Rozijnenbrood met spijs

Tijdens het kerstontbijt staat bij ons standaard een rozijnenbrood met spijs op tafel. Super lekker met roomboter en Marco strooit er nog wat Belgische bruine suiker overheen. Met dit recept maak je zelf een heerlijk rozijnenbrood. Het brood is ook geschikt om in te vriezen.

 

 

 

Rozijnenbrood met spijs
Print recept
Rozijnenbrood met spijs
Personen: 12 sneetjes
Ingrediënten
  • 300 gr goede tarwebloem (ik gebruikte Amerikaans patent extra van de Zuidmolen)
  • 200 ml halfvolle melk (op kamertemperatuur)
  • 10 gr droge gist
  • 30 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 25 gr witte basterdsuiker
  • 6 gr zout
  • 250 gr ongezwavelde rozijnen (biologische)
Amandelspijs
  • 250 gr amandelspijs
  • 1/2 ei
  • 1/2 el water
Verder
  • zonnebloemolie
  • gesmolten boter
  • poedersuiker
  • broodvorm van 21 cm
Bereidingswijze
  1. Spoel de rozijnen de avond van tevoren af met water en laat ze 15 minuten wellen in lauwwarm water. Giet de rozijnen in af in een vergiet en laat ze een hele nacht uitlekken en drogen. 

  2. Doe de tarwebloem, melk, gist, zout, boter, basterdsuiker en het zout bij elkaar in de kom van de keukenmachine en kneed in ca 15 minuten een soepel deeg. Of met de hand in ca 20 minuten.

  3. Kneed de rozijnen door het deeg en snij een aantal keer het deeg in stukjes met een deegsteker. Leg de stukjes deeg door elkaar en kneed er weer een geheel van. Zo verdelen de rozijnen zich goed door het deeg.

  4. Vet een kom in met een dun laagje zonnebloemolie. Bol het deeg losjes op en leg de deegbal in de ingevette kom. Dek de kom af met plastic (of bijvoorbeeld een douchemuts of een pedaalemmerzak) en laat het deeg een uur rijzen, tot het in volume verdubbeld is.

  5. Haal het deeg uit de kom en druk zachtjes de lucht eruit. Bol het deeg opnieuw losjes op en laat het 20 minuten onder plastic rusten.

  6. Vet de broodvorm in met wat boter en rol het deeg uit tot een lap van ca 20 cm breed. Het deeg moet net ietsjes smaller zijn dan de broodvorm.

  7. Meng het amandelspijs met het halve ei en een halve el water en rol uit tot een worstje van ca 19 cm. De rol amandelspijs moet net ietjes smaller zijn dan het deeg.

  8. Leg het amandelspijs onderin de lap deeg en rol het deeg op.

  9. Knijp de naad van het deeg aan de onderkant dicht en leg het deeg met de naad naar beneden in de broodvorm.

  10. Vet een stukje folie in met wat zonnebloemolie en dek de broodvorm af met het ingevette folie.

  11. Laat het rozijnenbrood 60-90 minuten rijzen, tot het in volume is verdubbeld.

  12. Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).

  13. Verwijder het plastic van de bakvorm en schuif het brood in de oven. Bak het brood in 40 minuten gaar en mooi bruin.

  14. Haal het brood direct na het bakken uit de broodvorm en bestrijk de bovenkant met wat gesmolten boter. Zo gaat het mooi glanzen en wordt het korstje zachter.

  15. Laat het brood helemaal afkoelen op een rooster.

  16. Bestrooi het brood vlak voor serveren met poedersuiker.

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *