Vanillekipferl

Vanillekipferl, maanvormige koekjes met vanille en poedersuiker

0 reacties

Vanillekipferl, een klassiek kerstkoekje dat o.a. in Oostenrijk en Duitsland wordt gebakken voor de kerstdagen. Het koekje wordt gemaakt in de vorm van een half maantje en na het bakken flink bestoven met poedersuiker.

Vanillekipferl

Vanillekipferl, maanvormige koekjes met vanille en poedersuiker

3.8 van 6 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 20 koekjes

Ingrediënten

Deeg

  • 1 tl vanille extract
  • 100 gr bloem
  • 50 gr gemalen amandelen
  • 40 gr poedersuiker
  • 75 gr boter op kamertemperatuur
  • 1 eigeel

Verder

  • 40 gr poedersuiker
  • 10 gr vanillesuiker

Instructies
 

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar in een kom en meng met een handmixer door elkaar. Kneed met de hand kort door tot een deegje.
  • Rol het deeg uit tot een worst en verpak de rol in folie. Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden (boven- en onderwarmte).
  • Snij de rol deeg in 20 plakjes.
  • Rol met de hand balletjes van de plakjes deeg en rol ze uit kleine rolletjes waarbij de puntjes wat dunner zijn. Dit gaat het makkelijkste tussen twee handen. Buig de rolletjes tot een half maantje.
  • Leg de halve maantjes op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven. 
  • Bak de koekjes in ca 12-15 minuten gaar, tot de randjes wat goudbruin gekleurd zijn. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
  • Meng de poedersuiker met de vanillesuiker door elkaar en bestuif hiermee rijkelijk de iets afgekoelde koekjes.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
Vanillekipferl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating