Zelf Turks brood bakken zelf Pide bakken

Turks brood (Pide)

16 comments

Heerlijk zacht en luchtig Turks brood.

Lekker om zo te eten bij de maaltijd, bij de barbecue, met hummus of om te beleggen met bijvoorbeeld stukjes kip. Maak er ook eens een lekkere pizza mee.

Zelf Turks brood bakken zelf Pide bakken

Turks brood (Pide)

4.1 van 31 stemmen
Gang Bijgerecht
Keuken Turks
Porties 1 brood

Ingrediënten

Brooddeeg

  • 450 gr goede bloem ik gebruikte Amerikaanse patentbloem van Graan&Zo
  • 275 ml water
  • 45 ml neutrale olie (bijv. rijstolie of zonnebloemolie)
  • 12 gr kristalsuiker
  • 8 gr instant gist
  • 7 gr zout

Topping

  • 1 eigeel
  • 1 el melk
  • sesamzaadjes en eventueel Nigella zaadjes of zwarte sesamzaadjes

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar in de keukenmachine en kneed in ca 15 minuten een mooi soepel deegje. Of met de hand in ca 20 minuten. 
  • Giet een klein scheutje olie in een kom en bol het deeg losjes op. Leg het deeg met de bovenkant naar beneden in de kom en draai het een keer om, zodat alle kanten bedekt zijn met een laagje olie.
  • Dek de kom af met folie of een theedoek en laat het deeg een uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Stort het deeg op het werkblad en bol het deeg losjes op. Druk of rol het uit tot een cirkel van ca 30 cm doorsnede.
  • Bekleed een grote bakplaat met een vel bakpapier en leg de deeglap er bovenop.
  • Dek af met folie of een theedoek en laat het deeg een half uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden (boven- en onderwarmte).
  • Klop het eigeel met de melk los en bestrijk het gerezen deeg met het mengsel.
  • Hou de vingers van je hand bij elkaar en druk met je vingertoppen diep in het deeg, op ongeveer twee cm van de rand, ga zo rondom door tot je rondom een rand hebt van ca 2 cm.
  • Zet daarna op dezelfde manier een raster in de cirkel.
  • Bestrooi het deeg met sesamzaad en eventueel Nigella zaad of zwart sesamzaad.
  • Zet een braadslede met een kopje gekookt water onderin de oven en schuif de bakplaat in de oven. Bak het Turks brood in ca 25 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat het Turks brood afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Zelf Turks brood bakken zelf Pide bakken

16 Comments

  1. Ziet eruit als net gekocht! Ik ga hem heel snel maken!
    Dank voor je heerlijke recepten!

  2. Ik was hier al naar op zoek, bedankt voor recept!

  3. Ik heb ‘m gisteren gemaakt en het recept is geweldig! Het is zelfs gelukt in mijn krakkemikkige combi-magnetron.
    Die is ook nog eens klein (maar groot genoeg voor ons tweeën) dus ik heb de helft van het deeg gebruikt, de andere helft heb ik ingevroren.
    Kan dit eigenlijk wel?

    • Mariëlle in de Keuken

      Ontzettend leuk om te horen! Ik heb het zelf nooit gedaan, maar gevormd deeg kan wel worden ingevroren.

  4. Vandaag gemaakt. Ik had wat moeite met het deeg ( erg plakkerig ) maar uiteindelijk is het toch een prachtig brood geworden. mogelijk volgende keer iets meer bloem en iets minder olie gebruiken ? Dank voor het recept 🙂

  5. Kimberley

    Gisteren gemaak en was super

  6. Diana Kasanngali

    Perfecte recept voor Turks brood. Top

    Smaak is ook goed.

  7. Als je de halve hoeveelheid bakt, heeft dat dan invloed op de baktijd?

  8. Dat ziet er heerlijk uit, ga ik snel een keer proberen! Kan je dit brood ook in de stoomoven bakken? (In plaats van met een bak water onderin de oven.) Dat je tijdens het bakproces ‘gering’ stoom gebruikt?

  9. Net uit de oven gehaald dus nog even wachten. Maar hij ziet er mooi uit en het ruikt hier heerlijk

  10. Hallo Mariëlle
    Ik heb gisteren het Turks brood gebakken en het was heerlijk !
    Vanmorgen kwam mijn dochter koffie drinken en heb ik haar laten proeven
    Ze vond het ook geweldig lekker ,
    Bedankt voor het recept ,mijn dochter en ik bakken ook altijd zelf ons brood
    Ik zou niet anders meer willen heerlijk !
    Met vriendelijke groet
    Janny

  11. wat een heerlijk en super makkelijk recept. Mijn baksels lukken nooit zo mooi, maar deze was perfect!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating