Köttbullar, Zweedse gehaktballetjes

Wie kent ze niet? De Zweedse gehaktballetjes van IKEA.

Lekker voor een keer, maar zelf vind ik ze ook weer niet zó bijzonder. Zeker niet als je ze eens zelf gemaakt hebt!

Deze Zweedse gehaktballetjes met roomsaus maak je dus lekker zelf. IKEA serveert de gehaktballetjes ook nog met vossenbessenjam. Ik maakte er een lekkere frisse cranberry compote bij. Helemaal lekker met eigen gebakken verse patat, het recept hiervoor kun je hier vinden.

Zweedse gehaktballetjes
Recept afdrukken Pin recept
5 van 1 stem

Kötbullar, Zweedse gehaktballetjes

Porties: 2 personen

Ingrediënten

Cranberry compote

  • 125 gr diepvries cranberries
  • 90 ml water
  • 75 gr kristalsuiker
  • kneepje citroensap

Gehaktballetjes

  • 500 gr hoh gehakt
  • 70 ml melk
  • 30 gr paneermeel
  • 1 ei
  • 1/2 uitje fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 el versgehakte peterselie
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 1/4 tl piment
  • versgemalen zout en peper

Roomsaus

  • 20 gr boter
  • 20 gr bloem
  • 275 ml runderbouillon
  • 1 el worcester sauce
  • 1 tl dijon mosterd
  • versgemalen zout en peper
  • 100 ml slagroom
  • Verder
  • 1 el versgehakte peterselie

Verder nodig

  • boter om in te bakken
  • 2 porties patat

Instructies

Cranberry compote

  • Doe het water met de suiker en het citroensap in een pannetje en breng het water aan de kook, wacht tot de suiker is opgelost.
  • Voeg de cranberries toe en laat het geheel ca 10 minuten zachtjes pruttelen tot de canberries uit elkaar knappen.
  • Ga er even met een aardappelpureestamper doorheen en roer goed door.
  • Laat de compote helemaal afkoelen.

Gehaktballetjes

  • Roer de melk en het paneermeel in een kom door elkaar en laat even staan tot de melk is opgenomen.
  • Doe de overige ingrediënten voor de gehaktballetjes erbij en kneed het geheel goed door elkaar.
  • Draai er 18 gehaktballetjes van.
  • Verhit wat boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes gaar en bruin.
  • Haal de gehaktballetjes uit de pan en leg de gehaktballetjes op een bord, dek het bord af met aluminiumfolie om ze warm te houden.
  • Giet het vet uit de koekenpan.

Roomsaus

  • Smelt de boter voor de roomsaus in de dezelfde koekenpan. Voeg de bloem toe en roer goed door elkaar. Gaar de bloem in 2 minuten, onder constant roeren.
  • Voeg de helft van de runderbouillon toe en roer met een garde goed door elkaar, voeg daarna de rest van de runderbouillon toe. En laat de saus een paar minuten zachtjes pruttelen, tot het indikt.
  • Voeg de worcester sauce, mosterd, zout en peper en slagroom toe en roer goed door elkaar. Warm het geheel goed door.
  • Serveer de gehaktballetjes met de roomsaus, patat en cranberry compote.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken

Zweedse gehaktballetjes


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating