Duitse Brezeln

Duitse Brezeln (Laugenbrezeln)

0 reacties

Wanneer wij een dagje naar Duitsland gaan nemen we vaak een Brezel. Een soort zoute krakeling met een harde korst en een zachte binnenkant. Deze is weer net anders dan de Amerikaanse soft Pretzel, hiervan deelde ik het recept al eens.

In de Duitse supermarkt kocht ik een pakje Natron wat gebruikt wordt voor de Laugenbrezeln. Winkelen in een Duitse supermarkt is echt een aanrader. Je kijkt je ogen uit wat ze er allemaal hebben, vooral op de bakafdeling. Wij zijn er vaak wel 2 uurtjes zoet. Natron is eventueel te vervangen door baking soda, dit is gewoon in de Nederlandse supermarkten te koop.

Duitse Brezeln
Duitse Brezeln

Duitse Brezeln (Laugenbrezeln)

3.1 van 17 stemmen
Porties 7 stuks

Ingrediënten

Brezeln deeg

  • 550 gr patentbloem
  • 260 ml handwarm water
  • 10 gr zout
  • 9 gr instant gist
  • 9 gr witte basterdsuiker
  • 30 gr boter

Verder nodig

  • 2 ltr water
  • 50 gr Natron verkrijgbaar in de Duitse supermarkt, te vervangen door baking soda dit is verkrijgbaar bij o.a. AH en Jumbo.
  • grof zout om te bestrooien

Instructies
 

Deeg

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar in de kom van de keukenmachine en kneed in ca 15 minuten tot soepel deeg. Het deeg blijft wel een beetje stevig.
  • Leg het deeg in een kom en dek het af met een theedoek af folie. Laat het deeg 45 minuten rijzen.
  • Verdeel het deeg in 7 stukken en rol ieder stuk uit tot een streng van ca 50 cm. Zorg dat de uiteinden wat smaller toelopen dan het midden.
  • Vorm de strengen in model door de uiteinden een slag om elkaar te draaien. Plak de puntjes vast met wat water op het bolle deel van het deeg.
  • Laat de Brezeln een kwartiertje rusten onder een theedoek of folie.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte).
  • Breng ondertussen 2 liter water aan de kook en los de Natron erin op.
  • Leg de Brezeln op schuimspaan en duw ze één voor één kopje onder in het watermengsel. Haal ze direct weer uit het watermengsel en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrooi de Brezeln met wat zout.
  • Bak de Brezeln in ca 24 minuten mooi bruin en gaar.
  • Laat de Brezeln afkoelen op een rooster. Versgebakken zijn ze het allerlekkerst.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!
Duitse Brezeln

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating