Heerlijke mokka hazelnootgebakjes voor bij de koffie.
Mokka hazelnootgebakjes
Ingrediënten
Merengues
- 3 eiwitten
- snufje zout
- 75 gr fijne kristalsuiker
- 100 gr hazelnoten zonder velletje
- 100 gr poedersuiker
- 20 gr maizena
Mokka extract
- 50 gr sterke espresso
- 1 flinke el donkerbruine basterdsuiker
- 1 el oplos espresso
Banketbakkersroom
- 250 gr volle melk
- 50 gr fijne kristalsuiker
- 25 gr custardpoeder
- 1 eidooier
- 1/2 tl vanille extract of vanillepasta
- snufje zout
Nougatine
- 75 gr grofgehakte en geroosterde hazelnoten*
- 70 gr fijne kristalsuiker
- 20 ml water
Mokka botercrème
- 250 gr boter op kamertemperatuur
Afwerking
- 12 mokka boontjes
Instructies
Merengues
- Verwarm de oven voor op 135 graden.
- Rooster de hazelnoten in de pan of oven, tot ze mooi goudbruin zijn en ze hierdoor meer smaak krijgen. Laat de hazelnoten afkoelen.
- Klop de eiwitten stijf met een snufje zout, voeg halverwege al kloppend de fijne kristalsuiker toe.
- Hou 6 mooie hazelnoten achter en doe de rest van de hazelnoten met de poedersuiker en maizena in een keukenmachine, vermaal de hazelnoten grof.
- Spatel het hazelnootmengsel door de stijfgeklopte eiwitten. Doe dit voorzichtig en niet langer dan nodig.
- Doe het hazelnoot-eiwitschuim in een spuitzak en spuit ca 12 cirkels van ca 5 cm doorsnede en ca 2 cm hoogte.
- Bak de cirkels hazelnootschuim in 60 minuten in de oven op 130 graden. Zet de oven uit en laat ze nog een uur in de oven staan.
Mokka extract
- Doe de donkerbruine basterdsuiker met de oplos espresso bij elkaar in een kopje en giet de hete espresso er overheen. Roer goed door en laat een uurtje staan.
Banketbakkersroom
- Breng 200 ml melk met 40 gr kristalsuiker en het vanille extract zachtjes aan de kook.
- Roer in een kom de overige melk, met de overige suiker, eidooier, custardpoeder en het snufje zout goed door elkaar.
- Giet een scheutje van de gekookte melk erbij en roer goed door.
- Giet het mengsel bij de gekookte melk en roer goed door.
- Laat op laag vuur enkele minuutjes zachtjes koken tot de juiste dikte.
- Giet de banketbakkersroom in een schone schaal en dek af met een velletje huishoudfolie. Laat de banketbakkersroom helemaal afkoelen in de koelkast.
Nougatine
- Doe het water met de fijne kristalsuiker bij elkaar in een steelpannetje en breng zachtjes aan de kook. Laat net zo lang doorkoken tot het geheel mooi goudbruin gekleurd is.
- Doe de grofgehakte hazelnoten erbij en roer meteen goed door, zodat elk stukje met het suikermengsel is omhuld.
- Stort het geheel op een vel bakpapier en druk plat. Laat helemaal afkoelen.
- Breek de plak in stukjes en vermaal het in de keukenmachine.
Mokka-botercrème
- Klop de boter met een keukenmachine of handmixer zacht en romig, tot het bijna wit ziet.
- Voeg 250 gr van de banketbakkersroom toe en klop goed door elkaar.
- Voeg het mokka extract in delen toe en klop goed door elkaar.
Afwerking
- Doe de mokka-botercrème in een spuitzak met gekarteld spuitmondje (ik gebruikte nr 15) en spuit op 6 merengues een toefje.
- Leg de overige 6 merengues er bovenop.
- Smeer de zijkanten en de bovenkant van de gebakjes dun af met de mokka-botercrème en druk de nougatine rondom tegen de zijkanten.
- Spuit zigzaggend de mokka-botercrème over de gebakjes.
- Decoreer de gebakjes met de achtergehouden hazelnoten en de mokka boontjes.
Notities
- *tip: Lidl heeft de gehakte en geroosterde hazelnoten voordelig kant en klaar op de bakafdeling
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!