Wat een heerlijke combinatie, Risotto met stoofvlees en gebakken oesterzwammen.
Het stoofvlees is heel makkelijk te bereiden omdat alle ingrediënten zo, zonder aan te bakken, de braadpan in gaan.
Wat mij betreft ook een heerlijk gerechtje voor de Kerst. Niet moeilijk om te maken en niet al te veel werk. Het stoofvlees en de risotto zijn zonder wijn bereid, daarom geschikt voor iedereen.
Natuurlijk kun je het stoofvlees ook in de slowcooker bereiden. Beide manieren deel ik hieronder in het recept.
Risotto met stoofvlees en gebakken oesterzwammen
Ingrediënten
Stoofvlees
- 500 gr sucadelappen (Black Angus)
- 120 ml runderbouiilon (bij gebruik slowcooker) eigengemaakte of van water + 1/2 runderbouillonblokje
- 200 ml runderbouillon (bij gebruik braadpan) eigengemaakte of van water + 1/2 runderbouillonblokje
- 4 teentjes knoflook platgedrukt en ontveld
- 2 laurierblaadjes
- 2 takjes verse tijm
- 2 takjes verse rozemarijn
- 60 ml balsamico
- versgemalen zout en peper
Risotto
- 175 gr risottorijst
- 750 ml paddenstoelenbouillon eigengemaakte of van 1 paddenstoelenbouillonblokje (o.a. verkrijgbaar bij Jumbo en AH)
- 30 gr Parmezaanse kaas fijngeraspt
- 1 sjalotje fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- klontje boter
- olijfolie
- versgemalen peper
Verder
- 300 gr Oesterzwammen schoongeveegd en in stukjes gescheurd
- 1/2 tl versgehakte tijm
- versgehakte peterselie
Instructies
Stoofvlees uit de slowcooker
- Haal het stoofvlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen. Bestrooi het vlees met wat versgemalen zout en peper.
- Leg alle ingrediënten voor het stoofvlees bij elkaar in de slowcooker en zet de slowcooker voor een half uurtje op de hoogste stand.
- Zet de slowcooker daarna op de laagste stand en laat nog 7-8 uur zachtjes stoven.
- Zet de slowcooker het laatste half uur op high en laat het deksel eraf, zodat de saus een beetje indikt.
- Verwijder de takjes rozemarijn, tijm en de laurierblaadjes. En trek het vlees wat uit elkaar.
Stoofvlees uit de braadpan.
- Haal het stoofvlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen. Bestrooi het vlees met wat versgemalen zout en peper.
- Leg alle ingrediënten voor het stoofvlees bij elkaar in de braadpan en verwarm het geheel tot het bijna kookt.
- Zet de warmtebron op de laagste stand en laag het vlees 3,5 - 5 uur stoven tot het superzacht is.
- Laat het laatste half uur het deksel van de pan en zet de warmtebron ietsjes hoger, zodat de saus een beetje indikt.
- Verwijder de takjes rozemarijn, tijm en de laurierblaadjes. En trek het vlees wat uit elkaar.
Risotto
- Verhit een scheutje olijfolie in een ruime koekenpan en fruit hierin de ui met de knoflook in ca 5 minuten tot de ui zacht is, maar niet bruin.
- Voeg de risottorijst toe en blijf omscheppen tot de rijstkorrels doorzichtig worden.
- Voeg een soeplepel van de bouillon toe en blijf roeren tot alle bouillon is opgenomen. Voeg dan de volgende soeplepel toe en ga zo door tot alle bouillon is opgenomen.
- Verhit ondertussen in een andere koekenpan een scheutje olijfolie en bak hierin de oesterzwammen met de tijm, tot de oesterzwammen mooi bruin zijn. Breng verder op smaak met wat versgemalen zout en peper.
- Meng de helft van de oesterzwammen door de risotto.
- Roer het klontje boter en de permezaan door de risotto. En breng verder op smaak met wat versgemalen peper.
Borden opmaken
- Verdeel de risotto over de borden en leg het stoofvlees er bovenop.
- Verdeel de overige gebakken oesterzwammen er overheen en bestrooi het geheel met wat versgemalen peper en versgehakte peterselie.
Ga jij dit recept maken? Dan vind ik het super leuk om het resultaat te zien! Je kunt mij taggen op Facebook met @marielleindekeuken of Instagram met @marielleindekeuken.nl en hashtag #marielleindekeuken
Dit artikel is ontstaan uit een betaalde samenwerking, lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op marielleindekeuken.nl