Griekse Stifado, stoofpotje met rundvlees en zilveruitjes

Stifado, een heerlijk Grieks stoofpotje met rundvlees, zilveruitjes, tomaat en wijn.

Te bereiden in de slowcooker of braadpan. Lekker met Feta en Orzo/Risoni.

 

 

 

Griekse Stifado
Print recept
Griekse Stifado, stoofpotje met rundvlees en zilveruitjes
Personen: 2 personen
Ingrediënten
  • 450 gr (Black Angus) sucadelappen in blokjes
  • 200 gr tomatenblokjes (blik)
  • 150 gr (verse) gepelde zilveruitjes*
  • 75 ml rode wijn
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 1/2 tl gemalen piment
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1 tl oregano
  • 1 tl suiker
  • versgemalen zout en peper
  • olijfolie
Verder
  • versgehakte peterselie
Bereidingswijze
Slowcooker
  1. Haal het vlees een uurtje van tevoren uit de koelkast en bestrooi het vlees met versgemalen zout en peper.

  2. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak het vlees aan.

  3. Haal het vlees uit de koekenpan en leg het in de slowcooker.

  4. Fruit het gesnipperde uitje samen met de knoflook in 5 minuten aan in de koekenpan, tot de ui zacht is, maar niet bruin.

  5. Voeg de tomatenpuree, piment, komijn en de oregano toe en bak een minuutje mee.

  6. Voeg de zilveruitjes, tomatenblokjes, rode wijnazijn, de wijn, versgemalen zout en peper en suiker toe en laat het geheel 2 minuutjes zachtjes pruttelen.

  7. Giet het geheel bij het vlees in de slowcooker en voeg de laurierblaadjes en het kaneelstokje toe.

  8. Laat de Stifado op de laagste stand in 7 uurtjes stoven.

  9. Voeg eventueel wat allesbinder of maizena toe als de saus te dun is.

  10. Bestrooi het geheel met wat versgehakte peterselie.

Braadpan
  1. Haal het vlees een uurtje van tevoren uit de koelkast en bestrooi het vlees met versgemalen zout en peper.

  2. Verhit een scheutje olijfolie in de braadpan en bak het vlees aan.

  3. Haal het vlees uit de pan en zet het even opzij.

  4. Fruit het gesnipperde uitje samen met de knoflook in 5 minuten aan, tot de ui zacht is, maar niet bruin.

  5. Voeg de tomatenpuree, piment, komijn en de oregano toe en bak een minuutje mee.

  6. Voeg de tomatenblokjes, rode wijnazijn, de wijn, versgemalen zout en peper en suiker toe en laat het geheel 2 minuutjes zachtjes pruttelen.

  7. Voeg het vlees, de laurierblaadjes en het kaneelstokje toe en laat het geheel minimaal 2 uur stoven tot het vlees zacht begint te worden.

  8. Voeg de zilveruitjes toe en laat de Stifado nog minimaal 1,5 uur stoven tot het vlees en de ziveruitjes zacht zijn.

  9. Voeg eventueel wat allesbinder of maizena toe als de saus te dun is.

  10. Bestrooi het geheel met wat versgehakte peterselie.

Opmerkingen
  • verse zilveruitjes zijn het lekkerst. Kun je ze niet vinden? Vervang ze dan eventueel door zilveruitjes uit een pot, laat de rode wijnazijn dan weg. Of gebruik kleine sjalotjes.

 

Griekse Stifado


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *