Kabeljauw in botersaus

Kabeljauw in botersaus, recept van mijn schoonmoeder

9 reacties

Kabeljauw in botersaus, een ouderwets recept van mijn schoonmoeder.

Maar heel vroeger toen mijn moeder nog kind was maakte mijn oma het ook al, hoewel kabeljauw vroeger ook niet goedkoop was. Dit keer geen mooie foto van het gerecht, want ik maakte de foto aan tafel met de mobiel bij mijn schoonouders.

Marco en zijn vader maken van dit gerecht een soort stamppot, door de kabeljauw en gekookte aardappelen door elkaar te prakken en daarna te overgieten met de botersaus. Ik vind dat een beetje zonde en eet het los van elkaar.

De hoeveelheden in dit recept zijn ongeveer, proef tussendoor of je de saus lekker vindt en voeg eventueel nog wat citroen of mosterd toe naar smaak.

Kabeljauw in botersaus

Kabeljauw in botersaus, recept van mijn schoonmoeder

3.8 van 60 stemmen
Bereidingstijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Porties 3 personen

Ingrediënten

  • 3 verse kabeljauwhaasjes van ca 250 gram per stuk
  • 200 gr boter
  • sap van een halve citroen
  • 2 laurierblaadjes
  • versgemalen zout en peper
  • 2 tl scherpe mosterd

Instructies
 

  • Bestrooi de kabeljauwhaasjes met wat versgemalen zout en peper.
  • Smelt de boter in een braadpan, maar zorg dat de boter niet bruin wordt.
  • Roer de mosterd en het citroensap er doorheen.
  • Leg de kabeljauwfilets in de botersaus en steek de laurierblaadjes ertussen.
  • Laat het geheel zachtjes stoven tot de kabeljauw gaar is. Giet af en toe een beetje van de botersaus over de kabeljauwhaasjes.
  • Serveer de kabeljauw met gekookte aardappelen, worteltjes en erwtjes. Giet de botersaus er overheen.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
Kabeljauw in botersaus

9 Reacties

  1. Vraagje: je hebt het over pittige mosterd. Maar welke mosterd gebruik je dan.. grove mosterd, franse mosterd of Dijon mosterd?

  2. Niet alleen erg lekker de gerechten maar Mariëlle is ook een hele mooie lieve vrouw.
    Ik hoop dat ze lang op de site blijft met nieuwe gerechten. Lekker ouderwets lekker soms.

  3. Gisteren gegeten. het was onwijs lekker.
    Ik was al jaren opzoek. naar dit recept. bedankt

  4. Of ik weer thuis bij mijn moeder aan de eettafel zat.
    Zo “ouderwets” lekker dit recept. Ik heb het gegeten met botersla en aardappelpuree.
    Heerlijk!

    • Mariëlle in de Keuken

      Wat leuk om te horen! Ik zal het doorgeven aan mijn schoonmoeder Ik heb het laatst ook weer gegeten, zo ontzettend lekker.

  5. Nog steeds dacht ik aan de kabeljauw die mijn moeder maakte. Heel simpel. Roomboter, sudderen van kabeljauw.
    De vis werd eruit gehaald en het vocht aangemaakt met citroen en mosterd en een beetje gebonden
    Mijn moeder noemde dat ‘zure stip’.
    Aardappelpuree erbij en worteltjes..
    Eenvoudig en heerlijk.
    Zie ik het hier op de site. Niks fancy.
    Gewoon.. lekker.. echt lekker!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating