Het samenstellen van een kaasplankje

Het kaasplankje bij de borrel doet het eigenlijk altijd goed. Het ziet er gezellig uit en door de verschillende smaken zit er altijd wel voor ieder wat wils bij.

Houdt voor de borrel zo’n 150-200 gram kaas per persoon aan. Een kaasplankje is ook lekker als dessert, houdt dan 75-100 gram kaas per persoon aan.

 

 

Soorten kaas

Kies verschillende soorten kazen in verschillende smaken, van mild tot pikant. En van een romige zachte kaas tot een harde kaas. Het staat mooi om een oneven aantal kaasjes op de plank te hebben liggen, kies bijvoorbeeld 3-5 mooie kaasjes of ga voor een hele uitgebreide plank met wel 11 kaasjes.

De soorten kaas zijn onder te verdelen in verschillende groepen, enkele voorbeelden:

Witte korstkaas

Brie de Meaux
Brillat-Savarin
Camembert
Coeur Neufchâtel
Roombrie

Geitenkaas/schapenkaas

Crementell
Crottin de Chèvre
Geitenbrie

(Half)harde kaas

Cheddar Top Hat
Comté
Emmentaler
Goudse kaas
Manchego
Oude boerenkaas
Parmezaanse kaas
Pecorino
Père Joseph

Rode/gewassen korstkaas

Le Marcaire
Pont l’Eveque
Port salut
Reblochon
Saint Paulin

Blauwaderkaas

Combozola
Fourme d’Ambert
Gorgonzola
Roquefort
Stilton

Ook lekker

Ruscello Black lemon kaas
Mosterdkaas
Rambol, roomkaas met walnoot
Pestokaas
Truffelkaas
Tomatenkaas

Kaasplankje samenstellen

 

 

 

Lekker voor erbij

Voor de afwisseling is het lekker om wat andere lekkere dingetjes erbij te serveren, zoals:

Olijven
Gedroogd fruit (bijv. dadels, vijgen of abrikozen)
Druiven
Walnoten, amandelen, hazelnoten
Neutral crackers
Italiaanse broodstengels
Stokbrood
Vijgenbrood
Dadelcompote
Mosterd
Appelstroop
Droge worst
Vleeswaren

Serveren

Snij harde kaasjes alvast in stukjes en serveer de overige kaasjes ieder met een eigen kaasmesje, er zijn verschillende mesjes te koop voor elk type kaas, ik bestelde een leuk setje kaasmesjes van Boska. Serveer de kaasjes op een mooie plank of een mooi plateau. Zorg dat de kaasjes niet tegen elkaar aan liggen, zodat de smaken niet in elkaar over lopen. En leg de kaasjes van mild naar pittig op de plank. Vergeet ook niet om de zachte kaasjes een uurtje van tevoren uit de koelkast te halen en de (half) harde kaasjes 2 uurtjes van tevoren, zo komt de smaak van de kaasjes het best tot zijn recht.

Kaasplankje samenstellen

Wat drink je erbij?

Drink er bijvoorbeeld een lekkere rode wijn, witte wijn, port of een lekker biertje bij.


Hoe zag mijn kaasplank eruit?

Op Oudejaarsavond zette ik een flinke kaasplank op tafel. Met wel 11 verschillende kaasjes. Mijn plankje bestond uit Rambol smeltkaas met noten, Le Marcaire, Roombrie, Comté, Père Joseph, Cambozola, Manchego, St. Paulin, Rotterdamse oude kaas, Old Amsterdam Geitenkaas, Black lemon kaas, korte broodstengels, neutrale crackers, dadel & walnootbroodje, dadels, druiven, ongezouten noten, zoete olijven, vijgen confiture, appelstroop en mosterd.

Alle kaasjes, op de Comté na, vielen bij ons in de smaak. Het was een heerlijke afwisseling van verschillende kaasjes. De Ruscello Black lemon kaas, welke ik ontving in de Foodybox van Kroon op het Werk, vonden wij ook verrassend lekker. Het vleugje citroen maakte het lekker fris. Voor het oog sprong het er ook echt uit op het kaasplankje.

Wij hebben ons voorgenomen eens wat vaker een uitgebreid kaasplankje op tafel te gaan zetten.

Kaasplankje samenstellen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *