Basisrecept: Brioche brood

Brioche brood, een heerlijk rijk wit Frans brood dat, door de hoeveelheid boter, suiker en eieren, tussen een brood en cake in zit. Lekker met jam of Nutella. Als je wat van het brood over hebt kun je er bijvoorbeeld ook broodpudding of lekkere wentelteefjes mee maken.

Met het deeg begin je de avond van tevoren en laat je een nacht rusten in de koelkast. Het deeg in dit recept is vrij plakkerig, wat het misschien een beetje lastig maakt om mee te werken, maar het resultaat mag er zijn. Het brood is heerlijk zacht en luchtig.

Recept brioche
Recept afdrukken Pin recept
0 van 0 stemmen

Brioche

Ingrediënten

Deeg

  • 450 gr tarwebloem (ik gebruikte Amerikaans patent van de Zuidmolen)
  • 150 boter in blokjes (op kamertemperatuur)
  • 100 ml melk (op kamertemperatuur)
  • 50 gr witte basterdsuiker
  • 4 eieren (op kamertemperatuur)
  • 9 gr instant gist
  • 9 gr zout
  • 1 tl vanille extract (kan ook worden weggelaten als je het niet hebt)

Verder

  • 1 losgeklopt ei
  • scheutje melk
  • (eventueel) fijne parelsuiker
  • broodvorm van ca 23 cm

Instructies

De avond van tevoren

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, in de kom van de keukenmachine en kneed het deeg 10 minuten.
  • Voeg de boter toe en kneed nog ca 5 minuten door tot de boter helemaal is opgenomen.
  • Dek de kom af met folie of zet de kom in een pedaalemmerzak en laat 3 uur rijzen op kamertemperatuur.
  • Laat het deeg in de kom en kneed met een rubberen spatel het deeg nog een beetje door en weer bij elkaar tot een bal en dek de kom weer af met folie.
  • Zet de kom in de koelkast en laat het een nacht rusten.

De volgende morgen

  • Haal de kom uit de koelkast en bestrooi het werkblad met wat bloem.
  • Stort het deeg erop en druk de lucht eruit. Rol het deeg op tot een worst en verdeel het deeg in 8 stukjes.
  • Vet de broodvorm in met boter en leg er een velletje bakpapier in. Bol de stukjes deeg op en leg ze 2 aan 2 in de vorm
  • Zet een pedaalemmerzak losjes over de vorm heen, zodat het straks als het deeg gerezen is niet vastplakt aan het deeg. En laat het deeg 2 - 2,5 uur rijzen dat het in het volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) en verwarm een braadslede op de bodem van de oven mee.
  • Meng het losgeklopte ei met een scheutje melk en bestrijk het deeg voorzichtig met een kwastje. 
  • Strooi er eventueel wat fijne parelsuiker overheen.
  • Zet de vorm in de oven en giet een kopje water in de braadslede. Bak de brioche 20 minuutjes op 180 graden.
  • Haal de braadslede uit de oven en verlaag de temperatuur naar 170 graden. Bak nog 20 minuutjes. Dek eventueel halverwege de brioche af met aluminiumfolie als het brood te donker begint te worden.
  • Haal de brioche uit de oven en laat de brioche 5 minuten rusten in de vorm. Stort daarna de brioche op een koelrek en laat de brioche afkoelen.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *