Limburgse kersenvlaai

Afgelopen donderdag hebben wij heerlijke kersenvlaai op het terras in Limburg gegeten. Tijd om zelf weer eens vlaai te maken.

 

 

 

 

Limburgse kersenvlaai
Print recept
Limburgse kersenvlaai


Ingrediënten
Vlaaibodem en raster
  • 300 gr patentbloem
  • 125 gr volle melk
  • 30 gr boter
  • 20 gr fijne kristalsuiker
  • 6 gr droge gist
  • 3 gr zout
  • 1 ei
Kersenvulling
  • 700 gr kersen op sap (pot)
  • 65 gr kristalsuiker
  • 8 gr vanillesuiker
  • 15 gr aardappelzetmeel (je kunt ook maizena of allesbinder gebruiken)
Verder
  • vlaaivorm van 24 cm (of een andere lage taartvorm
  • vlaaisuiker of andere grove suiker
  • eventueel een vlaaienraster
Bereidingswijze
  1. Laat de kersen uitlekken en vang het sap op in een pannetje, schep er een paar el van het sap uit. Voeg de suiker en vanillesuiker toe in het pannetje en breng aan de kook.

  2. Meng het achtergehouden sap met de maizena en voeg dit bij het gekookte sap. Laat zachtjes verder pruttelen tot het sap wat is ingedikt.

  3. Voeg de uitgelekte kersen toe en laat nog kort mee pruttelen.

  4. Laat de kersenvulling afkoelen.

  5. Kneed van de ingrediënten voor het deeg een soepel deeg (met de keukenmachine in ca 15 minuten).

  6. Laat het deeg een uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.

  7. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  8. Druk zachtjes de lucht uit het deeg en snij 1/3 van het deeg af.

  9. Rol de rest van het deeg uit tot een ronde lap van ca 3 mm dik. 

  10. Vet de vlaaivorm in (met bijv. bakspray) en leg hierin het deeg. Laat het deeg 10 minuten rusten en ga met een deegroller over de vlaaivorm, zodat het overtollige deeg netjes langs de randen wordt afgesneden. 

  11. Verdeel de kersenvulling over de vlaaibodem.

  12. Rol het apart gehouden deeg uit en leg deze op het vlaairaster. Ga met een deegroller er overheen, zodat de ruitjes worden uitgestoken. Draai het vlaairaster om boven de vlaai, zodat het raster op de vlaai komt te liggen. Snij de randjes weg langs de vlaaivorm. Als je geen vlaairaster hebt, snij dan dunne strookjes uit het deeg en leg deze op de vlaai (zoals bij een appeltaart).

  13. Bestrijk de vlaai met wat water en strooi er de suiker overheen.

  14. Bak de vlaai in ca 25 minuten gaar en mooi bruin.

  15. Laat de vlaai helemaal afkoelen voordat deze wordt aangesneden.

 

Limburgse kersenvlaai


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *