Daging rendang

Daging Rendang uit de slowcooker of braadpan

4 reacties

Bij ons vlakbij zit een Indonesisch restaurant, wanneer wij daar heen gaan kiezen wij altijd voor de Rendang.

Heerlijk zacht en pittig gestoofd rundvlees.

Het recept dat ik vandaag met jullie deel is gebaseerd op het recept uit het boek “Zoals alleen Oma dat kan” van Danny Jansen, waar ik mijn eigen draai aan gaf.

Daging rendang

Daging Rendang uit de slowcooker of braadpan

2.9 van 16 stemmen
Porties 2 personen

Ingrediënten

  • 500 gr sucadelappen in blokjes
  • zonnebloemolie
  • 2 kleine uien in grove stukken
  • 3 teentjes knoflook geplet
  • 1/2 tl gemberpasta
  • 1/2 tl laos
  • 1/4 tl trassi
  • 1 tl kemiripasta
  • 1/2 tl djinten (gemalen komijnzaad)
  • 1 1/2 tl ketoembar (gemalen korianderzaad)
  • 1/2 tl kurkuma
  • 3 indisch laurierblad (te koop bij de toko)
  • 3 limoenblad (te koop bij de toko)
  • 1 serehstengel (citroengras)
  • 1 el ketjap manis
  • 1/2 el sambal oelek
  • 1 el palmsuiker
  • 300 ml warm water (uit de waterkoker)
  • 1/4 tl versgemalen peper
  • 50 gr santen (kokosmelk)

Instructies
 

Slowcooker

  • Haal het vlees uit de koelkast en laat het een uur op temperatuur komen.
  • Doe de ui, knoflook, gemberpasta, laos, trassi, kemiripasta, djinten, ketoembar en kurkuma in de keukenmachine of het hakmolentje van de staafmixer en vermaal het geheel tot een pasta.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een ruime koekenpan en fruit de pasta in 2 minuten aan.
  • Doe het vlees erbij en bak het even mee.
  • Voeg het water, ketjap, sambal, santen en de palmsuiker toe en breng aan de kook.
  • Giet het geheel in de slowcooker en leg de Indische laurierbladeren en de limoenbladeren erin. Kneus de serehstengel en leg deze erbij. Breng verder op smaak met de versgemalen peper.
  • Leg het deksel op de slowcooker en laat het geheel ca 7 uur stoven tot het vlees heerlijk zacht is en bijna uit elkaar valt.
  • Giet het vocht uit de slowcooker in een koekenpan en verwijder de bladeren en de serehstengel. Laat het vlees in de slowcooker zitten en zet de slowcooker op de warmhoudstand.
  • Laat het vocht op hoog vuur in ca 10 minuten inkoken, tot er bijna niets meer van over is en het vocht bijna aanbakt aan de pan. 
  • Schep het vocht weer bij het vlees en roer nog even goed door elkaar.

Braadpan

  • Haal het vlees uit de koelkast en laat het een uur op temperatuur komen.
  • Doe de ui, knoflook, gemberpasta, laos, trassi, kemiripasta, djinten, ketoembar en kurkuma in de keukenmachine of het hakmolentje van de staafmixer en vermaal het geheel tot een pasta.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een ruime koekenpan en fruit de pasta in 2 minuten aan.
  • Doe het vlees erbij en bak het even mee.
  • Voeg het water, ketjap, sambal, santen en de palmsuiker toe en breng aan de kook.
  • Schep het vlees bij het vocht in de pan en leg de Indische laurierbladeren en de limoenbladeren erin. Kneus de serehstengel en leg deze erbij. Breng verder op smaak met de versgemalen peper.
  • Leg het deksel op de pan en laat het geheel minimaal 3,5 uur stoven tot het vlees heerlijk zacht is en bijna uit elkaar valt.
  • Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan en verwijder de bladeren en de serehstengel. Zet het vlees even afgedekt apart.
  • Laat het vocht op hoog vuur in ca 10 minuten inkoken, tot er bijna niets meer van over is en het vocht bijna aanbakt aan de pan. 
  • Doe het vlees weer in de pan en meng door elkaar. Warm nog even goed door.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
Daging rendang

4 Reacties

  1. M.loevering

    E echte Rendang uit Mijn land Indonesië is geen terasi gebruik

    • Mariëlle in de Keuken

      Dit recept komt grotendeels van een oma uit Indonesië. Kan het niet zijn dat sommige mensen uit Indonesië het wel gebruiken?

  2. Dag Mariëlle,
    Ik wilde deze rendang gaan maken. Nu ik de ingrediënten bekijk, zie ik dat er bij de beschrijving kemiripasta staat, dit staat echter niet bij net ingredientenlijstje?
    Groetjes,
    Helma

  3. Santen zijn blokken geconcentreerde kokos dik dus, waar nog geen vocht bijzit, moet dat er 50 gram in? Want er staat tussen haakjes kokosmelk achter, maar als je 50 gram dunne kokosmelk gebruikt op de 300ml water die er ook al in moeten word het wel heel veel vocht.

Laat een antwoord achter aan M.loevering Cancel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating