De afgelopen maand werden de bakrecepten, zoals de appel-yoghurtcake veel door jullie bekeken, erg leuk! Maar ik kreeg ook vragen over baksels met minder suiker of zonder tarwebloem.
Ik ging ermee aan de slag en maakte dit heerlijke appeltaartje. Het taartje is zonder geraffineerde suiker (op een snufje poedersuiker na) en gemaakt met havermeel en amandelmeel. Havermeel en amandelmeel maak je gemakkelijk zelf door havervlokken of amandelen te vermalen met een keukenmachine.
De smaak is misschien eventjes wennen als je zoet gebak gewend bent, maar het is zeker wel lekker. I.p.v. met slagroom kun je de appeltaart ook met bijvoorbeeld wat Griekse yoghurt gezoet met honing eten.
Voor deze appeltaart gebruikte ik een langwerpige bakvorm van 35 x 12,5 x 3 cm met uitneembare bodem.
Gezondere appeltaart
Ingrediënten
Bodem
- 200 gr havermeel
- 50 gr amandelmeel
- 150 gr boter op kamertemperatuur
- snufje zout
- 1 ei
- 2 el honing
- 2 tl bakpoeder
Vulling
- 3 grote Jonagold appels
- 1 el honing
- 50 gr rozijnen geweld
- 1,5 tl kaneel
- 1/2 tl gemalen anijszaad
- 1/4 tl kardemom
- kneepje citroensap
- klein kontje boter
Kruimeldeeg
- 75 gr havermeel
- 25 gr amandelmeel
- snufje zout
- 40 gr boter gesmolten
- 1 el honing
- 1,5 tl kaneel
- 1/2 tl vanille extract
Verder
- boter of bakspray om in te vetten
- poedersuiker eventueel
Instructies
Bodem
- Kneed van alle ingrediënten een soepel deegje.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
Vulling
- Schil de appels en snij ze in hele kleine blokjes.
- Meng het citroensap door de appelblokjes.
- Smelt een heel klein klontje boter in een koekenpan en bak de stukjes appel op laag vuur in 5 minuten tot ze wat zachter zijn en het vocht is verdampt.
- Doe het kaneel, anijs, kardemom, honing en de gewelde rozijnen erbij en meng goed door elkaar.
Kruimeldeeg
- Meng het havermeel, met het amandelmeel, kaneel en het snufje zout door elkaar.
- Voeg de honing en het vanille extract toe en meg nogmaals goed door elkaar.
- Voeg de gesmolten boter toe en roer met je vingers door het meelmengsel tot er grove kruimels ontstaan.
Verder
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet de bakvorm in met een beetje boter of bakspray.
- Rol het deeg voor de bodem uit en leg het in de bakvorm. Zorg voor een mooi opstaand randje en druk zachtjes aan.
- Verdeel het appelmengsel over de bodem.
- En strooi de kruimels er overheen.
- Bak de appeltaart in 50 minuten gaar en bruin.
- Laat de appeltaart in de vorm afkoelen op een rooster.
- Bestrooi de appeltaart eventueel met een klein beetje poedersuiker.
Notities
- Leg een stukje aluminiumfolie over de appeltaart als het bruinen te hard gaat.
- De kardemom en anijs kun je eventueel ook weglaten.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.