Zelf rozijnenbollen of krentenbollen maken

Rozijnenbollen of krentenbollen zelf maken

20 reacties

Heerlijke zachte rozijnenbollen, lekker bij het ontbijt of om mee te nemen voor onderweg. Je kunt ze prima invriezen, ik haal ze bijvoorbeeld ’s morgens uit de vriezer en neem ze bevroren mee naar mijn werk. Tussen de middag heb ik dan een heerlijk rozijnenbolletje. Wil je liever krentenbollen? Vervang de rozijnen dan (deels) door krenten.

Zelf rozijnenbollen of krentenbollen maken

Rozijnenbollen of krentenbollen zelf maken

4.4 van 44 stemmen
Voorbereidingstijd 2 uur 40 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Totale tijd 2 uur 52 minuten
Porties 14 stuks

Ingrediënten

  • 500 gr goede bloem ik gebruikte Amerikaanse patentbloem van Graan&Zo
  • 250 gr volle melk (handwarm)
  • 50 gr witte basterdsuiker
  • 50 gr boter
  • 10 gr zout (op kamertemperatuur)
  • 10 gr droge gist
  • 1 ei (op kamertemperatuur)
  • 8 gr rasp van een (biologische) citroen
  • 300 gr ongezwavelde rozijnen (of krenten voor krentenbollen)

Verder nodig

  • een klontje gesmolten boter

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten, behalve de rozijnen, bij elkaar in de kom van de keukenmachine en kneed in ca 15 minuten een soepel deeg. Of met de hand in ca 20 minuten.
  • Kneed rozijnen door het deeg en snij een aantal keer het deeg in stukjes met een deegsteker. Leg de stukjes deeg door elkaar en kneed er weer een geheel van. Zo verdelen de rozijnen zich goed door het deeg.
  • Leg de deegbal in een met olie ingevette kom en dek de kom af met folie.
  • Laat het deeg een uur rijzen. Stort het deeg op je werkblad en druk zachtjes de lucht eruit.
  • Verdeel het deeg in bolletjes van 90 gram per stuk en bol de stukjes losjes op. Dek de bolletjes af met plastic (bijvoorbeeld een opengeknipte pedaalemmerzak) en laat de bolletjes 10 minuutjes rusten.
  • Bol de stukjes deeg nu stevig op. Zorg dat de rozijnen zoveel mogelijk onder het deeg zitten, anders krijg je verbrande rozijnen. En leg ze op 2 met bakpapier beklede bakplaten met 5 cm afstand van elkaar.
  • Zet een bakje met gekookt water onder de bakplaten en dek de bakplaten af met ingevet plasticfolie. Geef de bolletjes een narijs van een uur.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden en laat een braadslede of ovenschaal met heet water op de bodem van de oven mee verwarmen.
  • Bak de gerezen rozijnenbollen in 12 minuten gaar en mooi bruin.
  • Haal de rozijnenbollen uit de oven en bestrijk de bollen met wat gesmolten boter, zodat ze een beetje gaan glanzen en lekker zacht worden.
  • Laat de rozijnenbollen verder afkoelen.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
Zelf rozijnenbollen of krentenbollen maken

20 Reacties

  1. YVONNE DURAN-KELLY

    wederom een heerlijk recept, kan niet mis gaan Ik vond alleen de hoeveelheid rozijnen wat aan de hoge kant

    • Michèlle

      Ik ga deze zeker proberen. Laat je de bak met water tijdens het bakken van de bollen ook in de oven staan?

    • Arno Schotmans

      Hoi Yvonne!

      De hoeveelheid rozijnen zal (neem ik aan) afhangen van persoonlijke smaak. Zelf vind ik het best meevallen. Het lijkt veel tijdens het mengen / kneden, maar als ze gerezen en gebakken zijn, valt het reuze mee. Ik denk niet dat het meer is dan in rozijnenbollen uit de supermarkt.

  2. Goede middag, droge gist 12 Gr. Is dat hetzelfde als verse gist 12 gram.
    Alvastbedankt voor uw antwoord.

    • Mariëlle in de Keuken

      Voor het omrekenen van droge (instant) gist naar verse gist kun je x2,5 aanhouden. Dus in dit geval 12 x 2,5 = 30 gr verse gist.

  3. Arno Schotmans

    Ha Marielle!

    Fantastisch recept – al een aantal malen gemaakt en ik heb de indruk dat ze iedere keer nóg lekkerder zijn! Ik moet nog een beetje oefenen hoe ik die rozijnen zoveel mogelijk onder het deeg krijg, maar dat komt ook vanzelf.

    Tot nu toe gebruik ik een mengsel van krenten en rozijnen (50/50) maar ik neem aan dat dit gewoon een kwestie van smaak is. De volgende keer wil ik het een keer met uitsluitend krenten proberen, alleen die vind je hier (in Polen) eigenlijk alleen online.

  4. Marie-José Jose Hofman

    Ik heb gisteren de krentenbollen gemaakt, ze waren boven mijn verwachtingen, echt heerlijk, wat ik nog wil weten, hoe kan ik die het best bewaren?

    • Mariëlle in de Keuken

      Leuk om te horen! Ik vries ze eigenlijk altijd meteen na het afkoelen in, als ze niet meteen op gaan. Dan blijven ze lekker vers.

  5. Marina Mortier

    Zalig recept!
    Maar zou ik de rozijnen kunnen vervangen met chocolade druppels?

  6. super recept. als ik iets mis hier in Australia is het nederlandse oliebollen.

    kan je je recepten ook via cookidoo (thermomix) beschikbaar maken?

  7. Nu al een aantal keren gemaakt hier in Maleisie. Elke keer een beetje beter.
    De kinderen en mijn vrouw vinden ze heerlijk. Zeker met een beetje oude kaas meegebracht uit Nederland.

  8. Dag Marielle, ik wil de rozijnenbollen een keer proberen. Ik snap echter niet wat je bedoeld met het eerste bakje met water wat je onder de bakplaat zet. Waar is dat voor?

    Groet
    Gonny

    • Mariëlle in de Keuken

      Hallo Gonny, dit is om het deeg nog beter te laten rijzen in de oven en het snel kleuren te vertragen.

  9. Melanie

    Super recept, dank je wel. Veel uitgeprobeerd maar deze van jou is het allerbeste. Als expat kan ik hier geen krentenbollen kopen dus ik ben er heel erg blij mee. Liefs vanuit Zwitzerland

  10. Marloes Nicolai

    Als je volkoren bolletjes wilt, is het dan gewoon de meel vervangen met volkoren meel?

  11. De bolletjes staan te rijzen. Ik heb echter wel erg kleverig deeg. Ik heb aardig war extra bloem toegevoegd. Herkennen anderen dat? Misschien ligt het aan de soort bloem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating