Compleet vegetarisch Kerstmenu voor 6 personen

Ik deed mee aan de bloginsidersactie van Dirk in samenwerking met Lekker & Simpel

en kreeg de opdracht om een hoofdgerecht voor € 2,50 p.p. en een dessert voor € 2,50 p.p. te maken. Voor € 25,- mocht ik hiervoor boodschappen doen bij Dirk.

 

En het is gelukt! Volgens de opdracht ben ik ruim binnen het budget gebleven.

Ook heb ik een klein beetje mijn eigen draai eraan gegeven en kocht ik niet alleen de ingrediënten voor een hoofdgerecht en nagerecht, maar voor een compleet vegetarisch Kerstdiner voor 6 personen, in totaal was ik hier precies € 24,00 voor kwijt. Van de laatste euro kocht ik een pakje kerstservetjes, om de kersttafel leuk aan te kleden. Ik hield daarna om precies te zijn 1 ct over 😉

 


Boodschappenlijstje

400 gr kastanjechampignons 
250 gr kastanjechampignons
1 zak winterpeen
1 netje sjalotjes
1 bakje verse rozemarijn
750 gr spruiten
1 kg kruimige aardappels
1 bakje frambozen
1 bakje rode bessen
Bosje bosuitjes
1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg
500 ml slagroom
6 (biologische) eieren
paneermeel
Franse mosterd
cacaopoeder
1 reep pure chocolade
kristalsuiker
poedersuiker
rode wijnazijn
groentebouillonblokjes

(Wat je waarschijnlijk wel al in huis hebt: olijfolie, zout en peper.)


Voorgerecht: Heldere champignonsoep

Voor het voorgerecht gaf ik € 2,74 uit, wat neer komt op € 0,46 per persoon.

Hiervoor kocht ik alleen nog wat champignons, lenteuitjes en groentebouillonblokjes. De rozemarijn en het sjalotje hield ik over van het hoofdgerecht.

Print recept
Heldere champignonsoep
Voorbereidingstijd
5 minuten
Bereidingstijd
15 minuten
Totale tijd
20 minuten
 
Personen: 6 personen
Ingrediënten
  • 1,5 ltr water
  • 250 gr kastanjechampignons in plakjes
  • 1 sjalotje fijngesnipperd
  • 2 lenteuitjes in stukjes
  • versgemalen zout en peper
  • 2 groente bouillonblokjes
  • 2 takjes rozemarijn
  • olijfolie
Bereidingswijze
  1. Verhit een scheutje olijfolie in een ruime pan en fruit het sjalotje even aan.

  2. Voeg de champignons toe en bak ze even aan tot ze wat bruin kleuren.

  3. Voeg het water, de groentebouillonblokjes en de rozemarijn toe en breng op smaak met wat versgemalen zout en peper.

  4. Laat de bouillon op laag vuur een kwartiertje trekken.

  5. Verwijder voor serveren de takjes rozemarijn.

 

 


Hoofdgerecht: Vegetarische wellington met geroosterde spruitjes en aardappeltjes

Voor het hoofdgerecht gaf ik € 9,28 uit, wat neer komt op € 1,55 per persoon.


Het makkelijke is dat dit hele hoofdgerecht in de oven te bereiden is. Dus geen keukenstress!

Als je dit schema aanhoudt kan het niet mis gaan:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
2. Leg de aardappeltjes op de linkerkant van een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat onderin de oven.
3. 25 minuten later: Leg de wellington op een andere bakplaat en schuif deze net boven het midden van de oven.
4. 15 minuten later: Leg de spruitjes op de rechterkant van de onderste bakplaat.
5. 20 minuten later: controleer of alles gaar en mooi bruin gebakken is en alles kan uit de oven

 

Print recept
Vegetarische wellington
Voorbereidingstijd
20 minuten
Bereidingstijd
35 minuten
Totale tijd
55 minuten
 
Personen: 6 personen
Ingrediënten
Boodschappenlijstje
  • 1 rol Tante Fanny bladerdeeg
  • 400 gr kastanjechampignons in dikke plakjes
  • 2 winterpenen in stukjes
  • 2 sjalotjes fijngesnipperd
  • 2 takjes verse rozemarijn fijngehakt
  • paneermeel
  • 1 tl Franse mosterd
  • scheutje olijfolie
  • versgemalen zout en peper
  • 1 losgeklopt ei
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht)

  2. Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en fruit de sjalotjes 2 minuutjes aan. Doe de blokjes winterpeen erbij en laat de winterpeen in een kwartiertje op laag vuur zacht worden.

  3. Schep alles uit de pan in een kom en zet even opzij.

  4. Verhit opnieuw een scheutje olijfolie in de koekenpan en bak de plakjes champignon op hoog vuur aan tot ze een beetje bruin gaan kleuren. Voeg de rozemarijn toe en breng verder op smaak met wat versgemalen zout en peper.

  5. Schep de champignons in een zeef en laat de champignons goed uitlekken.

  6. Schep de champignons bij het winterpeen-sjalotjesmengsel en meng goed door elkaar. Voeg de mosterd toe en roer goed door.

  7. Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat en snij van de smalle kant 4 strookjes van ca 1/2 cm af.

  8. Strooi wat paneermeel over de helft van het bladerdeeg (lange kant). Laat ongeveer een cm langs de randen vrij.

  9. Leg hierop het champignonmengsel.

  10. Bestrijk de randjes met wat water en klap het bladerdeeg dubbel.

  11. Druk de randjes goed aan met een vork.

  12. Leg de achtergehouden strookjes bladerdeeg er kruislings overheen en bestrijk de wellington met losgeklopt ei.

  13. Schuif de wellington in de oven en bak de wellington in ca 35 minuten mooi goudbruin en gaar.

 

 

Print recept
Geroosterde spruitjes
Voorbereidingstijd
15 minuten
Bereidingstijd
20 minuten
Totale tijd
35 minuten
 
Personen: 6 personen
Ingrediënten
Boodschappenlijstje
  • 750 gr spruitjes
  • 2 takjes verse rozemarijn fijngehakt
Verder
  • 4 el olijfolie
  • versgemalen zout en peper
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

  2. Maak de spruitjes schoon door een stukje van het harde onderkantje af te snijden en eventueel de buitenste blaadjes te verwijderen. 

  3. Halveer de spruitjes.

  4. Meng 4 el olijfolie en de fijngehakte rozemarijn door de spruitjes en leg de spuitjes op een met bakpapier beklede bakplaat.

  5. Rooster de spruitjes 20 minuten in de voorverwarmde oven.

  6. Haal de spruitjes uit de oven en bestrooi ze met wat versgemalen zout en peper.

 

 

Print recept
Geroosterde aardappeltjes
Voorbereidingstijd
10 minuten
Bereidingstijd
1 uur
Totale tijd
1 uur 10 minuten
 
Personen: 6 personen
Ingrediënten
  • 1 kg kruimige aardappels
  • 8 el olijfolie
  • 2 takjes rozemarijn fijngehakt
  • versgemalen zout en peper
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht).

  2. Schil de aardappels en snij ze in grove stukken.

  3. Meng de olijfolie, fijngehakte rozemarijn en wat versgemalen zout en peper door de aardappels.

  4. Leg de aardappels op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de aardappels in een uur gaar en mooi goudbruin.

 



Nagerecht: Chocolade pavlova met rood fruit

Voor het nagerecht gaf ik € 11,98 uit, wat neer komt op € 2,00 per persoon.

Het pronkstuk aan het einde van het diner. De meringue kun je de avond of ochtend van te voren al bereiden. Op het laatste moment kun je dit dessert verder afwerken.

Print recept
Chocolade pavlova met rood fruit
Ingrediënten
Meringue
  • 5 eiwitten
  • snufje zout
  • 200 gr kristalsuiker
  • 1 tl rode wijnazijn
  • 100 gr poedersuiker
  • 3 el cacao
Afwerking
  • 1/4 reep pure chocolade
  • 500 ml slagroom
  • 2 el kristalsuiker
  • 1 bakje frambozen
  • 1 bakje rode besjes
  • poedersuiker
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 150 graden (boven- en onderwarmte).

  2. Teken 2 cirkels van 20 op de achterzijde van een vel bakpapier.

  3. Klop de eiwitten met het zout in een mixer op een hoge snelheid tot het eiwit een beetje stijf begint te worden. Dit duurt ongeveer een minuutje.

  4. Voeg geleidelijk de kristalsuiker toe en blijf doormixen. Klop net zo lang door tot het eiwit helemaal stijf en glanzend is.

  5. Voeg de poedersuiker, cacao en de rode wijnazijn toe en schep het met een spatel voorzichtig door het stijve eiwit.

  6. Verdeel het schuim met een lepel over de cirkels op het bakpapier.

  7. Schuif de bakplaat in de oven en bak het schuim 45 in de oven.

  8. Zet de oven uit en laat de pavlova afkoelen in de oven.

  9. Klop de slagroom samen met 2 el suiker.

  10. Verdeel de helft van de slagroom over de ene helft van het schuim. Zet de andere helft er bovenop en verdeel de rest van de slagroom er overheen.

  11. Rasp de chocolade en strooi de chocolade over de slagroom.

  12. Verdeel de frambozen en rode besjes er overheen en bestrooi het geheel met poedersuiker.

 

 



Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *