Een heerlijke jachtschotel met rundvlees, winterpeen, champignons, appel en aardappelpuree.
Het stoofvlees is te bereiden in de slowcooker of braadpan. Het recept is goed voor 3 personen, of 2 grote eters.
Voor de aardappelpuree gebruik ik normaal gesproken melk, maar omdat ik vergeten was om melk te kopen maakte ik de puree smeuïg met het kookvocht van de aardappelen. Dit ging ook prima en maakte het ietsjes minder zwaar om te eten. Wil je toch liever melk gebruiken, gebruik dan ca 50 ml melk.
Jachtschotel met rundvlees en appel
Ingrediënten
Stoofvlees
- 500 gr sucadelappen in blokjes
- 250 gr kastanjechampignons in plakjes
- 200 ml Merlot
- 50 gr ontbijtspek in kleine stukjes
- 2 middelgrote winterpenen in plakjes
- 1 el tomatenpuree
- 2 uien fijngesnipperd
- 2 laurierblaadjes
- 2 kruidnagels
- 6 jeneverbessen
- versgemalen zout en peper
Aardappelpuree
- 500 gr geschilde kruimige aardappelen
- snufje gemalen nootmuskaat
- versgemalen zout en peper
- 50 gr boter
Verder
- 2 Elstar appels
- 1/2 tl kaneel
- boter
- paneermeel
Instructies
Stoofvlees uit de slowcooker
- Haal het vlees een uurtje van tevoren uit de koelkast om het op temperatuur te laten komen.
- Bestrooi de blokjes vlees met versgemalen zout en peper en smelt een klontje boter in een ruime koekenpan.
- Leg het vlees in de pan en bak het vlees op middelhoog vuur aan, tot het vlees een mooi bruin kleurtje heeft.
- Schep het vlees uit de pan en leg het in de slowcooker.
- Leg de gesnipperde ui, reepjes ontbijtspek en plakjes wortel in het bakvet in de koekenpan en laat het op laag vuur 5 minuutjes zachtjes bakken. Het geheel moet wat zacht worden, maar niet bruin.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
- Breng het geheel op smaak met versgemalen zout en peper en giet de Merlot er bij. Laat op middelhoogvuur een minuutje pruttelen.
- Giet het geheel bij het vlees in de slowcooker.
- Voeg de laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagels toe. Het is handig om hiervoor een thee-ei of een zakje voor losse thee te gebruiken. Zo verdwalen de jeneverbessen en kruidnagels niet en kun je ze na het stoven gemakkelijk eruit vissen.
- Laat het geheel ca 7 uur stoven op de laagste stand, tot het vlees uit elkaar valt. Laat het laatste half uur het deksel van de pan en voeg eventueel 4 el allesbinder toe om de saus wat meer in te laten dikken.
- Smelt ondertussen een klein klontje boter in een koekenpan en bak de champginons op hoog vuur lekker bruin.
- Verwijder de laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagels. En roer de champignons er doorheen.
Stoofvlees uit de braadpan
- Haal het vlees een uurtje van tevoren uit de koelkast om het op temperatuur te laten komen.
- Bestrooi de blokjes vlees met versgemalen zout en peper en smelt een klontje boter in een ruime braadpan.
- Leg het vlees in de braadpan en bak het vlees op middelhoog vuur aan, tot het vlees een mooi bruin kleurtje heeft.
- Schep het vlees uit de pan en zet het even opzij.
- Leg de gesnipperde ui, reepjes ontbijtspek en plakjes wortel in het bakvet in de braadpan en laat het op laag vuur 5 minuutjes zachtjes bakken. Het geheel moet wat zacht worden, maar niet bruin.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
- Breng het geheel op smaak met versgemalen zout en peper en giet de Merlot er bij. Laat op middelhoogvuur een minuutje pruttelen.
- Leg het vlees terug in de braadpan.
- Voeg de laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagels toe. Het is handig om hiervoor een thee-ei of een zakje voor losse thee te gebruiken. Zo verdwalen de jeneverbessen en kruidnagels niet en kun je ze na het stoven gemakkelijk eruit vissen. Voeg eventueel nog een scheutje Merlot of water toe als het vlees te droog staat.
- Laat het geheel ca 3,5 – 5 uur stoven op het laagste pitje, tot het vlees uit elkaar valt. Laat het laatste half uur het deksel van de pan en voeg eventueel 4 el allesbinder toe om de saus wat meer in te laten dikken.
- Smelt ondertussen een klein klontje boter in een koekenpan en bak de champginons op hoog vuur lekker bruin.
- Verwijder de laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagels. En roer de champignons er doorheen.
Aardappelpuree
- Snij de geschillde aardappelen in gelijke stukken en kook ze in ca 20 minuten gaar in ruim water met zout.
- Giet de gekookte aardappelen af boven een kommetje, zodat het kookvocht bewaard blijft.
- Stamp de aardappelen fijn met een pureestamper en roer de boter, versgemalen zout en peper en wat gemalen nootmuskaat er goed doorheen.
- Voeg in kleine delen wat van het kookvocht toe en roer goed door. Voeg net zoveel toe als nodig om een lekkere smeuïge puree te krijgen.
Appels
- Schil de Elstar appels en verwijder het klokhuis. Snij ze in dunne plakjes.
- Smelt een klontje boter in de koekenpan en leg de plakjes appel erin. Voeg een 1/2 tl kaneel toe.
- Bak de plakjes appel rondom tot ze een beetje bruin en zacht zijn.
Jachtschotel afmaken
- Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
- Verdeel het stoofvlees over de bodem van een ovenschaal. Of gebruik eventueel de kom van de slowcooker als ovenschaal, als je een ovenbestendige kom hebt. Dan kun je het vlees ook daarin laten zitten, wanneer je het vlees in de slowcooker hebt laten stoven.
- Verdeel de plakjes appel er overheen, houdt er een paar achter ter decoratie op de bovenkant van de jachtschotel.
- Verdeel de aardappelpuree er overheen en trek strepen met een vork.
- Bestrooi het geheel met een dun laagje paneermeel en leg de plakjes appel er bovenop.
- Leg een paar dunne plakjes boter er bovenop en schuif de schotel in de oven.
- Bak het geheel ca 30 minuten tot de bovenkant mooi goudbruin ziet.
Heb het gemaakt. en het viel zeer
goed in de smaak alleen ik heb het in eenpersoons schaaltjes gedaan en boven op de puree laag een appelschijfje op gedaan.
Kun je de Merlot ook vervangen, en door wat? Mijn schoonvader mag absoluut geen alcohol.
Op zich vervliegt de alcohol wel na zo’n lange tijd. Maar de wijn kun je eventueel vervangen door bouillon en een scheutje balsamico.