Zachte bruine puntjes

Al eerder plaatste ik het recept voor zachte witte puntjes, dit keer het recept voor bruine puntjes.

Het verschil is dat de helft van de tarwebloem vervangen is door volkoren tarwemeel en omdat volkoren tarwemeel meer vocht opneemt is er meer water toegevoegd aan het recept. Het resultaat is ook weer een heerlijk zacht puntje.

Het sesam- en maanzaad geeft een extra smaakje aan de broodjes, maar kun je ook weglaten. De broodjes zijn ook prima in te vriezen, lekker om mee te nemen naar school, het werk of voor onderweg.

Recept afdrukken Pin recept
4.8 van 5 stemmen

Zachte bruine puntjes

Ingrediënten

  • 250 gr goede tarwebloem ik gebruikte Amerikaans patent
  • 250 gr volkoren tarwemeel
  • 10 gr zout
  • 10 gr witte basterdsuiker
  • 25 gr verse gist of 10 gr droge gist
  • 25 gr boter
  • 25 gr margarine
  • 1 ei
  • 310 gr koud water

Verder nodig

  • wat gesmolten boter om de broodjes na het bakken mee te bestrijken
  • eventueel wat maanzaad en/of sesamzaad

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine en kneed een mooi deegje. Ik gebruikte hiervoor mijn KitchenAid en liet deze 15 minuten kneden. Of kneed met de hand in ca 20 minuten.
  • Bestrooi het werkblad met wat tarwebloem en verdeel het deeg in 12 stukjes van ca 75 gr per stuk en bol de stukjes deeg op.
  • Laat de bolletjes in 10 minuten los komen onder folie.
  • Druk de bolletjes wat plat en rol ze stevig op tot puntjes. Leg ze op gelijke afstand op een ingevette bakplaat (of bakplaat met bakpapier) met de naad naar beneden. 
  • Bestrijk de puntjes met wat water en strooi er wat maanzaad en/of sesamzaad overheen.
  • Dek de bakplaat af met folie (bijvoorbeeld een opengeknipte pedaalemmerzak)
  • Vul een braadslede met kokend water en zet deze onder de bakplaat.
  • Laat het deeg een uur rijzen tot de bakplaat mooi vol is gerezen.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden.
  • Zet een braadslede met kokend water onderin de oven en schuif de broodjes in de oven. Bak de broodjes in 10 minuten tot de broodjes mooi bruin en gaar zijn.
  • Bestrijk de broodjes na het bakken eventueel lichtjes met wat gesmolten boter en laat de broodjes afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken

Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het super leuk om het resultaat te zien! Je kunt mij taggen op Facebook met @marielleindekeuken of Instagram met @marielleindekeuken.nl en hashtag #marielleindekeuken

Wil je ook geen recept meer missen? Volg mij dan op Facebook en/of Instagram, dat zou ik ook super leuk vinden.



13 thoughts on “Zachte bruine puntjes

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating