Boeuf bour­guig­non

Een heerlijk Frans stoofpotje met o.a. rundvlees en champignons, gestoofd in rode wijn.  

Te bereiden in de slowcooker of braadpan.

 

 

 

Boeuf bour­guig­non
Print recept
Boeuf bour­guig­non
Personen: 3 -4 personen
Ingrediënten
  • 500 gr riblappen in blokjes
  • 4 reepjes ontbijtspek in reepjes
  • 250 gr kastanjechampignons gehalveerd
  • 150 gr winterpeen in plakjes
  • 10 Amsterdamse uitjes
  • 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 250 ml merlot
  • 150 ml water
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • versgemalen zout en peper
  • 1 el bloem
  • 1 el tomatenpuree
  • 4 takjes tijm
  • 3 takjes peterselie
  • 2 laurierblaadjes
  • boter (of olijfolie)
Bereidingswijze
Slowcooker
  1. Haal het vlees een uurtje van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te komen.

  2. Bestrooi het vlees met versgemalen zout en peper en de bloem. Meng goed door elkaar.

  3. Smelt de boter in een ruime koekenpan en bak het vlees kort aan, zodat het een mooi kleurtje krijgt.

  4. Haal het vlees uit de pan en leg het in de slowcooker.

  5. Smelt nog een klein beetje boter in de pan en fruit het uitje met de knoflook in 5 minuutjes aan, tot de ui zacht is maar niet bruin.

  6. Voeg het spek toe en bak een minuutje mee.

  7. Voeg de wortel en champignons toe en bak een minuutje mee.

  8. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog een minuutje mee.

  9. Voeg de Merlot, het water en het halve runderbouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat een minuutje doorkoken.

  10. Breng het geheel nog op smaak met wat versgemalen zout en peper.

  11. Giet het geheel bij het vlees in de slowcooker.

  12. Voeg de Amsterdamse uitjes doe en roer het geheel goed door elkaar.

  13. Bindt de peterselie, tijm en laurierblaadjes bij elkaar met een stukje keukentouw (Bouquet garni) en leg dit tussen het vlees en de groente in de slowcooker.

  14. Laat het geheel op de lage stand in 7 uur stoven tot het vlees zacht is en bijna uit elkaar valt.

  15. Voeg eventueel wat allesbinder of een maizenapapje toe als de saus te dun is en laat het nog dan nog 10 minuutjes op de hoogste stand stoven, met het deksel van de pan.

Braadpan
  1. Haal het vlees een uurtje van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te komen.

  2. Bestrooi het vlees met versgemalen zout en peper en de bloem. Meng goed door elkaar.

  3. Smelt de boter in een ruime koekenpan en bak het vlees kort aan, zodat het een mooi kleurtje krijgt.

  4. Haal het vlees uit de pan en zet het even opzij.

  5. Smelt nog een klein beetje boter in de pan en fruit het uitje met de knoflook in 5 minuutjes aan, tot de ui zacht is maar niet bruin.

  6. Voeg het spek toe en bak een minuutje mee.

  7. Voeg de wortel toe en bak een minuutje mee.

  8. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog een minuutje mee.

  9. Voeg de Merlot, het water en het halve runderbouillonblokje toe en breng aan de kook. Laat een minuutje doorkoken.

  10. Doe het vlees en de Amsterdamse uitjes erbij en roer goed door elkaar.

  11. Breng het geheel nog op smaak met wat versgemalen zout en peper.

  12. Bindt de peterselie, tijm en laurierblaadjes bij elkaar met een stukje keukentouw (Bouquet garni) en leg dit tussen het vlees en de groente in de braadpan.

  13. Laat het geheel op het laagste pitje minimaal 3,5 uur stoven tot het vlees zacht is en bijna uit elkaar valt. Voeg het laatse half uur de champignons toe.

  14. Voeg eventueel wat allesbinder of een maizenapapje toe als de saus te dun is en laat de saus met het deksel van de pan indikken.

 

Boeuf bour­guig­non


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *