Heerlijk zacht en luchtig Turks brood.
Lekker om zo te eten bij de maaltijd, bij de barbecue, met hummus of om te beleggen met bijvoorbeeld stukjes kip. Maak er ook eens een lekkere pizza mee.
Turks brood (Pide)
Ingrediënten
Brooddeeg
- 450 gr bloem (ik gebruikte Amerikaans patent)
- 275 ml water
- 45 ml neutrale olie (bijv. rijstolie of zonnebloemolie)
- 12 gr kristalsuiker
- 8 gr instant gist
- 7 gr zout
Topping
- 1 eigeel
- 1 el melk
- sesamzaadjes en eventueel Nigella zaadjes of zwarte sesamzaadjes
Instructies
- Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar in de keukenmachine en kneed in ca 15 minuten een mooi soepel deegje. Of met de hand in ca 20 minuten.
- Giet een klein scheutje olie in een kom en bol het deeg losjes op. Leg het deeg met de bovenkant naar beneden in de kom en draai het een keer om, zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje olie.
- Dek de kom af met folie of een theedoek en laat het deeg een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Stort het deeg op het werkblad en bol het deeg losjes op. Druk of rol het uit tot een cirkel van ca 30 cm doorsnede.
- Bekleed een grote bakplaat met een vel bakpapier en leg de deeglap er bovenop.
- Dek af met folie of een theedoek en laat het deeg een half uur rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden (boven- en onderwarmte).
- Klop het eigeel met de melk los en bestrijk het gerezen deeg met het mengsel.
- Hou de vingers van je hand bij elkaar en druk met je vingertoppen diep in het deeg, op ongeveer twee cm van de rand, ga zo rondom door tot je rondom een rand hebt van ca 2 cm.
- Zet daarna op dezelfde manier een raster in de cirkel.
- Bestrooi het deeg met sesamzaad en eventueel Nigella zaad of zwart sesamzaad.
- Zet een braadslede met een kopje gekookt water onderin de oven en schuif de bakplaat in de oven. Bak het Turks brood in ca 25 minuten gaar en goudbruin.
- Laat het Turks brood afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken
Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het superleuk om het resultaat te zien! Je kunt mij taggen op Facebook met @marielleindekeuken of Instagram met @marielleindekeuken.nl en hashtag #marielleindekeuken
Wil je geen recept, nieuwtjes en winacties meer missen? Volg mij dan op Facebook en/of Instagram.

José 26 mei 2019
Ziet eruit als net gekocht! Ik ga hem heel snel maken!
Dank voor je heerlijke recepten!
Voedingsblog 27 mei 2019
Ik was hier al naar op zoek, bedankt voor recept!
Monique 10 februari 2020
Ik heb ‘m gisteren gemaakt en het recept is geweldig! Het is zelfs gelukt in mijn krakkemikkige combi-magnetron.
Die is ook nog eens klein (maar groot genoeg voor ons tweeën) dus ik heb de helft van het deeg gebruikt, de andere helft heb ik ingevroren.
Kan dit eigenlijk wel?
Mariëlle in de Keuken 12 februari 2020
Ontzettend leuk om te horen! Ik heb het zelf nooit gedaan, maar gevormd deeg kan wel worden ingevroren.
Pauline 13 februari 2020
Vandaag gemaakt. Ik had wat moeite met het deeg ( erg plakkerig ) maar uiteindelijk is het toch een prachtig brood geworden. mogelijk volgende keer iets meer bloem en iets minder olie gebruiken ? Dank voor het recept 🙂
Kimberley 13 maart 2020
Gisteren gemaak en was super
Mariëlle in de Keuken 15 maart 2020
Leuk om te horen! 🙂
frederic 21 maart 2021
vorige week gemaakt en superlekker en ben nu ook terug bezig.maar heb er kleine porties van gemaakt.ik gebruik wel verse gist en lukt ook perfekt.
Diana Kasanngali 24 maart 2020
Perfecte recept voor Turks brood. Top
Smaak is ook goed.
Mariëlle in de Keuken 28 maart 2020
Leuk om te horen! 🙂
Nicole 26 augustus 2020
Als je de halve hoeveelheid bakt, heeft dat dan invloed op de baktijd?
Anouk 30 augustus 2020
Dat ziet er heerlijk uit, ga ik snel een keer proberen! Kan je dit brood ook in de stoomoven bakken? (In plaats van met een bak water onderin de oven.) Dat je tijdens het bakproces ‘gering’ stoom gebruikt?
Mariëlle in de Keuken 30 augustus 2020
Dat zou inderdaad hetzelfde effect moeten geven.
Winny 30 augustus 2020
Net uit de oven gehaald dus nog even wachten. Maar hij ziet er mooi uit en het ruikt hier heerlijk