Lekker voor op de barbecue, Griekse Souvlaki met tomatenrijst. Serveer er eventueel ook wat Griekse salade en Tzatziki bij.
Griekse Souvlaki met tomatenrijst
Ingrediënten
Marinade Souvlaki
- 3 teentjes knoflook uit de knoflookpers
- 2 el olijfolie
- 1 el citroensap
- 1 el gedroogde oregano
- 1/4 tl paprikapoeder
- mespuntje gemalen laurier
- versgemalen zout en peper
Griekse Souvlaki
- 350 gr varkenshaas
- 1 kleine rode ui in partjes
- 1/2 rode paprika in stukjes
- 1/2 groene paprika in stukjes
Tomatenrijst
- 300 ml gekookt water
- 200 gr tomatenblokjes (blikje/pakje)
- 125 gr witte rijst (ik gebruikte Basmatirijst)
- 1/2 kleine witte ui fijngesnipperd
- 1/2 teentje knoflook fijngehakt
- 1/2 groentebouillonblokje
- 1 tl tomatenpuree
- scheutje olijfolie
- versgemalen zout en peper
Instructies
Griekse Souvalki
- Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar en snij de varkenshaas in blokjes.
- Meng de marinade door de blokjes varkenshaas en laat de varkenshaas minimaal 4 uur marineren. Maar liefst een hele dag.
- Rijg de varkenshaas met de partjes ui en stukjes paprika om en om op 4 stokjes.
- Verhit de barbecue (of grillpan) en grill de spiesen in ca 6 minuutjes mooi bruin en rosé.
Tomatenrijst
- Verhit een scheutje olijfolie in een ruime hapjespan en fruit hierin het uitje met de knoflook in ca 5 minuutjes aan. Tot de ui zacht is, maar niet bruin.
- Voeg rijst toe en bak 3 minuutjes mee.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak nog een minuutje mee.
- Meng het bouillonblokje met het gekookte water en giet dit samen met de tomatenblokjes in de pan. Roer goed door elkaar en breng verder op smaak met wat versgemalen zout en peper.
- Leg het deksel op de pan en laat het geheel in ca 15 minuten zachtjes pruttelen tot al het vocht door de rijst is opgenomen.
- Laat het geheel met het deksel schuin om de pan nog 10 minuutjes staan.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
Klik hier voor het recept voor de Griekse salade.
Klik hier voor het recept voor de Tzatziki.
Hallo, ik wil dit gerecht graag maken ( alleen de tomatenrijst) u schrijft dat u er een blikje of pakje tomatenblokjes in doet. Maar dat een verschil als ik verse tomaten in blokjes snij? Ik haal wel altijd de schil ervan af.
Hallo Valerie, tomaten uit een pakje of blikje hebben een wat rijkere smaak dan verse tomaten.