Italiaanse zuurkoolschotel

Laatst aten wij bij Pasta & Pesto in Prinsenbeek en daar stond een Italiaanse zuurkoolschotel op de menukaart. Dat bracht mij op het idee voor deze zuurkoolschotel, met Italiaans gekruid gehakt, smeuïge aardappelpuree en bechamelsaus. Het is een heerlijke zuurkoolschotel geworden en weer net even anders dan anders.

 

 

Italiaanse zuurkoolschotel
Recept afdrukken Pin recept
0 van 0 stemmen

Italiaanse zuurkoolschotel

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd1 uur
Porties: 2 -3 personen

Ingrediënten

Zuurkool

  • 500 gr zuurkool
  • 5 el water

Gehakt

  • 300 gr rundergehakt
  • 1 sjalotje fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • versgemalen zout en peper
  • olijfolie

Aardappelpuree

  • 450 gr kruimige aardappels geschild
  • 60 ml volle melk
  • 30 gr Grana padano (kaas) fijngeraspt
  • 25 gr boter
  • 1 teentje knoflook (uit de knoflookpers)
  • versgemalen zout en peper

Bechamelsaus

  • 300 ml melk
  • 30 gr bloem
  • 25 gr boter
  • versgemalen zout en peper
  • versgemalen nootmuskaat

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).

Zuurkool

  • Doe de zuurkool in een pannetje samen met het water. 
  • Laat de zuurkool op een laag pitje 20 minuutjes stoven.

Gehakt

  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin het sjalotje met de knoflook 3 minuutjes op laag vuur aan.
  • Voeg het gehakt toe en bak het gehakt rul en gaar.
  • Voeg de Italiaanse kruiden, wat versgemalen zout en peper en de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.

Aardappelpuree

  • Kook de aardappels gaar in wat water en een snufje zout. Giet de aardappels af en laat ze even uitstomen. Stamp ze met een pureestamper.
  • Voeg wat versgemalen zout en peper, boter, knoflook, Grana padano en de melk toe en roer goed door elkaar met een pollepel tot een smeuïge puree.

Bechamelsaus

  • Smelt op laag vuur de boter in een pannetje, voeg de bloem toe en roer goed door.
  • Laat de bloem garen in ongeveer een minuut, het geheel moet er een beetje zanderig uit gaan zien.
  • Voeg de helft van de melk toe en roer goed door, voeg daarna de andere helft van de melk toe. Blijf roeren tot de saus glad is.
  • Breng de saus op smaak met wat versgemalen nootmuskaat, zout en peper.
  • Laat de saus op laag vuur wat indikken, tot yoghurtdikte.

Ovenschotel

  • Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie en verdeel de zuurkool over de bodem.
  • Verdeel dan het gehakt er overheen, daarna de aardappelpuree en als laatste de bechamelsaus.
  • Zet de ovenschotel 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de bechamelsaus een mooi lichtbruin kleurtje heeft.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *