Boerenkoolbrood met licht pittig gehakt

Boerenkoolbrood, boerenkoolstamppot met licht pittig gehakt in een knapperig bladerdeegjasje.

Dit is wel één van Marco’s nieuwe favoriete gerechten, want hij is gek op stamppot en gehakt. Dit boerenkoolbrood viel dan ook zeker in de smaak.

Het is weer net even anders dan stamppot met een balletje gehakt en ook nog eens leuk om te serveren. Lekker met een beetje mosterd erbij.

Uit dit brood haal je 12 dikke plakken, wij aten er met 4 personen van.

 

Boerenkoolbrood met licht pittig gehakt

 

Boerenkoolbrood met licht pittig gehakt
Print recept
Boerenkoolbrood met licht pittig gehakt
Personen: 4 personen
Ingrediënten
Stamppot
  • 500 gr geschilde kruimige aardappels
  • 300 gr boerenkool fijngesneden
  • 60 ml volle melk
  • 1 sjalotje fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • klontje boter
  • 1/2 tl chiliflakes
  • versgemalen zout en peper
  • snuf nootmuskaat
  • 2 tl Dijon mosterd
Gehaktrol
  • 300 gr hoh gehakt
  • 50 gr paneermeel
  • 1 ei
  • 1 sjalotje fijngesnipperd
  • 1 el sambal badjak
  • 1/2 el Dijon mosterd
  • 1 el ketjap manis
  • 1 teentje knoflook uit de knoflookpers
  • 1/2 tl chiliflakes
  • versgemalen zout en peper
Verder nodig
  • 1 rol vers bladerdeeg (of losse plakjes uit de vriezer)
  • cakeblik van 28 cm
  • 1 ei losgeklopt
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte)
Stamppot
  1. Verhit een scheutje olijfolie in een ruime wok en fruit hierin op laag vuur het sjalotje met de knoflook in ca 5 minuutjes tot het sjalotje zacht is maar niet bruin.

  2. Voeg beetje voor beetje de fijngesneden boerenkool toe en roerbak tot de boerenkool iets is geslonken. Leg dan een deksel op de wok of hapjespan en laat de boerenkool 15 minuutjes stoven.

  3. Kook ondertussen de aardappels gaar met een snufje zout. Giet de aardappels af en laat ze even uitstomen.

  4. Stamp de aardappels fijn met een pureestamper en breng de volle melk met de boter aan de kook tot de boter is gesmolten.

  5. Giet de melk bij de aardappels en roer goed door elkaar met een houten pollepel. Voeg de mosterd, chiliflakes, een snuf nootmuskaat en wat versgemalen zout en peper toe en roer nogmaals goed door met de pollepel.

  6. Roer de gewokte boerenkool er doorheen met de pollepel.

Gehaktrol
  1. Doe alle ingrediënten voor de gehaktrol bij elkaar in een kom en kneed het goed door elkaar.

  2. Maak er een mooi strakke bal van en rol bol bal uit tot een rol welke net zo lang is als de cakevorm.

  3. Verhit een beetje boter in een ruime koekenpan en bak de rol rondom bruin. Het gehakt hoeft nog niet helemaal gaar te zijn.

Boerenkoolbrood
  1. Vet een cakevorm in met boter en bekleed de vorm met het bladerdeeg, zorg dat je een flap overhoudt welke je op het einde nog over de vulling kunt slaan. Het is even passen en meten, maar het gaat passen.

  2. Verdeel de helft van de boerenkoolstamppot in de cakevorm.

  3. Leg de gehaktrol over de lengte in het midden.

  4. Verdeel de rest van de boerenkoolstamppot er overheen.

  5. Vouw het overhangende bladerdeeg er overheen en en druk een beetje aan.

  6. Bestrijk de bovenkant met wat losgeklopt ei.

  7. Zet het cakeblik in de voorverwarmde oven en bak het brood in 35-40 minuten gaar en mooi goudbruin.

  8. Haal het cakeblik uit de oven en snij de zijkanten voorzichtig los met een mesje.

  9. Stort het boerenkoolbrood op een mooie schaal een snij het brood in dikke plakken. Serveer direct.

 

Boerenkoolbrood met licht pittig gehakt

 


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *