Kaas-uienkruier (kaas-uienbrood)

Deze heerlijke kaas-uienkruier (kaas-uienbrood) is eigenlijk overal lekker bij. Als lunch, bij de barbecue, bij de soep of als snack. Niet heel moeilijk om te maken en super lekker.

Voor dit brood gebruikte ik Old Amsterdam, deze is lekker pittig, maar smelt niet zo erg dat je er draden van kunt trekken.

Kies zelf een kaas welke je lekker vindt. De uien kun je aanfruiten, waardoor ze zoeter worden, of rauw erop leggen, voor een wat scherpere uiensmaak. Ook lekker met rode uien.

 

Kaas-uienbrood (uienkruier)

 

Kaas-uienbrood (uienkruier)
Print recept
Kaas-uienbrood (uienkruier)


Ingrediënten
Deeg
  • 250 gr bloem (ik gebruikte Amerikaans patent van de Zuidmolen)
  • 140 gr water
  • 10 gr olijfolie
  • 5 gr zout
  • 5 gr droge gist
Verder
  • 2 uien in halve ringen
  • 100 geraspte pittige kaas
Bereidingswijze
  1. Doe de ingrediënten voor het deeg bij elkaar in een keukenmachine en kneed in ca 15 minuten een mooi soepel deegje. Of met de hand in ca 20 minuten.

  2. Vet een kom in met een dun laagje olijfolie en vorm het deeg losjes tot een bol. Leg de bol met de bovenkant naar beneden in de kom en draai een keer om, zodat alle kanten bedekt zijn met olijfolie.

  3. Dek de kom af met folie of zet de kom in een pedaalemmerzak en laat het deeg een uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.

  4. Haal het deeg uit de kom en druk zachtjes de lucht eruit. Bol het deeg losjes op en laat het 20 minuten rusten onder folie.

  5. Druk de bol weer plat en rol stevig op en knijp de naad dicht. Rol verder uit tot een rol van 30 cm.

  6. Leg de rol op een met bakpapier beklede bakplaat en laat 30 minuten rusten onder folie. Vet eventueel eerst het folie in met een dun laagje olijfolie, zodat het folie niet blijft plakken aan het deeg.

  7. Fruit ondertussen de halve uiringen op laag vuur in ca 5 minuten aan, tot ze glazig zijn, maar niet bruin. En laat de uien afkoelen. Eventueel kun je deze stap ook overslaan en rauwe uien gebruiken.

  8. Maak na een half uur rijzen een diepe snee in de lengte van de rol, zodat het open valt.  Druk het deeg zachtjes naar de zijkanten, zodat je een brede lap krijgt van ca 1 cm dikte.

  9. Beleg het deeg met de uien en strooi er de kaas overheen. Zorg dat de uien bedekt zijn met kaas, zodat ze straks in de oven niet verbranden. Druk het geheel zachtjes aan.

  10. Dek het geheel weer af met folie en laat het deeg nog 30 minuten rijzen.

  11. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). En verwarm een braadslede onderin de oven mee.

  12. Giet een kopje water in de braadslede en schuif de bakplaat in de oven. Bak het brood 15 minuten en verwijder de braadslede met het water. Bak het brood daarna nog in 15 minuten tot het gaar en mooi bruin is. Laat het brood afkoelen op een rooster. 

 

Kaas-uienbrood (uienkruier)


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *