Stoofpotje Hollands

Hollands stoofpotje op 3 manieren: Slowcooker, Instant pot of braadpan

18 reacties

Een heerlijk Hollands stoofpotje met rundvlees, sperziebonen, paprika en champignons. Voor dit stoofpotje gebruikte ik altijd de Hollandse kruiden stoofmix van Euroma. Deze mix bevat laurier, kruidnagel, nootmuskaat, cayenne, zwarte peper, knoflook, komijn en tomaat, wat zorgt voor een heerlijk kruidig en licht pittig stoofpotje.

Helaas is deze kruidenmix niet meer verkrijgbaar. Dus stelde ik de kruidenmix zelf samen en dat is zeker goed gelukt. Het is nog steeds een heerlijk stoofpotje.

Hollands stoofpotje uit de slowcooker, Instant pot of braadpan

Dit stoofpotje is te bereiden in de slowcooker of braadpan. Beide manieren staan in het recept beschreven. Ik maakte het in de slowcooker en gebruikte hiervoor mijn kleine CrockPot van 2,4 liter, het recept past hier precies in. Ook maakte ik het in de Instant pot, ik heb de Instant pot Duo Evo ™ Plus multikoker van 5,7 liter. Met de Instant pot is dit Hollands stoofpotje in ruim een uur al klaar!

Op zoek naar nog meer stoofpotjes? Ik heb genoeg recepten voor jullie, bekijk hier alle stoofpotjesrecepten.

Tips voor heerlijk zacht stoofvlees

Is jouw stoofvlees altijd te droog of taai? Dan heb je misschien iets aan deze tips.

  • Haal het vlees altijd een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen, anders zal het vlees tijdens het aanbakken “schrikken” en komt het nooit meer goed. De vezels zullen dan samentrekken en het vlees wordt dan taai.
  • Bak het vlees kort aan, dus schroei alleen de buitenkant van het vlees dicht.
  • Voeg warm water toe aan het aangebakken vlees, anders zal het vlees weer “schrikken”.
  • Voeg altijd iets zuurs toe, zoals rode wijn, balsamico en tomatenpuree. Hierdoor wordt het bindweefsel in het vlees afgebroken, wat zorgt voor heerlijk mals vlees.
  • Geef het vlees de tijd om lekker lang te stoven, hoe langer, hoe lekkerder.
  • Zet de warmtebron of slowcooker laag. Hoe langzamer het gaart, hoe beter.
  • Mijn voorkeur gaat uit naar sucadelappen i.p.v. riblappen. Deze bevatten meer vet, waardoor het vlees meer smaak heeft en malser is.
  • Gebruik bij een braadpan een pan met een dikke bodem, dit zorgt voor gelijkmatige verwarming.
Hollands stoofpotje slowcooker of braadpan
Hollands stoofpotje uit de slowcooker

Hollands stoofpotje

Een heerlijk Hollands stoofpotje met rundvlees, sperziebonen, paprika en champignons. Te bereiden in de slowcooker of braadpan.
3.9 van 108 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 8 uur
Gang Hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 2 -3 personen

Keukenbenodigdheden

  • slowcooker, Instant pot of braadpan
  • ruime koekenpan bij gebruik slowcooker

Ingrediënten

  • 450 gr sucadelappen (Black Angus) in blokjes
  • 1 el bloem
  • 250 gr kastanjechampignons gehalveerd
  • 200 gr sperziebonen gehalveerd
  • 100 ml rode wijn (Merlot)
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 2 middelgrote uien in halve ringetjes
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1/2 blokje runderbouillon
  • 100 ml water bij gebruik slowcooker
  • 250 ml water bij gebruik Instant pot of braadpan
  • 2 laurierblaadjes
  • 0,5 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • versgemalen zout en peper
  • boter om in te bakken

Specerijenmengsel

  • 0,5 el paprikapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 0,25 tl gemalen komijn
  • 0,25 tl gemalen koriander
  • 0,25 tl versgemalen zwarte peper
  • mespuntje gemalen kruidnagel
  • mespuntje nootmuskaat

Instructies
 

Slowcooker

  • Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
  • Bestrooi het vlees met versgemalen zout en peper en meng de bloem er doorheen.
  • Verhit een klontje boter in een ruime koekenpan en bak het vlees even aan tot het een mooi bruin kleurtje heeft.
  • Haal het vlees uit de pan en leg het in de slowcooker.
  • Verhit nog een klein beetje boter in dezelfde koekenpan en fruit de uien met de knoflook in 2 minuten aan.
  • Voeg de paprika toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg de champignons toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree en het specerijenmengsel toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg 100 ml water, het halve bouillonblokje en de rode wijn toe en laat een minuutje zachtjes pruttelen. Breng het geheel nog op smaak met wat versgemalen zout en peper.
  • Giet het geheel bij het vlees in de pan en voeg de sperziebonen toe. Meng goed door elkaar. Steek de laurierblaadjes, steranijs en het halve kaneelstokje ertussen.
  • Leg het deksel op de slowcooker en laat het geheel 7-8 uur stoven op de laagste stand.
  • Dik de saus de laatste 10 minuten eventueel in met 2 el allesbinder en laat het geheel nog even stoven met het deksel van de slowcooker op de hoogste stand. Breng het stoofpotje nog wat verder op smaak met wat versgemalen zout en peper.

Instant pot

  • Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
  • Bestrooi het vlees met versgemalen zout en peper en meng de bloem er doorheen.
  • Zet de Instant pot op sauté high en laat de Instant pot opwarmen. Smelt een klontje boter in de pot en bak het vlees even aan tot het een mooi bruin kleurtje heeft.
  • Haal het vlees uit de Instant pot en zet het even opzij.
  • Smelt nog een klein beetje boter in de Instant pot en fruit de uien met de knoflook in 2 minuten aan.
  • Voeg de paprika toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg de champignons toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree en het specerijenmengsel toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg 250 ml water, het halve bouillonblokje en de rode wijn toe en laat een minuutje zachtjes pruttelen. Breng het geheel nog op smaak met wat versgemalen zout en peper.
  • Druk op cancel om de de sautéstand uit te zetten en schep het vlees terug in de Instant pot, voeg ook de sperziebonen toe. Meng goed door elkaar. Steek de laurierblaadjes, steranijs en het halve kaneelstokje ertussen.
  • Draai het deksel op de Instant pot en zet deze op de hoge druk stand high. Stel de tijd in op 35 minuten.
  • Wanneer de 35 minuten voorbij zijn laat je de Instant pot nog 15 minuten staan, natural release.
  • Druk op cancel en laat de Instant pot helemaal ontluchten met het ventieltje.
  • Draai het deksel van de Instant pot en verwijder de laurierblaadjes, steranijs en het kaneelstokje.
  • Voeg 3 el allesbinder toe en roer voorzichtig door het stoofpotje.
  • Zet de Instant pot op de lage sautéstand en laat de saus onder regelmatig roeren in een paar minuten indikken.

Braadpan

  • Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
  • Bestrooi het vlees met versgemalen zout en peper en meng de bloem er doorheen.
  • Verhit een klontje boter in de braadpan en bak het vlees even aan tot het een mooi bruin kleurtje heeft.
  • Haal het vlees uit de pan en zet het even opzij.
  • Verhit nog een klein beetje boter in de braadpan en fruit de uien met de knoflook in 2 minuten aan.
  • Voeg de paprika toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg de champignons toe en bak 2 minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree en het specerijenmengsel toe en bak een minuutje mee.
  • Voeg 250 ml water, het halve bouillonblokje en de rode wijn toe en laat een minuutje zachtjes pruttelen. Breng het geheel nog op smaak met wat versgemalen zout en peper.
  • Schep het vlees terug in de pan en voeg de sperziebonen toe. Meng goed door elkaar. Steek de laurierblaadjes, steranijs en het halve kaneelstokje ertussen.
  • Leg het deksel op de braadpan en laat het geheel in ca 3,5 uur stoven op het laagste pitje tot het vlees zacht is.
  • Dik de saus eventueel nog wat in met maizena of allesbinder en breng het stoofpotje nog wat op smaak met wat versgemalen zout en peper.
Trefwoord slowcooker, stoofpotje
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
Hollands stoofpotje uit de slowcooker

18 Reacties

  1. Anna bouman

    Leuke en lekkere site.
    En een compliment voor de afdruk, helemaal klaar.
    Soms moet je rare dingen uithalen om het te printen
    Vriendelijke groet Anna

  2. Wanneer moeten de boontjes erbij??

  3. Goede morgen wat een heerlijk recept!
    Aangezien ik in Spanje woon kan ik niet aan die kruidenmix komen.
    Hoe verkrijg ik goede verhoudingen wanneer ik de kruiden los roe voeg?
    Ik hoop dat je mij op weg kan helpen!
    Zonnige groetjes vanuit Spanje

    • Mariëlle in de Keuken

      Hoi Leonie, de exacte verhoudingen zijn mij helaas niet bekend. De ingrediënten zijn volgens de verpakking de volgende: ui, 14% laurier, knoflook, tomaat, paprika, kaneel, 4% kruidnagel, komijn, anijszaad, 2% nootmuskaat, zwarte peper, korianderzaad, cayennepeper. Bevat geen toegevoegd zout.

  4. Ton Schelfhorst

    Dag Mariëlle

    Ik dacht gisteren wat zullen we vandaag eens eten. Al zoekende kwam ik op dit gerecht van jouw. Ik heb de stappen doorlopen zoals je ze beschreven hebt. Ik mag zeggen….. In één woord fantastisch gerecht. Heerlijke smaak waarbij ik de saus met bloem wat dikker heb gemaakt. Samen met rijst een top maaltijd.

  5. Hallo Mariëlle. Wat is die groene kruid erop. Is dat peterselie. Wij hebben deze stoof klaarstaan voor vanavond

  6. Annemarieke

    Afgelopen weekend voor 5 personen gemaakt, dus hoeveelheden verdubbeld. Paste nog net in de slowcooker 😉
    Smaakte erg lekker!

  7. Hallo
    Vraagje kan dit recept ook zonder rode wijn?

  8. Heerlijk gerecht, dankjewel! Met al het thuis zitten begonnen aan verschillende soorten stoofpotjes en gerechten welke meer tijd in beslag nemen. Vorige week Bœuf bourguignon gemaakt ook een heerlijk gerecht 😉

  9. wat een lekker stoofpotje..
    ik ga het zeker een keer vaker maken

  10. Heerlijk recept, alleen zijn de kruiden van Euroma niet meer te krijgen in Nederland! Heb je een vervanging?

  11. Heb dit vorige week gemaakt in de InstantPot. Was een beetje huiverig voor de kaneel en steranijs, geen idee hoe dat zou uitpakken qua smaak. Maar jemig, wat smaakte dat lekker! Zelfs m’n partner (moeilijke eter) vond ‘m voor herhaling vatbaar! Ik was wel uitgeschoten met de cayennepeper maar zelfs dat was verder geen probleem.
    Ik heb alles in huis om ‘m morgen weer te maken.

Laat een antwoord achter aan Mariëlle in de Keuken Cancel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating