Vegan for friends review

Boekreview: Vegan for friends van Alexander Gershberg

0 reacties

Verrassende recepten met een verhaal

De recepten in Vegan for Friends bewijzen dat plantaardige voeding niet saai en flauw is. De gerechten van chef-kok Alexander Gershberg zijn heerlijk en vol smaak.

Voor zijn originele gerechten gebruikt Alexander traditionele onbewerkte en pure ingrediënten, zonder vlees en kaas te imiteren. Maar Vegan for Friends is meer dan een kookboek: het is ook een spannende reis vol verhalen achter de recepten.

Review Vegan for friends

Hoewel wij geen vegetariër of veganist zijn, proberen we wel minder vlees te eten. Als een maaltijd lekker op smaak is, mis je vaak het vlees niet eens. Wij zijn alleen niet zo van de zogenaamde vleesvervangers zoals vegetarische kipstukjes of vegetarisch gehakt. Dit boek laat zien dat je zulke producten ook helemaal niet nodig hebt om lekker vegetarisch/veganistisch te eten.

Op het eerste gezicht is het al een heel mooi boek om te zien. De kaft heeft een soort linnenstructuur. Het boek telt 224 pagina’s en is dus vrij dik. In het boek staan mooie foto’s, waar vooral het gerecht goed tot zijn recht komt. Ook staan er mooie foto’s in het boek van Alexander zijn vrienden, zijn moeder en op pagina 30 kijkt zijn oma je lief aan.

Het boek begint met het verhaal achter dit boek, waarin Alexander vertelt dat hij, door zich te verdiepen in macrobiotische voeding, erachter kwam dat er een duidelijk verband is tussen je eetpatroon en hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt. Alexander leerde meer over haute cuisine door stage te lopen bij prestigieuze restaurants en met gerenommeerde chefs te werken.

Als het op voedingsstoffen aan komt moet een maaltijd compleet zijn. Alexander geeft een aantal voorbeelden van menu’s welke je zelf samen kunt stellen.

Waneer ik door de recepten blader kom ik wat ingrediënten tegen welke ik nog nooit gebruikt heb, zoals bijvoorbeeld Umesu en Sumak. Maar gelukkig geeft Alexander informatie over deze producten. Hij geeft uitleg wat voor producten het zijn en waar je ze kunt vinden. Het meeste is verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel. Ook geeft hij wat technische informatie over bijvoorbeeld het bakken van taarten en cakes.

De meeste gerechten in het boek zijn niet moeilijk om te maken. De recepten zijn opgedeeld in meerdere hoofdstukken. Ieder hoofdstuk begint met een verhaal. Het eerste hoofdstuk is “Koken voor mijn grootmoeder”. Waarin hij verteld over zijn familie en Joodse, nomadische geschiedenis. In de volgende hoofdstukken maakt hij partyfood, zoals heerlijke Sushi en rijstpapierrolletjes. Of kookt hij met kliekjes, voor als zijn vrienden langskomen en er niks in de koelkast ligt. De keuken van het Midden Oosten, de Russische keuken, maar ook de Hollandse keuken komen in latere hoofdstukken ook nog voorbij.

Fusilli met pesto

Als eerste maakte ik dit heerlijke pastagerecht met volkorenpasta, pesto, mais, tomaatjes, rucola en zwarte olijven. Ik dacht dat ik de parmezaan welke ik normaal altijd door de pesto doe wel zou missen, maar dat was zeker niet het geval. Het zoutige in dit gerecht komt van de zwarte olijven. Marco en ik zijn beide geen olijvenliefhebbers, maar op deze manier vonden we ze eigenlijk best heel lekker. Het gerechtje is ook nog eens super snel klaar en zal zeker nog eens vaker op tafel komen.

Vegan for friends

 

Conclusie

De recepten zijn niet moeilijk om te maken. Alexander laat met dit boek zien dat je ook heel lekker en gevarieerd veganistisch kunt eten. De persoonlijke verhalen maken het boek ook leuk om te lezen. Dit boek helpt ons zeker om vaker een dag vegetarisch of veganistisch te eten.

Ben je ook enthousiast geworden over dit boek?

Vegan for friends is verkrijgbaar bij o.a. bol.com voor € 24,99.

Bekijk op bol.com

 

Titel: Vegan for friends

Auteur: Alexander Gershberg

Prijs: € 24,99

ISBN 978 90 452 1561 7

Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.

 

 

 

 

Voor deze review heb ik het boek opgestuurd gekregen van de uitgever.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*