Surinaamse puntjes recept

Zelf Surinaamse puntjes maken

13 reacties

Deze Surinaamse puntjes zijn lekker licht en luchtig.

De korst zit tussen een zacht broodje en een pistoletje in.

Lekker om zo te eten met bijvoorbeeld een plakje kaas, eiersalade of Nutella. Maar ook lekker met warm beleg, zoals massala kip of Surinaams stoofvlees.

Vers zijn de broodjes het allerlekkerst. Je kunt ze ook prima invriezen. Piep ze na het ontdooien eventueel eventjes op in de oven.

Surinaamse puntjes recept

Zelf Surinaamse puntjes maken

3.6 van 39 stemmen
Porties 6 broodjes

Ingrediënten

  • 250 gr tarwebloem (ik gebruikte Amerikaans patent van de Zuidmolen)
  • 5 gr zout
  • 140 gr water
  • 3 gr witte basterdsuiker
  • 4 gr gedroogde gist
  • 10 gr gesmolten boter
  • 12 gr losgeklopt ei

Verder nodig

  • semolina (durumgries fijn)

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten bij elkaar in de kom van een keukenmachine en kneed het geheel in 15 minuten tot een mooi en soepel deeg. Of met de hand in ca 20 minuten.
  • Vet een kom in met een dun laagje zonnebloemolie en bol het deeg losjes op. Leg het deeg met de bovenkant naar beneden in de kom en draai het deeg om, zodat alle kanten bedekt zijn.
  • Dek de kom af met folie of zet de kom in een pedaalemmerzak en laat het deeg een uur rijzen.
  • Verdeel het deeg in 6 stukjes en bol de stukjes losjes op. Laat de bolletjes 10 minuten rusten onder folie.
  • Druk de bolletjes een beetje plat en rol ze strak op. Knijp de naad dicht en rol ze door wat semolina. 
  • Leg de rolletjes deeg met de naad naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat en druk met de steel van een pollepel diep in het midden, zodat er een diepe naad in de breedte ontstaat.
  • Laat de broodjes een uur rijzen onder folie. tot ze in volume zijn verdubbeld. Druk halverwege nog een keer diep met de steel van de pollepel in het midden.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte). Verwarm een braadslede onderin de oven mee.
  • Schuif de bakplaat in de oven en giet een kopje water in de braadslede.
  • Bak de broodjes 10 minuten.
  • Haal de braadslede uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden.
  • Bak de broodjes nog 10 minuten.
  • Laat de broodjes afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

13 Reacties

  1. ziet er lekker uit .Wat is durumgries,waar kan ik het kopen?

  2. Op dit moment ben ik ze aan het maken. Precies recept gevolgd maar helaas….
    Ze rijzen niet bij mij en net waren de 2 x 10 min voorbij van de oven, maar zo plat als een dubbeltje en niet bruin.
    Wordt naar de winkel ben ik bang… 🙁

    • Mariëlle in de Keuken

      Jammer dat ze mislukt zijn Kitty! Ik kan zo niet zeggen wat er mis is gegaan. Dit recept is al regelmatig door mijn volgers gemaakt en was vaak een succes. Misschien werkte de gist niet goed meer? Of heeft het deeg net te lang staan rijzen waardoor het weer is ingezakt. De broodjes horen ook niet al plat als een dubbeltje de oven in de gaan, dus ik denk dat er bij het deeg toch al iets mis is gegaan.

  3. Ben ze nu aan het maken en ze gaan perfect! rijzen super goed! ik vind je recepten Geweldig!

  4. Liduin Mesken

    Waarom heten de Surinaamse puntjes zo? Wat is er Surinaams aan?

  5. Hoeveel semolina moet Erin? Dat staat niet aangegeven….

    • Mariëlle in de Keuken

      De Semolina gaat niet in de broodjes, maar het deeg moet door de Semolina gerold worden, dit staat vermeld bij punt 5. Succes met bakken 🙂

  6. Paul Groen

    Gist met handwarm water en suiker activeren werkt ook veel beter.

  7. mijn broodjes zijn lekker maar absoluut niet gerezen. jammer hoor

Laat een antwoord achter aan celia Cancel

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating