Appelkruimelvlaai

Appelkruimelvlaai

8 reacties

Naast kersenvlaai is de appelkruimelvlaai ook wel één van mijn favoriete vlaaien.

Deze appelkruimelvlaai is zeker een blijvertje, want hij is echt super lekker!

Appelkruimelvlaai

Appelkruimelvlaai

4 van 23 stemmen
Porties 8 -10 punten

Ingrediënten

Deeg

  • 200 gr patentbloem
  • 85 gr volle melk
  • 20 gr boter
  • 15 gr fijne kristalsuiker
  • 4 gr droge gist
  • 2 gr zout
  • 40 gr losgeklopt ei

Appelvulling

  • 1200 gr Elstar appels
  • 1 kaneelstokje
  • 50 ml water
  • 50 gr kristalsuiker
  • 2 el custardpoeder
  • 30 gr (ongezwavelde/biologische) rozijnen
  • rum of water om te wellen

Kruimellaag

  • 180 patentbloem
  • 120 kristalsuiker
  • 120 boter
  • snufje zout

Verder nodig

  • poedersuiker
  • ronde (vlaai)vorm van 24 cm doorsnede

Instructies
 

  • Spoel de rozijnen af en laat ze een kwartiertje wellen in rum of water. Laat de rozijnen daarna uitlekken in een zeef en zet ze even opzij.
  • Kneed van de ingrediënten voor het deeg een soepel deeg (met de keukenmachine in ca 15 minuten).
  • Bol het deeg op en laat het deeg een uur rijzen onder folie, tot het in volume is verdubbeld.
  • Maak ondertussen de vulling. Schil de appels en snij ze in kleine blokjes.
  • Doe de blokjes appel in een pan en doe er een kneepje citroensap, 50 ml water, 50 gr suiker en het kaneelstokje bij. Roer goed door en leg het deksel op de pan. Laat de blokjes appel op laag vuur een minuutje of 10 zachtjes stoven tot ze lekker zacht zijn.
  • Meng de custard er door en laat het geheel wat indikken. Meng dan de gewelde rozijnen erdoor en laat het mengsel wat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Druk de bol deeg een beetje plat en rol het deeg uit tot een ronde lap van ca 3 mm dik, dat iets groter is dan de bakvorm.
  • Vet de vlaaivorm in (met bijv. bakspray) en leg hierin het deeg. Laat het deeg 10 minuten rusten.
  • Verdeel het appelmengsel er overheen en strijk het mooi glad met de achterkant van een lepel. Ga met een deegroller over de vlaaivorm, zodat het overtollige deeg netjes langs de randen wordt afgesneden. Of snij het af met een mesje.
  • Kneed met de hand de ingrediënten voor het kruimeldeeg door elkaar tot er kruimels ontstaan. Verdeel de kruimels over de vlaai.
  • Schuif de vlaai in de oven en bak de vlaai in ca 28 minuten gaar en mooi bruin.
  • Haal de vlaai uit de bakvorm en laat de vlaai helemaal afkoelen op een rooster.
  • Bestrooi de vlaai royaal met poedersuiker.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

8 Reacties

  1. Super goed gelukt en heel lekker

  2. Peggy Calicher

    Ik heb het recept nauwlettend gevolgd, hij zag er heerlijk uit (vergeet een foto te maken!) en hij was ook voortreffelijk!
    Wel wat bewerkelijker dan een appeltaart maar ik zal er op verzoek van de kinderen en kleinkinderen vaker aan moeten geloven. Hij blijft in het assortiment!

  3. Hoi Marielle, hoe groot is de vlaaipan.
    Ziet er goed en lekker uit. zal het eens proberen.

  4. Ik vind hem echt verrukkelijk, en ik heb het gedaan met een boterkoekvorm inplaats van een vlaaivorm want ik heb geen vlaaivorm. Dus als je geen vlaaivorm hebt kan het ook prima met een boterkoekvorm of een andere vorm. Maar hij is ook heel lekker, echt aan te raden!

  5. Ik wilde eens wat anders dan de appeltaart, dit recept geprobeerd, en het was een feest om te maken, en op te eten!

  6. Bedank voor dit lekkere recept.
    Appels uit eigen tuin(geen idee welk ras).
    Maar heerlijk , en duidelijk recept , bedankt
    Rob

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating