Een recept voor klassieke appeltaart mag natuurlijk niet ontbreken. Want appeltaart vindt bijna iedereen lekker en kan altijd!
Klassieke appeltaart
Ingrediënten
Deeg
- 350 gr patentbloem
- 8 gr bakpoeder
- 8 gr vanillesuiker
- 170 gr witte basterdsuiker
- 250 gr boter
- 25 gr losgeklopt ei
- 1/4 tl zout
- rasp van een (biologische) halve citroen
Appelvulling
- 1,5 kg Jonagold appels
- 2 tl kaneel
- 30 gr custard
- 50 gr witte basterdsuiker
- 50 gr (ongezwavelde) rozijnen
Verder
- boter om in te vetten
- paneermeel
- ei om te bestrijken
- 1 el abrikozenjam
- springvorm van 24 cm
Instructies
- Kneed van de ingrediënten voor het deeg een mooi deegje, maar kneed niet langer door dan nodig.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
- Laat ondertussen de rozijnen een kwartiertje wellen in gekookt water. En laat ze goed uitlekken in een zeef.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet de springvorm in met boter.
- Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog een keer door, zodat het weer ietsjes soepelen wordt.
- Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol 1/3 van het deeg uit tot een ronde lap van 5 mm dikte. Leg de springvorm erop en snij een cirkel uit rondom de springvorm. Bekleed hiermee de bodem van de springvorm.
- Rol de helft van het overgebleven deeg uit tot een lange strook van 5 mm dikte en bekleed hiermee de rand van de springvorm.
- Schil de appels en snij ze in partjes. Snij de partjes in niet te dikke plakjes. Meng de plakjes appel met de gewelde rozijnen, kaneel, witte basterdsuiker en de custard.
- Bestrooi de bodem van de appeltaart met een dun laagje paneermeel en schep het appelmengsel er overheen. Druk het appelmengsel zachtjes aan.
- Rol het overige deeg uit tot een lap van 5 mm dikte en snij stroken van ca 2 cm uit het deeg. Maak hiermee een raster over de appelvulling.
- Bestrijk het raster met wat losgeklopt ei.
- Bak de appeltaart in ca 75 minuten gaar en goudbruin.
- Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en bestrijk hiermee de appeltaart zodra deze uit de oven komt.
- Laat de appeltaart in de vorm afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!