Patatje stoofvlees

Patatje stoofvlees

11 reacties

Heerlijk stoofvlees met patat en zelfgemaakte mayonaise.

Het stoofvlees is te bereiden in de slowcooker of braadpan.

Patatje stoofvlees

Patatje stoofvlees

4.4 van 71 stemmen
Porties 2 personen

Ingrediënten

  • 500 gr sucadelappen in blokjes gesneden
  • 200 ml Westmalle dubbel* bij gebruik van de slowcooker
  • 1 flesje Westmalle dubbel* bij gebruik braadpan
  • 2 el witte wijnazijn
  • 1 el Dijon mosterd
  • 1 el appelstroop
  • 1 el bloem
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 grote ui fijngesneden
  • mespuntje gemalen kruidnagel
  • versgemalen zout en peper
  • boter om in te bakken

Instructies
 

Stoofvlees uit de slowcooker

  • Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
  • Dep het vlees droog en bestrooi het met wat versgemalen zout en peper. En meng de bloem er doorheen.
  • Smelt wat boter in een ruime koekenpan en leg het vlees erin.
  • Bak het vlees rondom even aan op middelhoog vuur.
  • Haal het vlees uit de koekenpan en leg het in de slowcooker.
  • Fruit in het achtergebleven bakvet de ui met de knoflook in ca 5 minuutjes, tot de ui zacht is, maar niet bruin.
  • Giet 200 ml Westmalle dubbel erbij en roer de appelstroop, witte wijnazijn, mosterd en gemalen kruidnagel er doorheen. Laat een minuutje zachtjes pruttelen.
  • Giet het geheel bij het vlees in de slowcooker en leg de takjes tijm en laurierblaadjes er tussen.
  • Leg het deksel op de slowcooker en laat het geheel in ca 7 uurtjes op de laagste stand stoven, tot het vlees heerlijk zacht is.
  • Laat het laatste half uurtje de deksel van de slowcooker en zet de slowcooker op de hoogste stand, gebruik eventueel nog wat allesbinder om de saus nog wat verder in te dikken.

Stoofvlees uit de braadpan

  • Haal het vlees een uur van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te laten komen.
  • Dep het vlees droog en bestrooi het met wat versgemalen zout en peper. En meng de bloem er doorheen.
  • Smelt wat boter in de braadpan en leg het vlees erin.
  • Bak het vlees rondom even aan op middelhoog vuur.
  • Haal het vlees uit de braadpan en zet het even opzij.
  • Fruit in het achtergebleven bakvet de ui met de knoflook in ca 5 minuutjes, tot de ui zacht is, maar niet bruin.
  • Giet het hele flesje Westmalle dubbel erbij en roer de appelstroop, witte wijnazijn, mosterd en gemalen kruidnagel er doorheen. Laat een minuutje zachtjes pruttelen.
  • Leg het vlees terug in de pan en steek de takjes tijm en laurierblaadjes er tussen.
  • Leg het deksel op de braadpan en laat het geheel in 3,5 – 5 uur op het laagste pitje stoven, tot het vlees heerlijk zacht is.
  • Zet het laatste half uurtje de deksel schuin op de braadpan en zet de warmtebron ietjes hoger. Gebruik eventueel nog wat allesbinder om de saus nog wat verder in te dikken.

Notities

*of een ander donker biertje
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

11 Reacties

  1. Dat ziet er weer heel lekker uit.

  2. Lekker heb het een dag van tevoren gemaakt en de volgende dag gegeten. Heb een witte boterham met een eetlepel mosterd besmeerd en dit erop gelegd en mee laten sudderen. Had geen wijnazijn dus heb maar appelcider azijn gebruikt. Resultaat lekker en zeker voor herhaling vatbaar. Bedankt voor het recept

    • Vrijdag de stoofvlees gemaakt met een braadpan, was heerlijk bij de patat

    • Joyce Rijnders

      Ik heb een instant pot. Maar op welk programma zet je hem.
      De slow cook?
      Ik kan dan niet het pressure level veranderen. Blijft op normaal staan.

      • Mariëlle in de Keuken

        Helaas heb ik zelf nog geen instant pot. Met de slowcookerstand kun je waarschijnlijk het recept volgen.

      • Sinds ik een slowcooker in huis heb en deze geregeld aanzet gemak met een behoorlijk drukke peuter en een ongebalanceerde chaos met het werk en thuis, heb ik ook al meerdere keren Stoofvlees met bier gemaakt, steeds een ander recept proberen omdat het wel lekker was, maar.. behalve na dit recept, de eerste keer nog iets te nat, maar de pan ging helemaal leeg (dubbele hoeveelheid voor een groep met naast mijzelf als kleine eter, mijn man en twee van zijn vrienden als zeer grote eters), en iedereen vond het echt super op het te vochtig zijn na.. gisteren een tweede keer gemaakt, nu iets verder ingekookt, en het was perfect! eerste keer dat ik ook de moeite neem een review te schrijven en een beoordeling.. bij deze, dankjewel voor het delen van dit recept!

  3. Kan ik de verse tijm ook vervangen voor gedroogde tijm? Hoeveel moet ik dan gebruiken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating