Gezellig voor op de ontbijttafel, maar ook voor bij de gourmet. Ik bestrooide het breekbrood met sesamzaad en maanzaad, maar je kunt er natuurlijk eindeloos mee variëren. Bestrooi het brood bijvoorbeeld met geraspte parmezaan en rozemarijn, bestrijk het brood met groene pesto of bestuif het na het bakken met poedersuiker.
Kerstboom breekbrood
Ingrediënten
Brooddeeg
- 250 gr tarwebloem (ik gebruikte Amerikaans patent van de Zuidmolen)
- 5 gr zout
- 5 gr witte basterd
- 5 gr droge gist
- 12 gr boter
- 12 gr margarine
- 25 gr ei
- 115 gr koud water
Verder
- sesamzaadjes
- maanzaad
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor het brooddeeg in de kom van de keukenmachine en kneed een mooi deegje. Ik gebruikte hiervoor mijn KitchenAid en liet deze 15 minuten kneden. Of kneed met de hand in ca 20 minuten.
- Verdeel het deeg in 11 stukjes van ca 38 gr per stuk en bol de stukjes deeg op.
- Laat de bolletjes in 10 minuten los komen onder folie.
- Bol de bolletjes stevig op en leg ze met ca 1 cm uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat, inel van een kerstboom. Dek de bakplaat af met folie (bijvoorbeeld een opengeknipte pedaalemmerzak)
- Vul een braadslede met kokend water en zet deze onder de bakplaat.
- Laat het deeg een uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden.
- Bestrijk het gerezen brood voorzichtig met water en strooi er wat maanzaad en sesamzaad overheen.
- Zet een braadslede met kokend water onderin de oven en schuif het breekbrood in de oven. Bak het breekbrood in 10 minuten tot het brood mooi bruin en gaar is.
- Bestrijk het breekbrood na het bakken eventueel lichtjes met wat gesmolten boter en laat het afkoelen op een rooster.
Notities
- Bovengenoemde kneed- en rijstijden zijn richtlijnen. Deeg is pas echt goed gekneed als je er een vliesje van kunt trekken.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.