Gevuld speculaastaartje

Gevuld speculaastaartje

0 reacties

Rond deze tijd van het jaar liggen de winkels weer vol met gevuld speculaas en andere lekkernijen. Maar er gaat niets boven zelfgemaakt gevuld speculaas met échte amandelspijs.

Zelfgemaakt amandelspijs is veel lekkerder dan het kant en klare amandelspijs dat je in de supermarkt kunt kopen. Geen zin of niet de spullen in huis om zelf te maken? Kijk dan eens bij de notenkraam op de markt, deze verkoopt soms ook amandelspijs van goede kwaliteit. Je kunt het amandelspijs ook invriezen om later te gebruiken.

In dit recept gebruik ik Zeeuwse bloem. Het is te koop bij diverse molens, zoals bijvoorbeeld de Zuidmolen of Molen De Arend. Je kunt ook gewone bloem gebruiken, maar Zeeuwse bloem geeft het beste resultaat.

Gevuld speculaastaartje

 

Gevuld speculaastaartje

Gevuld speculaas

No ratings yet

Ingrediënten

Amandelspijs

  • 250 gr blanke amandelen
  • 250 gr kristalsuiker
  • rasp van een 1/4 citroen
  • 1 ei

Speculaasdeeg

  • 275 gr Zeeuwse bloem
  • 150 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 140 gr boter
  • 20 gr volle melk
  • 20 gr speculaaskruiden (ik gebruikte de speculaaskruiden van Verstegen)
  • 5 gr bakpoeder
  • 1/2 tl zout

Verder

  • 1 ei
  • 1 el water
  • blanke amandelen om te decoreren
  • wat gesmolten boter (om het spijs mee te bestrijken)
  • ronde lage bakvorm van 24 cm (bijvoorbeeld een boterkoekvorm)

Instructies
 

Amandelspijs

  • Doe de amandelen, suiker en het citroenrasp in een keukenmachine en hak de noten fijn. 
  • Klop het ei los en giet het erbij. Laat de keukenmachine nog even draaien tot er een soort deegje ontstaat.
  • Verpak het spijs in plasticfolie en laat het minimaal 2 dagen rusten in de koelkast.

Speculaasdeeg

  • Klop de boter met de suiker, het zout en de melk door elkaar tot een romig geheel.
  • Meng de Zeeuwse bloem, bakpoeder en de speculaaskruiden en kneed tot een deegje.
  • Verpak het deegje in huishoudfolie en laat het deegje 1-2 dagen rijpen in de koelkast. Dit is een belangrijke stap, want zo kunnen de smaken goed intrekken in het deeg.

Gevuld speculaastaartje

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dikte en bekleed de bodem van de bakvorm met het deeg.
  • Rol een strook van 3 mm dikte en ca 2,5 cm hoogte uit en bekleed hiermee de rand van de bakvorm.
  • Meng de amandelspijs met wat water, de helft van het ei, zodat de spijs wat slapper wordt. 
  • Verdeel het spijs over de bodem en bestrijk het spijs met wat gesmolten boter.
  • Rol het restant van het deeg uit tot een lap van 3 mm dikte en snijdt een cirkel uit welke precies op het taartje past. Leg deze over het spijs en de rand van het taartje en druk zachtjes aan. 
  • Bestrijk het deeg met de rest van het losgeklopte ei. Druk de amandelen erin en laat het ei op het deeg 15 minuutjes rusten.
  • Bestrijk dan opnieuw het deeg en de amandelen met het ei.
  • Bak het gevuld speculaastaartje 35 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat het gevuld speculaastaartje in de vorm helemaal afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

 

Gevuld speculaastaartje

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating