Mokka hazelnootgebakjes

Heerlijke mokka hazelnootgebakjes voor bij de koffie.

 

 

 

 

 

 

Mokka hazelnootgebakjes
Recept afdrukken Pin recept
0 van 0 stemmen

Mokka hazelnootgebakjes

Porties: 6 personen

Ingrediënten

Merengues

  • 3 eiwitten
  • snufje zout
  • 75 gr fijne kristalsuiker
  • 100 gr hazelnoten zonder velletje
  • 100 gr poedersuiker
  • 20 gr maizena

Mokka extract

  • 50 gr sterke espresso
  • 1 flinke el donkerbruine basterdsuiker
  • 1 el oplos espresso

Banketbakkersroom

  • 250 gr volle melk
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 25 gr custardpoeder
  • 1 eidooier
  • 1/2 tl vanille extract of vanillepasta
  • snufje zout

Nougatine

  • 75 gr grofgehakte en geroosterde hazelnoten*
  • 70 gr fijne kristalsuiker
  • 20 ml water

Mokka botercrème

  • 250 gr boter op kamertemperatuur

Afwerking

  • 12 mokka boontjes

Instructies

Merengues

  • Verwarm de oven voor op 135 graden.
  • Rooster de hazelnoten in de pan of oven, tot ze mooi goudbruin zijn en ze hierdoor meer smaak krijgen. Laat de hazelnoten afkoelen.
  • Klop de eiwitten stijf met een snufje zout, voeg halverwege al kloppend de fijne kristalsuiker toe.
  • Hou 6 mooie hazelnoten achter en doe de rest van de hazelnoten met de poedersuiker en maizena in een keukenmachine, vermaal de hazelnoten grof.
  • Spatel het hazelnootmengsel door de stijfgeklopte eiwitten. Doe dit voorzichtig en niet langer dan nodig.
  • Doe het hazelnoot-eiwitschuim in een spuitzak en spuit ca 12 cirkels van ca 5 cm doorsnede en ca 2 cm hoogte.
  • Bak de cirkels hazelnootschuim in 60 minuten in de oven op 130 graden. Zet de oven uit en laat ze nog een uur in de oven staan.

Mokka extract

  • Doe de donkerbruine basterdsuiker met de oplos espresso bij elkaar in een kopje en giet de hete espresso er overheen. Roer goed door en laat een uurtje staan.

Banketbakkersroom

  • Breng 200 ml melk met 40 gr kristalsuiker en het vanille extract zachtjes aan de kook.
  • Roer in een kom de overige melk, met de overige suiker, eidooier, custardpoeder en het snufje zout goed door elkaar.
  • Giet een scheutje van de gekookte melk erbij en roer goed door.
  • Giet het mengsel bij de gekookte melk en roer goed door.
  • Laat op laag vuur enkele minuutjes zachtjes koken tot de juiste dikte.
  • Giet de banketbakkersroom in een schone schaal en dek af met een velletje huishoudfolie. Laat de banketbakkersroom helemaal afkoelen in de koelkast.

Nougatine

  • Doe het water met de fijne kristalsuiker bij elkaar in een steelpannetje en breng zachtjes aan de kook. Laat net zo lang doorkoken tot het geheel mooi goudbruin gekleurd is. 
  • Doe de grofgehakte hazelnoten erbij en roer meteen goed door, zodat elk stukje met het suikermengsel is omhuld.
  • Stort het geheel op een vel bakpapier en druk plat. Laat helemaal afkoelen.
  • Breek de plak in stukjes en vermaal het in de keukenmachine.

Mokka-botercrème

  • Klop de boter met een keukenmachine of handmixer zacht en romig, tot het bijna wit ziet. 
  • Voeg 250 gr van de banketbakkersroom toe en klop goed door elkaar.
  • Voeg het mokka extract in delen toe en klop goed door elkaar.

Afwerking

  • Doe de mokka-botercrème in een spuitzak met gekarteld spuitmondje (ik gebruikte nr 15) en spuit op 6 merengues een toefje.
  • Leg de overige 6 merengues er bovenop.
  • Smeer de zijkanten en de bovenkant van de gebakjes dun af met de mokka-botercrème en druk de nougatine rondom tegen de zijkanten.
  • Spuit zigzaggend de mokka-botercrème over de gebakjes.
  • Decoreer de gebakjes met de achtergehouden hazelnoten en de mokka boontjes.

Notities

  • *tip: Lidl heeft de gehakte en geroosterde hazelnoten voordelig kant en klaar op de bakafdeling
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken

 

Mokka hazelnootgebakjes


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *