Iers stoofvlees met Guinness

Een heerlijk Iers stoofpotje met Guinness, rundvlees, winterpeen en bleekselderij.

Te bereiden in de slowcooker of braadpan.

Lekker met (zelfgebakken) brood of aardappelpuree. Of voeg wat blokjes aardappel toe tijdens het stoven.

 

Print recept
Iers stoofvlees met Guinness


Personen: 3 -4 personen
Ingrediënten
  • 700 gr sucadelappen
  • 330 ml Guinness draught stout (4,2%)
  • 100/200 ml runderbouillon
  • 2 kleine winterpenen in plakjes
  • 1 stengel bleekselderij in plakjes
  • 1 gele ui fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 laurierblaadjes
  • 1,5 el tomatenpuree
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 2 el bloem
  • versgemalen zout en peper
  • klontje boter
  • versgehakte peterselie
Bereidingswijze
Slowcooker
  1. Haal het vlees een uurtje van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen. Snij het vlees in blokjes. Bestrooi het vlees met versgemalen zout en peper en de bloem. Meng goed door elkaar.

  2. Smelt een klontje boter in een ruime koekenpan en bak het vlees op hoog vuur even aan.

  3. Schep het vlees in de slowcooker.

  4. Fruit in dezelfde koekenpan de ui met de knoflook in 5 minuutjes op laag vuur aan.

  5. Voeg de winterpeen en bleekselderij toe en bak nog 3 minuutjes mee.

  6. Voeg de tomatenpuree en de tijm toe en bak nog een minuutje mee.

  7. Giet de Guinness en 100 ml runderbouillon in de koekenpan bij de groente en breng zachtjes aan de kook, laat het geheel een minuutje op middelhoog vuur pruttelen.

  8. Giet het geheel over het vlees in de slowcooker. Steek de laurierblaadjes ertussen en leg het deksel op de slowcooker.

  9. Laat het geheel 7-8 uur stoven op low tot het vlees heerlijk zacht is.

  10. Laat het laatste half uur de deksel van de slowcooker en zet de slowcooker op high, zodat het vocht wat kan indikken. Blijft het vocht te dun, voeg dan wat allesbinder of een maïzenapapje toe.

  11. Verdeel het stoofpotje over de borden en bestrooi het geheel met wat versgehakte peterselie.

Braadpan
  1. Haal het vlees een uurtje van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen. Snij het vlees in blokjes. Bestrooi het vlees met versgemalen zout en peper en de bloem. Meng goed door elkaar.

  2. Smelt een klontje boter in een ruime braadpan en bak het vlees op hoog vuur even aan.

  3. Schep het vlees uit de braadpan en zet het even opzij.

  4. Fruit in het bakvet van het vlees de ui met de knoflook in 5 minuutjes op laag vuur aan.

  5. Voeg de winterpeen en bleekselderij toe en bak nog 3 minuutjes mee.

  6. Voeg de tomatenpuree en de tijm toe en bak nog een minuutje mee.

  7. Giet de Guinness en 200 ml runderbouillon in de braadpan bij de groente en breng zachtjes aan de kook, laat het geheel een minuutje op middelhoog vuur pruttelen.

  8. Schep het vlees erbij in de braadpan en roer goed door elkaar. Steek de laurierblaadjes ertussen en leg het deksel op de braadpan.

  9. Laat het geheel 3-5 uur stoven op het laagste pitje tot het vlees heerlijk zacht is.

  10. Laat het laatste half uur de deksel van de braadpan en zet het pitje ietjes hoger, zodat het vocht wat kan indikken. Blijft het vocht te dun, voeg dan wat allesbinder of een maïzenapapje toe.

  11. Verdeel het stoofpotje over de borden en bestrooi het geheel met wat versgehakte peterselie.

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *