Eén van mijn volgers vroeg laatst op Facebook naar een recept voor aardappelkroketjes. Hier had ik nog geen recept voor, maar ik ging er mee aan de slag! Ze vielen bij ons zeker in de smaak! En zoveel lekkerder dan de kant en klare versie uit de supermarkt.
Aardappelkroketjes
Ingrediënten
Aardappelpuree
- 1 kg bloemige aardappels
- 2 tl mosterd
- versgemalen zout en peper
- versgemalen nootmuskaat
- 2 eidooiers
Korstje
- bloem
- 2 eiwitten
- paneermeel
Verder
- zonnebloemolie om te frituren
Instructies
- Schil en was de aardappels en kook ze gaar.
- Giet de aardappels af en laat ze op een laag pitje uitstomen. Het is belangrijk dat er geen kookvocht meer achterblijft, dit i.v.m. het kunnen barsten van de aardappelkroketjes bij het frituren.
- Stamp de aardappels fijn en roer de mosterd, zout en peper, nootmuskaat en de eidooiers er doorheen.
- Doe de aardappelpuree in een bakje en laat de puree een paar uur afkoelen in de koelkast. Maak de puree bijvoorbeeld in de ochtend en maak er ’s avonds kroketjes van.
- Klop de eiwitten los in een schaaltje waar de kroketjes in passen. Schep in een tweede schaaltje wat bloem en in een ander schaaltje paneermeel.
- Maak mooie rolletjes van de aardappelpuree. Voor even grote kroketjes kun je bijvoorbeeld een ijsschep gebruiken.
- Rol de rolletjes puree eerst door de bloem, dan het eiwit en tenslotte door de paneermeel. Zorg dat de rolletjes helemaal bedekt zijn met paneermeel.
- Laat de gevormde kroketjes minimaal een half uurtje rusten in de koelkast.
- Verhit ondertussen een pan met olie (of de frituurpan) tot 180 graden.
- Frituur de aardappelkroketjes met maximaal 5 tegelijk in ca 4 minuten.
- Laat de aardappelkroketjes even uitlekken op keukenpapier.
Notities
- Je kunt ook nog wat variëren in smaak. Voeg bijvoorbeeld fijngeraspte parmezaan en/of peterselie toe aan de aardappelpuree.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
Hoi Mariëlle, ziet er fantastisch uit. Kunnen de kroketjes ook in de oven gemaakt worden?
Saskia
Hoi Saskia, in principe zou het moeten kunnen, al zijn ze dan wel minder krokant en wat slapper.
Oven mwah, air fryer yah 😛