Duitse zondagbroodjes

Duitse zondagbroodjes

7 reacties

Wanneer wij in Duitsland zijn nemen wij vaak van die lekkere “zondagbroodjes” mee. Nu komen wij ook niet iedere maand in Duitsland, dus ging ik zelf aan de slag om deze broodjes te maken. Het resultaat is een heerlijk luchtig en knapperig pistolet achtig broodje. Super lekker!

Deze broodjes worden zondagbroodjes genoemd, maar natuurlijk zijn ze niet alleen op zondag lekker 😉

In dit recept heb je een zeer kleine hoeveelheid gist nodig, voor het precies afwegen van de gist gebruik ik altijd een weeglepel, deze weegt nauwkeurig per 0,1 gram. Deze gebruik ik eigenlijk voor al mijn bakrecepten, voor het afwegen van gist, bakpoeder en zout.

Duitse zondagbroodjes

Duitse zondagbroodjes

3.9 van 31 stemmen
Porties 8 stuks

Ingrediënten

Voordeeg

Deeg

  • 320 gr tarwebloem type 65 o.a. verkrijgbaar bij Graan&Zo
  • 180 gr lauw water
  • 9 gr zout
  • 4 gr kristalsuiker
  • 2,5 gr gedroogde gist

Verder nodig

  • precisieweegschaal. zoals een weeglepel
  • water

Instructies
 

Voordeeg

  • Doe de avond van tevoren de ingrediënten voor het voordeeg bij elkaar in een kom en meng met de spatel goed door elkaar.
  • Dek de kom af met folie of zet hem in een pedaalemmerzak en laat het voordeeg de hele nacht rusten (8-12 uur).

Deeg

  • Doe de volgende ochtend alle ingrediënten voor het deeg samen met het voordeeg bij elkaar in de de keukenmachine en kneed een mooi en soepel deeg in ca 15 minuten of in ca 20 minuten met de hand.
  • Vet een kom in met een heel dun laagje zonnebloemolie en leg het deeg erin, draai het deeg om zodat alle kanten van het deeg bedekt zijn met een laagje olie.
  • Dek de kom af met folie of zet de kom in een pedaalemmerzak en laat het deeg een uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
  • Haal het deeg uit de kom en druk zachtjes de lucht eruit.
  • Verdeel het deeg in 8 stukjes en bol de stukjes losjes op. Laat de bolletjes 20 minuten onder folie rusten.
  • Bol de stukjes deeg stevig op en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Dek de bakplaat af met folie en laat de bolletjes 60 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte). En verwarm een braadslede onder in de oven mee.
  • Bestrijk de gerezen bolletjes met wat water en snij de bolletjes in met een scherp mes.
  • Schuif de bakplaat in de oven en giet een kopje gekookt water in de braadslede.
  • Haal na 15 minuten de braadslede voorzichtig uit de oven en draai de oven terug naar 200 graden. Bak de broodjes nog 5 minuten tot ze mooi bruin zijn.
  • Haal de broodjes uit de oven en bestrijk ze met wat water. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

7 Reacties

  1. 0,3 gram gist ?? Klopt dit wel….dus nog minder dan 1 gram

    • Mariëlle in de Keuken

      Dat klopt inderdaad 🙂 Omdat het heel de nacht staat is er maar een piepklein beetje gist nodig. Een weeglepel is hiervoor wel echt onmisbaar.

  2. Hoi, het voordeeg, moet dat op kamertemperatuur of in koelkast, 12 uur laten staan?

  3. broodjes gemaakt met stoetemix van de klarenbeekse molen , zijn heerlijk geworden.
    maar wij vonden ze wel een beetje te zout.
    ik ga nu ( met de gewone tarwe meel ook van de klarenbeek molen )witte broodjes maken maar dan met 7 gram zout.
    Tip:ik bak de broodjes volgens recept 15 minuten op 220°c en doe ze naarmate ze zijn afgekoeld in de diepvries . en gebruik de 5 minuten op 200° c om later te kunnen afbakken .werkt prima.
    bedankt voor het recept.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating