Oud-Hollandse poffertjes

Een middagje winkelen in het centrum van Dordrecht eindigt vaak met een bezoekje aan Visser’s Poffertjessalon, een echt begrip in Dordrecht. Visser’s Poffertjessalon is al sinds 1932 gevestigd aan de Groenmarkt nr. 9 en bakt de lekkerste ambachtelijke poffertjes. De poffertjes worden geserveerd met boter en een dikke laag poedersuiker, héérlijk!

Foto’s: Visser’s Poffertjessalon

Zelf poffertjes bakken

Thuis ging ik ook aan de slag met een recept voor heerlijke Oud-Hollandse poffertjes. Het beslag bevat boekweitmeel en gist voor de traditionele smaak. Poffertjes worden vaak thuis gebakken in een anti-aanbak poffertjespan, maar een gietijzeren poffertjespan of eigenlijk poffertjesplaat geeft het beste resultaat. Deze kan goed heet worden en houdt de warmte goed vast. Omdat ik een inductieplaat heb kocht ik er eentje met een platte onderkant.

Oud-Hollandse poffertjes
Recept afdrukken Pin recept
0 van 0 stemmen

Oud-Hollandse poffertjes

Porties: 4 porties

Ingrediënten

  • 175 gr bloem
  • 75 gr boekweitmeel
  • 400 ml volle melk handwarm
  • 2 eieren
  • 7 gr instant gist
  • 50 gr boter gesmolten en afgekoeld
  • 4 gr zout
  • 12 gr suiker

Verder nodig

  • poffertjesplaat
  • gesmolten boter om de poffertjesplaat mee in te vetten

Om te serveren

  • poedersuiker
  • boter

Instructies

  • Doe de bloem, boekweitmeel, gist, suiker en zout bij elkaar in een kom en meng met een garde goed door elkaar.
  • Voeg de eieren en de helft van de melk toe en klop tot een klontvrij beslag. Voeg de rest van de melk toe en klop door tot een glad beslag. Klop vervolgens de gesmolten boter door het beslag.
  • Dek het beslag af met bijvoorbeeld een theedoek, douchemuts of huishoudfolie en laat het beslag een uur rijzen.
  • Laat de poffertjesplaat op middelhoog vuur goed heet worden en vet de holtes in met wat gesmolten boter.
  • Vul de holtes voor ca 3/4 met het beslag, de poffertjes gaan namelijk nog rijzen en anders lopen de holtes over. Er zijn doseerflessen te koop om het beslag erin te gieten, maar een maatbeker werkt ook prima.
  • Bak de poffertjes op middelhoog vuur tot ze loslaten van de poffertjesplaat, de bovenkant moet nog niet helemaal gestolt zijn, want het is de bedoeling dat er nog wat van het beslag de holtes inloopt bij het omdraaien. Hierdoor worden de poffertjes mooi bol en goudbruin aan beiden kanten.
  • Keer de poffertjes snel om met een houten prikkertje. Bak dan de andere kant nog eventjes tot deze ook mooi goudbruin is.
  • Serveer de poffertjes direct met wat boter en lekker veel poedersuiker.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken

Oud-Hollandse poffertjes


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *