Zachte bruine puntjes

Al eerder plaatste ik het recept voor zachte witte puntjes, dit keer het recept voor bruine puntjes.

Het verschil is dat de helft van de tarwebloem vervangen is door volkoren tarwemeel en omdat volkoren tarwemeel meer vocht opneemt is er meer water toegevoegd aan het recept. Het resultaat is ook weer een heerlijk zacht puntje.

Het sesam- en maanzaad geeft een extra smaakje aan de broodjes, maar kun je ook weglaten. De broodjes zijn ook prima in te vriezen, lekker om mee te nemen naar school, het werk of voor onderweg.

 

Print recept
Zachte bruine puntjes
Ingrediënten
  • 250 gr goede tarwebloem ik gebruikte bijv. Amerikaans patent van de Zuidmolen
  • 250 gr volkoren tarwemeel bijv. van de Zuidmolen
  • 10 gr zout
  • 10 gr witte basterdsuiker
  • 25 gr verse gist of 10 gr droge gist
  • 25 gr boter
  • 25 gr margarine
  • 1 ei
  • 310 gr koud water
Verder nodig
  • wat gesmolten boter om de broodjes na het bakken mee te bestrijken
  • eventueel wat maanzaad en/of sesamzaad
Bereidingswijze
  1. Doe alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine en kneed een mooi deegje. Ik gebruikte hiervoor mijn KitchenAid en liet deze 15 minuten kneden. Of kneed met de hand in ca 20 minuten.
  2. Bestrooi het werkblad met wat tarwebloem en verdeel het deeg in 12 stukjes van ca 75 gr per stuk en bol de stukjes deeg op.

  3. Laat de bolletjes in 10 minuten los komen onder folie.
  4. Druk de bolletjes wat plat en rol ze stevig op tot puntjes. Leg ze op gelijke afstand op een ingevette bakplaat (of bakplaat met bakpapier) met de naad naar beneden. 

  5. Bestrijk de puntjes met wat water en strooi er wat maanzaad en/of sesamzaad overheen.

  6. Dek de bakplaat af met folie (bijvoorbeeld een opengeknipte pedaalemmerzak)

  7. Vul een braadslede met kokend water en zet deze onder de bakplaat.
  8. Laat het deeg een uur rijzen tot de bakplaat mooi vol is gerezen.
  9. Verwarm de oven voor op 230 graden.
  10. Zet een braadslede met kokend water onderin de oven en schuif de broodjes in de oven. Bak de broodjes in 10 minuten tot de broodjes mooi bruin en gaar zijn.

  11. Bestrijk de broodjes na het bakken eventueel lichtjes met wat gesmolten boter en laat de broodjes afkoelen op een rooster.

 

Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het super leuk om het resultaat te zien! Je kunt mij taggen op Facebook met @marielleindekeuken of Instagram met @marielleindekeuken.nl en hashtag #marielleindekeuken

Wil je ook geen recept meer missen? Volg mij dan op Facebook en/of Instagram, dat zou ik ook super leuk vinden.


6 thoughts on “Zachte bruine puntjes

  1. Helma Beantwoorden

    Dag Mariëlle,
    Lijkt me heerlijk voor het ontbijt/lunch op de zondagochtend. Kun je het deeg ook de avond ervoor maken, zodat je de broodjes alleen nog hoeft te bakken?
    Groetjes,
    Helma

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Hallo Helma, ja hoor dat kan als je het deeg de hele nacht in de koelkast bewaart.

  2. Monique Beantwoorden

    Lijkt me lekker. Ik heb vijfgranenmeel staan. Maakt dat qua vocht nog wat uit denk je?? Wat bedoel je mer loskomem onder folie??? Hoe vorm jij je broodjes????bedankt alvast

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Vijfgranenmeel ben ik eigenlijk niet zo mee bekend, maar ik denk dat het wel soortgelijk is. Ik zou het gewoon even aankijken, als het te droog is kan je altijd wat vocht toevoegen. Met loskomen onder folie bedoel ik eigenlijk gewoon even laten rusten. De broodjes vorm ik door de losjes opgebolde stukjes deeg wat plat te drukken en dan stevig op te rollen en de naden aan de onderkant dicht te knijpen.

  3. Marion Beantwoorden

    Goedemorgen mijn vraag is waarom je margarine gebruikt.
    Groetjes Marion

    1. Mariëlle in de Keuken Beantwoorden

      Goedemorgen Marion, Margarine werkt als een soort van broodverbeteraar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *