Hutspot met gele worteltjes en ouderwets draadjesvlees

Hutspot is een echt Hollands wintergerecht. Dit keer maakte ik een variatie met gele worteltjes en doperwtjes. Het draadjesvlees liet ik lekker lang stoven in de slowcooker, maar is natuurlijk ook gewoon in de braadpan te bereiden.

 

 

Print recept
Hutspot met gele worteltjes en draadjesvlees
Personen: 2 -3 personen
Ingrediënten
Draadjesvlees
  • 500 gr sucadelappen
  • 50 gr boter
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 tl grove mosterd (ik gebruikte Zaanse)
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 kruidnagel of een mespuntje gemalen kruidnagel *
  • versgemalen zout en peper
  • 1 kleine ui in stukjes
  • 1 el rode wijnazijn
  • scheutje rode wijn
  • 200 ml water **
  • 1/2 runderbouillonblokje
Hutspot
  • 450 gr iets kruimige aardappelen geschild en in gelijke stukken
  • 250 gr geschrapte gele worteltjes in stukjes van ca 1 cm
  • 250 gr witte uien in halve ringen
  • 100 gr diepvries doperwtjes
  • 20 gr boter
  • 1 tl grove mosterd (ik gebruikte Zaanse)
  • 1 laurierblaadje
  • versgemalen nootmuskaat
  • versgemalen zout en peper
Verder nodig
  • eventueel wat versgehakte peterselie
Bereidingswijze
Draadjesvlees uit de slowcooker
  1. Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om het op temperatuur te laten komen.

  2. Dep het vlees droog en bestrooi het vlees met wat versgemalen zout en peper.

  3. Smelt de boter in een koekenpan en bak het vlees even aan.

  4. Haal het vlees uit de koekenpan en leg het in de slowcooker. Laat het bakvet in de koekenpan en fruit hierin het uitje in 3 minuutjes aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.

  5. Voeg dan het water en het halve bouillonblokje toe en breng aan het kook.

  6. Roer de mosterd, rode wijnazijn, rode wijn, kruidnagel en wat versgemalen zout en peper er doorheen.

  7. Giet het geheel over de sucadelapjes in de slowcooker en steek de laurierblaadjes ertussen.

  8. Leg het deksel op de slowcooker en laat het vlees in 8 uur stoven tot het uit elkaar valt.

  9. Giet het vocht uit de pan in een steelpannetje en laat de jus in ca 10 minuutjes indikken. Giet het ingedikte vocht terug op de sucadelapjes.

Draadjesvlees uit de braadpan
  1. Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om het op temperatuur te laten komen.

  2. Dep het vlees droog en bestrooi het vlees met wat versgemalen zout en peper.

  3. Smelt de boter in de braadpan en bak het vlees even aan.

  4. Haal het vlees uit de braadpan en zet het even opzij. Laat het bakvet in de braadpan en fruit hierin het uitje in 3 minuutjes aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.

  5. Voeg dan het water en het halve bouillonblokje toe en breng aan het kook.

  6. Roer de mosterd, rode wijnazijn, rode wijn, kruidnagel en wat versgemalen zout en peper er doorheen.

  7. Leg de sucadelapjes terug in de braadpan en steek de laurierblaadjes ertussen. De sucadelapjes moeten net onder het vocht staan.

  8. Leg het deksel op de braadpan en laat het vlees in 3,5 - 5 uur op het laagste pitje stoven tot het uit elkaar valt. Of zet de (ovenbestendige) braadpan in een voorverwarmde oven van 80 graden.

  9. Haal het vlees even uit de braadpan en laat de jus in ca 10 minuutjes op middelhoog vuur indikken. En leg de sucadelapjes terug in het vocht.

Hutspot
  1. Leg de aardappelen in de een ruime pan en leg de uien er overheen.

  2. Zet het geheel net niet helemaal onder water en steek er een laurierblaadje tussen. Breng aan de kook en laat het geheel 15 minuten stoven.

  3. Kook ondertussen de erwtjes volgens de aanwijzingen op de verpakking, bij mij was dat 2 minuutjes. En laat de erwtjes uitlekken in een zeef.

  4. Voeg de gele wortelen toe en kook nog 10 minuten. Controleer aan het einde van de kooktijd of de aardappelen gaar en de worteltjes beetgaar zijn.

  5. Giet het geheel af en stamp grof met een stamper.

  6. Roer met een pollepel de boter, nootmuskaat, mosterd en wat versgemalen zout en peper er doorheen. En roer tenslotte de erwtjes er doorheen.

Opmaken van de borden
  1. Verdeel de hutspot over de borden en leg het stoofvlees ernaast.

  2. Giet wat van de jus over het stoofvlees en strooi eventueel wat verhakte peterselie er overheen.

Opmerkingen
  • Marco en ik houden niet zo van de smaak van kruidnagel, daarom gebruik ik altijd gemalen kruidnagel, dit is net wat subtieler van smaak.
  • Ik liet het vlees stoven in de kleinste Crock-pot van 2,4 liter, waardoor ik de sucadelapjes moest stapelen. In een ruimere slowcooker of braadpan kan eventueel iets minder water toegevoegd worden.

 

Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het super leuk om het resultaat te zien! Je kunt mij taggen op Facebook met @marielleindekeuken of Instagram met @marielleindekeuken.nl en hashtag #marielleindekeuken

Wil je ook geen recept meer missen? Volg mij dan op Facebook en/of Instagram, dat zou ik ook super leuk vinden.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *