Turks brood (Pide)

Heerlijk zacht en luchtig Turks brood.

Lekker om zo te eten bij de maaltijd, bij de barbecue, met hummus of om te beleggen met bijvoorbeeld stukjes kip. Maak er ook eens een lekkere pizza mee.

 

 

 

Zelf Turks brood bakken zelf Pide bakken
Recept afdrukken Pin recept
5 van 1 stem

Turks brood (Pide)

Ingrediënten

Brooddeeg

  • 450 gr bloem (ik gebruikte Amerikaans patent van de Zuidmolen)
  • 275 ml water
  • 45 ml neutrale olie (bijv. rijstolie of zonnebloemolie)
  • 12 gr kristalsuiker
  • 8 gr instant gist
  • 7 gr zout

Topping

  • 1 eigeel
  • 1 el melk
  • sesamzaadjes en eventueel Nigella zaadjes of zwarte sesamzaadjes

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar in de keukenmachine en kneed in ca 15 minuten een mooi soepel deegje. Of met de hand in ca 20 minuten. 
  • Giet een klein scheutje olie in een kom en bol het deeg losjes op. Leg het deeg met de bovenkant naar beneden in de kom en draai het een keer om, zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje olie.
  • Dek de kom af met folie of een theedoek en laat het deeg een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Stort het deeg op het werkblad en bol het deeg losjes op. Druk of rol het uit tot een cirkel van ca 30 cm doorsnede.
  • Bekleed een grote bakplaat met een vel bakpapier en leg de deeglap er bovenop.
  • Dek af met folie of een theedoek en laat het deeg een half uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden (boven- en onderwarmte).
  • Klop het eigeel met de melk los en bestrijk het gerezen deeg met het mengsel.
  • Hou de vingers van je hand bij elkaar en druk met je vingertoppen diep in het deeg, op ongeveer twee cm van de rand, ga zo rondom door tot je rondom een rand hebt van ca 2 cm.
  • Zet daarna op dezelfde manier een raster in de cirkel.
  • Bestrooi het deeg met sesamzaad en eventueel Nigella zaad of zwart sesamzaad.
  • Zet een braadslede met een kopje gekookt water onderin de oven en schuif de bakplaat in de oven. Bak het Turks brood in ca 25 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat het Turks brood afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken

 

Zelf Turks brood bakken zelf Pide bakken


2 thoughts on “Turks brood (Pide)

  1. José Beantwoorden

    Ziet eruit als net gekocht! Ik ga hem heel snel maken!
    Dank voor je heerlijke recepten!

  2. Voedingsblog Beantwoorden

    Ik was hier al naar op zoek, bedankt voor recept!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *