Pisang goreng gebakken banaan

Pisang goreng (gebakken banaan)

9 reacties

Je houdt er van of je houdt er niet van, gebakken banaan (Pisang goreng).

Ik vind het heel lekker, Marco vindt het helemaal niets. Maar ik neem het eigenlijk nooit, omdat ik het best machtig vind na een hele maaltijd.

Maar natuurlijk kun je het ook zelf maken en kun je het dan eten wanneer je maar wilt. En nog super lekker ook, want verser kan niet! Ook lekker met een bolletje vanille-ijs.

Rijstolie

Om te frituren gebruikte ik rijstolie welke ik laatst ontving in de Foodybox van Kroon op het Werk. Rijstolie wordt gewonnen uit het dunne zilvervliesje van de rijstkorrel. Ik was nog niet bekend met rijstolie, normaal gebruik ik zonnebloemolie om te frituren. Maar de geur en de smaak van rijstolie is neutraler en het geeft een mooi bakresultaat. Ook blijft er weinig geur in huis hangen na het frituren. De pisang goreng is mooi van kleur en krokant gebakken.

Daarnaast bevat rijstolie gezondheidsvoordelen, het bevat bijvoorbeeld meer antioxidanten dan andere oliën. Ook heeft het een heel hoog rookpunt van 250 graden. Hierdoor is het overal geschikt voor. Zowel door een salade, om mee te bakken, als om mee te frituren. Voor mij is deze rijstolie wel een blijvertje.

Pisang goreng gebakken banaan

Pisang goreng (gebakken banaan)

3.9 van 35 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Rusttijd 1 uur
Gang Bijgerecht, Dessert
Keuken Chinees
Porties 2 porties

Ingrediënten

  • 2 niet al te rijpe bananen

Beslag

  • 80 gr water
  • 60 gr bloem
  • 10 gr maizena
  • 5 gr bakpoeder
  • snufje zout
  • 1/2 el rijstolie (of zonnebloemolie)

Verder nodig

  • rijstolieolie om te frituren (of zonnebloemolie)
  • poedersuiker

Instructies
 

  • Meng de ingrediënten voor het beslag door elkaar en laat het 60 minuten rusten onder folie.
  • Verhit een laagje rijstolie, van ca 2 cm diepte, in een pannetje tot 180 graden. Gebruik een klein pannetje, dan heb je minder olie nodig voor een laagje 2 cm.
  • Snij de bananen in 3 stukken en haal een stukje banaan door het beslag. Laat het stukje banaan in de olie glijden en ga zo door met het volgende stukje banaan.
  • Bak 3 stukjes banaan tegelijk en bak ze mooi goudbruin in ongeveer 2 minuten per kant. Bak ze niet te lang, want dan wordt de banaan van binnen bruin.
  • Laat de gebakken banaan uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met poedersuiker.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

9 Reacties

  1. Ik wil dit zeker gaan proberen, maar hoe weet ik als ik een kleine pan gebruik ipv een frietpan wanneer mijn olie 180 graden Is?

    • Mariëlle in de Keuken

      Ik gebruik hiervoor een thermometer. Maar je kunt het ook testen door de achterkant van een houten pollepel in het vet te houden, als het om de pollepel heen zachtjes gaat pruttelen is het heet genoeg.

  2. Dit is een toprecept! Super simpel en erg lekker Het smaakt net alsof je het bij de chinees hebt gehaald. Ik had iets teveel gemaakt en toen de rest maar ingevroren. Na ontdooien en opwarmen smaakte het nog steeds uitstekend. Je kunt dus gemakkelijk meer maken en bewaren voor een later moment.
    Handig ook dat je het aantal porties kunt kiezen en dat vervolgens de hoeveelheden van de ingrediënten automatisch worden aangepast.

    • Mariëlle in de Keuken

      Leuk om te horen Marco 🙂 En wat een goede tip om ze in te vriezen! Dat ga ik ook proberen.

  3. Ik weet niet wat er bij ons mis is gegaan, maar de banaan-in-beslag was binnen 10 seconden volledig zwartgeblakerd in de olie. Mogelijk was de olie te warm? Ik heb geen thermometer die zulke hoge temperaturen aan kan. Dus heb de truc met de lepel gedaan en wist dus eigenlijk alleen dat de olie minimaal 180 graden was, maar had geen idee dat die ook te warm kon zijn…

    • Mariëlle in de Keuken

      Wat balen, dan moet de olie echt super heet geweest zijn denk ik.

      • Leuk om te doen zeg!

        Ik heb iets geks geprobeerd maar het was echt heel lekker!

        Ik heb in plaats van banaan, aardbeien gebruikt. Het is een aanrader!

  4. Na een paar wijntjes op een gezellige vrijdagavond had ik nog zin in een snelle snack. Omdat ik toch maar alleen ben, heb ik het recept gehalveerd. Ik had ook geen zelfrijzend bakmeel of bakpoeder, maar met gewone bloem ging het ook prima (alleen iets minder luchtig). Ik heb de banaan in 4 stukken gesneden en gefrituurd in zonnebloemolie. Goed eten om een kater te voorkomen, 5 sterren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating