Boekentip: Kleine hartige taartjes + recept voor knoflook-rozemarijn Madeleines

In 2018 bracht Meike Schaling het prachtige boek Kleine taartjes uit. Een boek vol met recepten voor heerlijke zoete taartjes van Petit Gâteau. Petit Gâteau heeft drie winkels in Amsterdam en is ook de enige écht Frans patisserie in Amsterdam. De winkels zijn van Meike Schaling en Patrice Andrieu.

In november dit jaar bracht Meike haar volgende boek Kleine hartige taartjes uit. Want ook hartig zijn de taartjes heerlijk. Leuk voor een borrel of partij.

Review Kleine hartige taartjes

Het boek begint met het ontstaan van Petit Gâteau. Hoe Meike haar winkel begon in Parijs en daar Patrice ontmoette. Samen begonnen zij in 2013 hun eerste winkel in Amsterdam.

Daarna volgen er wat tips, met name over de te gebruiken materialen.

Het boek bevat 6 basisrecepten, namelijk voor quiches, hartige cakes, hartige taartjes met pâte sablée, pâte feuilletée – bladerdeeg, hartige Madeleines en brioche. En daarop weer de heerlijkste variaties. Zoals bijvoorbeeld quiche courgette-geitenkaas, cake met ovengedroogde tomaten en mozzarella, panna cotta met paprika, pasteitjes met ham en kaas, briochesticks en nog veel meer.

Als bonus nog een paar heerlijke recepten voor kaassoesjes, wafels en zoute koekjes.

Alle recepten zijn duidelijk beschreven en de basisrecepten bevatten stap-voor-stap foto’s. De foto’s zijn ook allemaal even prachtig, je krijgt gelijk zin om te gaan bakken en te genieten van al het lekkers.

Conclusie

Kleine hartige taartjes is een prachtig boek voor zowel de beginnende als de gevorderde bakker. Door de vele variaties blijf je bakken en kom je zelf misschien ook weer op heerlijke variaties. Het boek is ook erg leuk om cadeau te geven. De hartige taartjes zijn wat mij betreft ook perfecte hapjes voor de aankomende feestdagen. Hier zul je je gasten zeker mee verrassen.

 

Ben je ook enthousiast geworden over Kleine hartige taartjes?

Kleine hartige taartjes is o.a. verkrijgbaar bij bol.com voor € 18,50.

 

Kleine hartige taartjes

Titel: Kleine hartige taartjes
Auteur: Meike Schaling, Petit Gâteau
Prijs: € 18,50
ISBN 9789021574332
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers

 

 

 

 

 


Recept knoflook-rozemarijn Madeleines

Ik had nog een Madeleine vorm in de kast liggen en Madeleines stonden al een tijdje op mijn lijstje om weer eens te maken. Dus ging ik als eerste aan de slag met het recept voor de knoflook-rozemarijn Madeleines. De Madeleines zijn leuk om te maken en het resultaat was heerlijk.

En ik mag het recept met jullie delen!

Recept afdrukken
0 van 0 stemmen

Knoflook-rozemarijn Madeleines

Recept uit Kleine hartige taartjes van Petit Gâteau

Ingrediënten

Madeleine beslag

  • 210 gr boter
  • 5 (biologische) eieren
  • 250 gr fijne kristalsuiker
  • 1 tl honing
  • 250 gr bloem
  • 8 gr bakpoeder
  • zout
  • versgemalen peper

Verder

  • 2 teentjes knoflook uit de knoflookpers
  • 10 gr versgehakte rozemarijn
  • 1 el versgeraspte Parmezaanse kaas
  • fleur de sel

Instructies

Madeleine beslag (een dag van tevoren)

  • Smelt de boter en laat de boter afkoelen (maar niet stollen).
  • Klop de eieren met de kristalsuiker en de honing.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg dit in kleine beetjes toe aan het ei-suikermengsel.
  • Roer de afgekoelde, gesmolten boter erdoor.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Laat het beslag 1 nacht afgedekt rusten in de koelkast.

De volgende dag

  • Neem het beslag uit de koelkast en verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
  • Roer de fijngeraspte Parmezaanse kaas door het beslag, samen met de knoflook en rozemarijn.
  • Vet de madeleinevorm goed in met boter en spuit de madeleines in de vorm. Vul de vormpjes voor 2/3.
  • Strooi op elke madeleine een paar korreltjes fleur de sel en een beetje gehakte rozemarijn.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180 graden (boven- en onderwarmte) en bak de madeleines in ongeveer 15 minuten gaar.

 

 

Voor deze recensie heb ik het boek opgestuurd gekregen van Kosmos Uitgevers. Het artikel is gebaseerd op mijn oordeel. Lees de disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *