Zachte bruine puntjes

21 reacties

Al eerder plaatste ik het recept voor zachte witte puntjes, dit keer het recept voor bruine puntjes.

Het verschil is dat de helft van de tarwebloem vervangen is door volkoren tarwemeel en omdat volkoren tarwemeel meer vocht opneemt is er meer water toegevoegd aan het recept. Het resultaat is ook weer een heerlijk zacht puntje.

Het sesam- en maanzaad geeft een extra smaakje aan de broodjes, maar kun je ook weglaten. De broodjes zijn ook prima in te vriezen, lekker om mee te nemen naar school, het werk of voor onderweg.

Zachte bruine puntjes

4.7 van 14 stemmen

Ingrediënten

 • 250 gr goede tarwebloem ik gebruikte Amerikaans patent
 • 250 gr volkoren tarwemeel
 • 10 gr zout
 • 10 gr witte basterdsuiker
 • 25 gr verse gist of 10 gr droge gist
 • 25 gr boter
 • 25 gr margarine
 • 1 ei
 • 310 gr koud water

Verder nodig

 • wat gesmolten boter om de broodjes na het bakken mee te bestrijken
 • eventueel wat maanzaad en/of sesamzaad

Instructies
 

 • Doe alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine en kneed een mooi deegje. Ik gebruikte hiervoor mijn KitchenAid en liet deze 15 minuten kneden. Of kneed met de hand in ca 20 minuten.
 • Bestrooi het werkblad met wat tarwebloem en verdeel het deeg in 12 stukjes van ca 75 gr per stuk en bol de stukjes deeg op.
 • Laat de bolletjes in 10 minuten los komen onder folie.
 • Druk de bolletjes wat plat en rol ze stevig op tot puntjes. Leg ze op gelijke afstand op een ingevette bakplaat (of bakplaat met bakpapier) met de naad naar beneden. 
 • Bestrijk de puntjes met wat water en strooi er wat maanzaad en/of sesamzaad overheen.
 • Dek de bakplaat af met folie (bijvoorbeeld een opengeknipte pedaalemmerzak)
 • Vul een braadslede met kokend water en zet deze onder de bakplaat.
 • Laat het deeg een uur rijzen tot de bakplaat mooi vol is gerezen.
 • Verwarm de oven voor op 230 graden.
 • Zet een braadslede met kokend water onderin de oven en schuif de broodjes in de oven. Bak de broodjes in 10 minuten tot de broodjes mooi bruin en gaar zijn.
 • Bestrijk de broodjes na het bakken eventueel lichtjes met wat gesmolten boter en laat de broodjes afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het super leuk om het resultaat te zien! Je kunt mij taggen op Facebook met @marielleindekeuken of Instagram met @marielleindekeuken.nl en hashtag #marielleindekeuken

Wil je ook geen recept meer missen? Volg mij dan op Facebook en/of Instagram, dat zou ik ook super leuk vinden.

21 Reacties

 1. Dag Mariëlle,
  Lijkt me heerlijk voor het ontbijt/lunch op de zondagochtend. Kun je het deeg ook de avond ervoor maken, zodat je de broodjes alleen nog hoeft te bakken?
  Groetjes,
  Helma

 2. Lijkt me lekker. Ik heb vijfgranenmeel staan. Maakt dat qua vocht nog wat uit denk je?? Wat bedoel je mer loskomem onder folie??? Hoe vorm jij je broodjes????bedankt alvast

  • Mariëlle in de Keuken

   Vijfgranenmeel ben ik eigenlijk niet zo mee bekend, maar ik denk dat het wel soortgelijk is. Ik zou het gewoon even aankijken, als het te droog is kan je altijd wat vocht toevoegen. Met loskomen onder folie bedoel ik eigenlijk gewoon even laten rusten. De broodjes vorm ik door de losjes opgebolde stukjes deeg wat plat te drukken en dan stevig op te rollen en de naden aan de onderkant dicht te knijpen.

 3. Goedemorgen mijn vraag is waarom je margarine gebruikt.
  Groetjes Marion

 4. Hoi Marielle,
  Mijn dank is groot!Ik heb eindelijk het lekkerste recept van brood gevonden!En het is zo heerlijk zacht!
  Nogmaals hartelijk dank.Ik hou je blog in de gaten!
  Stefanie.

 5. Vandaag voor het eerst deze puntjes gemaakt, geweldig! Ik ben zo blij dat ze zo goed gelukt zijn… Ik ga de volgende keer bij het rijzen wel de folie insprayen met canola-oil, het bleef er een beetje aan plakken. Volgende keer gelijk een dubbele portie maken, groetjes uit Nieuw-Zeeland

  • Mariëlle in de Keuken

   Wat leuk om te horen 🙂 Tegenwoordig gebruik ik bubbeltjesfolie, werkt erg goed en plakt nooit vast. Maar invetten werkt ook goed.

   • Bedankt voor het delen van dit recept en de extra tip. Maarreh… Wat voor folie en hoe gebruik je die dan?

    • Mariëlle in de Keuken

     Dit kan gewoon huishoudfolie zijn of een opengeknipte pedaalemmerzak. Eventueel licht ingevet met olie, zodat je zeker weet dat het niet blijft plakken. Bubbeltjesfolie werkt helemaal perfect.

 6. Fantastisch receipt, hartelijk dank, smaakt lekker en werkt goed!

 7. Eindelijk broodjes die lekker zacht en gerezen zijn. Prima!

 8. Eindelijk broodjes die lekker zacht en gerezen zijn. Prima!

 9. Ik woon in Engeland en heb deze broodjes gemaakt…super. Ik was weer even terug in Nederland. Wat ben ik blij met dit recept. Zo luchtig en zacht, heerlijk. Dankjewel.

 10. Resultaat van recept is super, hele lekkere zachte puntjes. Wel even om bij te zeggen, naar mijn ervaring was het heel vervelend plakkerig deeg om mee te werken. Tijdens het maken zei ik tegen mezelf dat ik dit recept niet nog een keer ging doen. haha. maar vandaag ga ik toch nog een keer dit recept maken aangezien het resultaat super was!

 11. Annemarie

  Mijn schoonmoeder was vorige week bij ons op bezoek hier in Oostenrijk en had een lekker stuk oude boerenkaas meegenomen. Daar horen natuurlijk bruine puntjes bij. Dit recept is echt super. Ze smaken echt zoals in Nederland. Ik ga het recept voor zachte witte puntjes ook uitproberen (ik heb namelijk nog kroketten in de vriezer ). Liebe Grüße uit Oostenrijk

 12. Mijn deeg was ook heel plakkerig en de bolletjes liepen erg uit op de bakplaat. Ook werden ze niet helmaal bruin dus heb ik ze nog 2 minuutjes teruggezet. Broodjes waren uiteindelijk vrij plat maar wel lekker zacht en smaakvol. Ik zou graag weten of dat plakkerige deeg goed is of heb ik wat foet gedaan ? Ook wil ik graag weten of jij in hetelucht bakt of met boven- en onderwarmte. ? Verder een lekker recept en ik ga het zeker nog vaker proberen….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating