Pools stoofpotje met zuurkool (Bigos)

Bigos, een Pools stoofpotje met een Hollands tintje. Bigos wordt gegeten in Polen, Litouwen, Wit-Rusland en Oekraïne. In dit stoofpotje gaat o.a. zuurkool, gedroogde pruimen, sucadelappen, ontbijtspek, rookworst en zuurkool. Traditioneel gaat er ook nog witte kool bij, ik maakte het alleen met zuurkool. Je kunt er aardappelen bij eten of een stuk (desem)brood.

 

Print recept
Pools stoofpotje (Bigos)
Personen: 4 personen
Ingrediënten
  • 450 gr sucadelappen in blokjes
  • 1 Gelderse rookworst in plakjes
  • 3 plakjes ontbijtspek in stukjes
  • 500 gr zuurkool
  • 400 gr tomatenblokjes (blik)
  • 250 gr kastanjechampignons gehalveerd
  • 15 gedroogde pruimen
  • 100 ml rode wijn (Merlot)
  • 100 ml warm water
  • 1 ui in halve ringen
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1/2 runderbouillonblokje
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/4 tl cayenne
  • 1 tl marjoraan
  • 1/2 tl gemalen piment
  • versgemalen zout en peper
  • 1 el bloem
  • boter
Bereidingswijze
Slowcooker
  1. Spoel de gedroogde pruimen af en laat ze 2 uur wellen in lauwwarm water.

  2. Haal de sucadelappen een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.

  3. Laat de zuurkool even uitlekken in een zeef.

  4. Bestrooi de blokjes sukadelap met versgemalen zout en peper en meng de bloem er doorheen.

  5. Smelt een klontje boter in een ruime koekenpan en bak het vlees even aan tot het een bruin kleurtje heeft.

  6. Schep het vlees uit de pan en leg het in de slowcooker.

  7. Leg de uitgelekte zuurkool er bovenop.

  8. Smelt opnieuw een klontje boter in dezelfde koekenpan en bak op middelhoog vuur de uien, het spek en de champignons tot alles een beetje bruin is gebakken.

  9. Voeg de knoflook, tomatenpuree, karwijzaad, paprikapoeder, cayenne, marjoraan en de piment toe en bak een minuutje mee.

  10. Los het halve bouillonblokje op in het warme water en voeg dit samen met de wijn en tomatenblokjes toe. Breng verder op smaak met wat versgemalen zout en peper. Roer alles door elkaar, breng aan de kook en laat een minuutje doorkoken.

  11. Giet het mengsel in de slowcooker en voeg de pruimen toe. Roer alles goed door elkaar.

  12. Voeg de laurierblaadjes toe en leg het deksel op de slowcooker.

  13. Zet de slowcooker op de laagste stand en laat het geheel in ca 7 uur stoven. Voeg in het laatste uur de rookworst toe.

Braadpan
  1. Spoel de gedroogde pruimen af en laat ze 2 uur wellen in lauwwarm water.

  2. Haal de sucadelappen een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.

  3. Laat de zuurkool even uitlekken in een zeef.

  4. Bestrooi de blokjes sukadelap met versgemalen zout en peper en meng de bloem er doorheen.

  5. Smelt een klontje boter in een braadpan en bak het vlees even aan tot het een bruin kleurtje heeft.

  6. Schep het vlees uit de pan en zet het even opzij.

  7. Smelt opnieuw een klontje boter in de braadpan en bak op middelhoog vuur de uien, het spek en de champignons tot alles een beetje bruin is gebakken.

  8. Voeg de knoflook, tomatenpuree, karwijzaad, paprikapoeder, cayenne, marjoraan en de piment toe en bak een minuutje mee.

  9. Los het halve bouillonblokje op in het warme water en voeg dit samen met de wijn en tomatenblokjes toe. Breng verder op smaak met wat versgemalen zout en peper. Roer alles door elkaar, breng aan de kook en laat een minuutje doorkoken.

  10. Voeg het vlees, de pruimen en de de zuurkool toe en meng goed door elkaar. Leg de laurierblaadjes erbij en leg het deksel op de pan.

  11. Laat het geheel in minimaal 3,5 uur stoven op het laagste pitje, tot het vlees heerlijk zacht is. Voeg in het laatste half uur de rookworst toe.

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *