Koffiebroodjes, met banketbakkersroom en rozijnen

Heerlijke zachte koffiebroodjes, gevuld met banketbakkersroom en rozijnen. Lekker plakkerig met een laagje abrikozenjam en glazuur. Lekker bij het ontbijt, lunch, of bij de koffie.

 

Recept koffiebroodjes zelf maken
Recept afdrukken Pin recept
0 van 0 stemmen

Koffiebroodjes, met banketbakkersroom en rozijnen

Porties: 7 stuks

Ingrediënten

Banketbakkersroom

  • 250 ml volle melk
  • 2 eidooiers
  • 20 gr maïzena
  • 50 gr fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille extract of vanille pasta (als alternatief voor de kostbare vanillestokjes)

Deeg

  • 5 gr instant gist
  • 100 ml volle melk handwarm
  • 250 gr tarwebloem
  • 15 gr witte basterdsuiker
  • 40 gr ei losgeklopt
  • 40 gr boter op kamertemperatuur
  • 5 gr zout

Topping

  • 75 gr abrikozenjam
  • 100 gr poedersuiker
  • 1 -2 el melk

Verder nodig

  • 150 gr (ongezwavelde) rozijnen

Instructies

Rozijnen wellen (de avond van tevoren)

  • Wel de rozijnen de avond van te voren een kwartiertje in lauw water en laat de rozijnen goed uitlekken.
  • Verspreid de rozijnen over een met keukenpapier bekleed plaatje. Laat de rozijnen zo een hele nacht staan. Zo worden ze "winddroog".

Banketbakkersroom (de avond van tevoren)

  • Doe 200 ml van de melk met de vanille in een steelpannetje en breng zachtjes aan de kook.
  • Doe de eidooers, 50 ml melk en 50 gr kristalsuiker in een kom en klop glad, voeg de maïzena toe en klop nog even goed door.
  • Giet een scheutje van de warme melk erbij en klop goed door. Giet het geheel in het steelpannetje bij de melk en breng het mengsel al roerend heel zachtjes aan de kook. Laat zachtjes pruttelen tot de bankketbakkersroom voldoende is ingedikt.
  • Giet de banketbakkersroom in een diep bord en dek af met een stukje plasticfolie. Laat de banketbakkersroom helemaal afkoelen.

Koffiebroodjes

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar in de kom van de keukenmachine en kneed in ca 15 minuten tot een soepel deegje. Of met de hand in ca 20 minuten.
  • Bol het deeg losjes op en laat het 30 minuten rusten onder folie.
  • Rol het deeg uit tot een lap van 21x50.
  • Besmeer de lap met de banketbakkersroom, laat aan één zijde van 20 cm breed een strookje van een cm vrij.
  • Strooi de winddroge rozijnen over de banketbakkersroom.
  • Rol het deeg losjes op, vanaf de zijde van 21 cm welke wel besmeerd is met banketbakkersroom. Smeer de andere zijde van 21 cm in met wat water en plak hiermee de rol dicht.
  • Snij de rol in 8 stukken van 3 cm dikte. Dit gaat makkelijk met een gekarteld mes, zonder druk te zetten.
  • Leg de koffiebroodjes op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met folie.
  • Laat de koffiebroodjes 45-60 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden (boven- en onderwarmte).
  • Schuif de bakplaat in de oven en bak de koffiebroodjes in ca 12-14 minuten gaar en goudbruin.
  • Verwarm de abrikozenjam en verdeel de jam met een kwastje over de nog warme koffiebroodjes.

Glazuur

  • Doe de poedersuiker in een kommetje en voeg 1 el melk toe, roer goed door. Voeg druppelsgewijs nog wat melk toe om het glazuur wat dunner te maken, maar zorg dat het glazuur niet te dun wordt.
  • Sprenkel de glazuur over de koffiebroodjes.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken

Recept koffiebroodjes zelf maken


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *