Coq au vin – Klassiek Frans stoofpotje

Coq au vin, een heerlijk Frans stoofgerecht met kip (of traditioneel haan) en champignons, gestoofd in een rode wijnsaus. Lekker met gebakken aardappeltjes, aardappelpuree of stokbrood.

Te bereiden in de slowcooker of braadpan. Meer zin in rundvlees? Probeer dan eens boeuf bourguignon.

Recept Coq au vin
Recept afdrukken Pin recept
1 van 1 stem

Coq au vin

Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 4 kippendijfilets
  • 4 drumsticks
  • 2 smalle winterpenen in plakjes
  • 250 gr grote kastanjechampignons in vieren gesneden
  • 100 gr gerookt ontbijtspek in kleine stukjes
  • 1 kleine ui fijngesnipperd
  • 4 kleine sjalotjes in de lengte gehalveerd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 350 ml rode wijn
  • 100 ml water (bij bereiding in de braadpan)
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • versgemalen zout en peper
  • klontje boter om in te bakken
  • 2 el bloem

Instructies

Braadpan

  • Haal de kip een half uurtje van tevoren uit de koelkast en dep de kip droog met een stukje keukenpapier. Bestrooi de kip met versgemalen zout en peper.
  • Verhit een klontje boter in een ruime braadpan en bak de kip (in delen) rondom aan tot de kip mooi bruin ziet. Haal de kip uit de pan en zet even opzij.
  • Doe het spek in de braadpan en bak het op hoog vuur even aan.
  • Zet het vuur lager en voeg de ui, knoflook en plakjes winterpeen toe, fruit even aan tot de ui glazig is, maar niet bruin.
  • Voeg del bloem toe en bak een minuutje mee. 
  • Giet 350 ml wijn met het water en het halve bouillonblokje erbij en roer goed door elkaar. Breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Zet het vuur laag en leg de kip terug in de pan bij de saus.
  • Voeg de laurierblaadjes en takjes tijm toe. Laat het geheel met het deksel schuin op de pan 50 minuutjes zachtjes stoven.
  • Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de sjalotjes met de snijkant naar beneden bruin en zacht. Voeg de champignons toe en bak op hoog vuur even aan. Voeg de sjalotjes en de champignons toe aan de Coq au vin en laat het geheel nog 5 minuutjes stoven.
  • Haal de tijm en laurierblaadjes uit de pan en bestrooi het geheel met wat versgehakte peterselie.

Slowcooker

  • Haal de kip een half uurtje van tevoren uit de koelkast en dep de kip droog met een stukje keukenpapier. Bestrooi de kip met versgemalen zout en peper.
  • Verhit een klontje boter in een ruime koekenpan en bak de kip (in delen) rondom aan tot de kip mooi bruin ziet. Haal de kip uit de pan en en leg de kip in de slowcooker.
  • Doe het spek in de koekenpan en bak het op hoog vuur even aan.
  • Zet het vuur lager en voeg de ui, knoflook en plakjes winterpeen toe, fruit even aan tot de ui glazig is, maar niet bruin.
  • Voeg de bloem toe en bak een minuutje mee. 
  • Giet de wijn met het halve bouillonblokje erbij en roer goed door elkaar. Breng het geheel al roerend aan de kook.
  • Giet de saus bij de kip in de slowcooker.
  • Voeg de laurierblaadjes en takjes tijm toe. Laat het geheel met het deksel op de slowcooker in 6 uurtjes zachtjes stoven.
  • Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de sjalotjes met de snijkant naar beneden bruin en zacht. Voeg de champignons toe en bak op hoog vuur even aan. Voeg de sjalotjes en de champignons toe aan de Coq au vin in de slowcooker en laat het geheel nog 30 minuutjes stoven.
  • Haal de tijm en laurierblaadjes er tussenuit en bestrooi het geheel met wat versgehakte peterselie.

Notities

Tips:
  • Vervang de gebakken sjalotjes eventueel door zilveruitjes uit een potje.
  • Voeg ook eens een scheutje cognac toe.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken


Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het superleuk om het resultaat te zien! Je kunt mij taggen op Facebook met @marielleindekeuken of Instagram met @marielleindekeuken.nl en hashtag #marielleindekeuken

Wil je geen recept, nieuwtjes en winacties meer missen? Volg mij dan op Facebook en/of Instagram.


Recept Coq au vin

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating