Hollandse witte asperges met een Italiaans tintje

1 reactie

De Hollandse witte asperges zijn er weer!

En ik ben echt dol op het “witte goud”. Standaard met een hollandaise- of botersausje, gekookt eitje en ham vind ik het erg lekker. Maar soms probeer ik ook eens andere combinaties uit. Zoals deze keer met een Italiaans tintje. De Hollandse witte asperges met pesto Genovese, krokante pancetta, een eitje, gedroogde tomaatjes en pijnboompitten.

De pesto Genovese maakte ik zelf, het recept kun je hier vinden. En ook de gedroogde tomaatjes maakte ik zelf, het kost even wat wachttijd, maar zo ontzettend lekker! Je kunt de pesto en gedroogde tomaatjes bijvoorbeeld in de ochtend alvast maken.

Hollandse witte asperges met een Italiaans tintje

3.7 van 3 stemmen
Porties 2 personen

Ingrediënten

Gedroogde tomaatjes

  • 400 gr tasty tom trostomaten
  • versgemalen zeezout
  • paar takjes rozemarijn en tijm
  • teentje knoflook
  • olijfolie extra vierge

Verder

  • 1 kg witte asperges
  • 2 eieren
  • 100 gr dungesneden plakjes pancetta
  • 2 el pesto genovese
  • 1 el pijnboompitjes geroosterd
  • parmezaan of kaasvlokken
  • wat versgehakte peterselie

Instructies
 

Gedroogde tomaatjes

  • Verwarm de oven voor op 125 graden (boven- en onderwarmte).
  • Doe een flinke scheut olijfolie in een glazen potje en leg hier het geplette teentje knoflook, de rozemarijn en tijm in. Zet het potje even opzij.
  • Snij de tomaatjes in partjes en leg ze met de kant van het velletje op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bestrooi de tomaatjes met wat versgemalen zeezout.
  • Schuif de bakplaat in de oven en droog de tomaatjes in ca 2,5 - 3 uur.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de tomaatjes afkoelen.
  • Doe de gedroogde tomaatjes in het potje met olie en schut door elkaar.

Asperges koken

  • Verwijder het houterige gedeelte van de asperges door ca 2 cm van de onderkant af te snijden en leg de asperges 30 minuten in koud water.
  • Haal de asperges uit het water en schil ze met een dunschiller.
  • Leg de asperges samen met de schillen en de houterige gedeeltes in een pan met water en een snufje zout en breng aan de kook. De schillen en houterige gedeeltes geven zo nog meer smaak af. Gooi het kookwater ook niet weg, want hier kun je ook nog een lekker soepje van maken.
  • Laat de asperges 10 minuten zachtjes koken, zet het vuur uit en laat de asperges nog 10 minuten nagaren met het deksel op de pan.

Krokante pancetta

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Leg de plakjes pancetta uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif de bakplaat in de oven.
  • Bak de pancetta in 10-12 minuten krokant, zodat je het in stukjes kunt breken.
  • Laat de krokante pancetta uitlekken op een keukenpapiertje.

Eieren

  • Kook de eieren in 8 minuten hard.
  • Snij de eieren in partjes.

Bord opmaken

  • Verdeel de asperges over 2 borden.
  • Verdeel de eieren met de gedroogde tomaatjes en de pesto over de asperges.
  • Breek de krokante pancetta in stukjes en verdeel over de asperges.
  • Bestrooi het geheel met de pijnboompitten, parmezaan en versgehakte peterselie.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

One Comment

  1. Hollandse witte asperges met een Italiaans tintje vanavond gegeten !
    Heerlijk , kon alleen de pesto niet meer terugvinden in recept
    Dankjewel Mariëlle
    Gr Jacquelien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating