Pisang goreng (gebakken banaan)

Je houdt er van of je houdt er niet van, gebakken banaan (Pisang goreng).

Ik vind het heel lekker, Marco vindt het helemaal niets. Maar ik neem het eigenlijk nooit, omdat ik het best machtig vind na een hele maaltijd.

Maar natuurlijk kun je het ook zelf maken en kun je het dan eten wanneer je maar wilt. En nog super lekker ook, want verser kan niet! Ook lekker met een bolletje vanille-ijs.

Rijstolie

Om te frituren gebruikte ik rijstolie welke ik laatst ontving in de Foodybox van Kroon op het Werk. Rijstolie wordt gewonnen uit het dunne zilvervliesje van de rijstkorrel. Ik was nog niet bekend met rijstolie, normaal gebruik ik zonnebloemolie om te frituren. Maar de geur en de smaak van rijstolie is neutraler en het geeft een mooi bakresultaat. Ook blijft er weinig geur in huis hangen na het frituren. De pisang goreng is mooi van kleur en krokant gebakken.

Daarnaast bevat rijstolie gezondheidsvoordelen, het bevat bijvoorbeeld meer antioxidanten dan andere oliën. Ook heeft het een heel hoog rookpunt van 250 graden. Hierdoor is het overal geschikt voor. Zowel door een salade, om mee te bakken, als om mee te frituren. Voor mij is deze rijstolie wel een blijvertje.

Pisang goreng gebakken banaan
Print recept
Pisang goreng (gebakken banaan)


Personen: 2 porties
Ingrediënten
  • 2 niet al te rijpe bananen
Beslag
  • 80 gr water
  • 60 gr bloem
  • 10 gr maizena
  • 5 gr bakpoeder
  • snufje zout
  • 1/2 el rijstolie (of zonnebloemolie)
Verder nodig
  • rijstolieolie om te frituren (of zonnebloemolie)
  • poedersuiker
Bereidingswijze
  1. Meng de ingrediënten voor het beslag door elkaar en laat het 60 minuten rusten onder folie.

  2. Verhit een laagje rijstolie, van ca 2 cm diepte, in een pannetje tot 180 graden. Gebruik een klein pannetje, dan heb je minder olie nodig voor een laagje 2 cm.

  3. Snij de bananen in 3 stukken en haal een stukje banaan door het beslag. Laat het stukje banaan in de olie glijden en ga zo door met het volgende stukje banaan.

  4. Bak 3 stukjes banaan tegelijk en bak ze mooi goudbruin in ongeveer 2 minuten per kant. Bak ze niet te lang, want dan wordt de banaan van binnen bruin.

  5. Laat de gebakken banaan uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met poedersuiker.

 


2 thoughts on “Pisang goreng (gebakken banaan)

  1. Charlotte Beantwoorden

    Ik wil dit zeker gaan proberen, maar hoe weet ik als ik een kleine pan gebruik ipv een frietpan wanneer mijn olie 180 graden Is?

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Ik gebruik hiervoor een thermometer. Maar je kunt het ook testen door de achterkant van een houten pollepel in het vet te houden, als het om de pollepel heen zachtjes gaat pruttelen is het heet genoeg.

Leave a Reply to Charlotte Verwijder reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *