Klassieke appeltaart

Klassieke appeltaart

0 reacties

Een recept voor klassieke appeltaart mag natuurlijk niet ontbreken. Want appeltaart vindt bijna iedereen lekker en kan altijd!

 

 

 

 

Klassieke appeltaart

Klassieke appeltaart

4.1 van 17 stemmen

Ingrediënten

Deeg

  • 350 gr patentbloem
  • 8 gr bakpoeder
  • 8 gr vanillesuiker
  • 170 gr witte basterdsuiker
  • 250 gr boter
  • 25 gr losgeklopt ei
  • 1/4 tl zout
  • rasp van een (biologische) halve citroen

Appelvulling

  • 1,5 kg Jonagold appels
  • 2 tl kaneel
  • 30 gr custard
  • 50 gr witte basterdsuiker
  • 50 gr (ongezwavelde) rozijnen

Verder

  • boter om in te vetten
  • paneermeel
  • ei om te bestrijken
  • 1 el abrikozenjam
  • springvorm van 24 cm

Instructies
 

  • Kneed van de ingrediënten voor het deeg een mooi deegje, maar kneed niet langer door dan nodig.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
  • Laat ondertussen de rozijnen een kwartiertje wellen in gekookt water. En laat ze goed uitlekken in een zeef.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet de springvorm in met boter.
  • Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog een keer door, zodat het weer ietsjes soepelen wordt.
  • Bestrooi het werkblad met wat bloem en rol 1/3 van het deeg uit tot een ronde lap van 5 mm dikte. Leg de springvorm erop en snij een cirkel uit rondom de springvorm. Bekleed hiermee de bodem van de springvorm.
  • Rol de helft van het overgebleven deeg uit tot een lange strook van 5 mm dikte en bekleed hiermee de rand van de springvorm.
  • Schil de appels en snij ze in partjes. Snij de partjes in niet te dikke plakjes. Meng de plakjes appel met de gewelde rozijnen, kaneel, witte basterdsuiker en de custard.
  • Bestrooi de bodem van de appeltaart met een dun laagje paneermeel en schep het appelmengsel er overheen. Druk het appelmengsel zachtjes aan.
  • Rol het overige deeg uit tot een lap van 5 mm dikte en snij stroken van ca 2 cm uit het deeg. Maak hiermee een raster over de appelvulling.
  • Bestrijk het raster met wat losgeklopt ei.
  • Bak de appeltaart in ca 75 minuten gaar en goudbruin.
  • Verwarm de abrikozenjam in een pannetje en bestrijk hiermee de appeltaart zodra deze uit de oven komt.
  • Laat de appeltaart in de vorm afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

 

Klassieke appeltaart

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating