend bij de eiwitten en blijf mixen tot het schuim is afgekoeld.

Afwerking

  • Snij de cake horizontaal door midden en besmeer de onderlaag met lemoncurd.
  • Leg de bovenlaag er bovenop en schep het Italiaans schuim erop.
  • Brand het schuim af met een brandertje.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

 

Luchtige lemon meringue cake

4 Reacties

  1. wat is de afmeting van het bakblik voor bovenstaand recept?
    en kun je er een springvorm voor gebruiken die je normaliter voor appeltaarten gebruikt?

  2. Ziet er super lekker uit! Ik vroeg me alleen af hoe lang je de cake kan bewaren en of je deze het beste in of juist buiten de koelkast kan bewaren?

    • Mariëlle in de Keuken

      Deze kun je het beste in de koelkast bewaren vanwege de meringue, maar ik zelf bewaar het nooit te lang, want cake kan uitdrogen in de koelkast en meringue wat vocht gaan lekken. Maar bijvoorbeeld de avond van tevoren maken kan prima.

Laat een antwoord achter aan Mariëlle in de Keuken Cancel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating