Brood gevuld met appel en gezouten karamel

Brood gevuld met appel en gezouten karamel

0 reacties

Een heerlijk brood dat lijkt op suikerbrood, maar dan gevuld met blokjes appel en gezouten karamel en wat frisser door de blokjes appel i.p.v. suikerparels. Erg lekker bij het ontbijt, maar ook bij de koffie.

Zoals jullie merken bak ik momenteel veel brood, net als velen van jullie, want de broodrecepten worden momenteel veel bekeken. Brood bakken blijf ik leuk vinden om te doen en je kunt er alle kanten mee op. Van zoet tot hartig, van een eenvoudig broodje tot een heerlijk verwenbrood.

Een tijdje heb ik mijn brooddeeg gekneed met mijn mooie roze KitchenAid Artisan keukenmixer van 4,8 liter. Maar ik merkte toch dat deze machine moeite had met wat zwaarder of grotere hoeveelheden deeg kneden en ik was bang dat deze stuk zou gaan. Ik was dus op zoek naar een professionele machine voor het deeg te kneden. Er zijn speciale kneedmachines speciaal voor brooddeeg, maar dit zijn toch vaak wat grove en zware machines. Ik zocht toch meer een machine waar ik ook beslag mee kon kloppen en welke ook nog mooi stond op mijn aanrecht. Het werd een professionele KitchenAid via Horecarama van 6,9 liter. Intussen heb ik deze machine alweer twee jaar en ik ben er nog altijd zeer tevreden over. Deze machine kan het deeg met gemak aan. Ook is deze machine niet enorm groot, waardoor deze nog met gemak op mijn aanrecht staat, gezellig samen naast zijn kleine roze zusje. Maar van keukenapparatuur kun je nooit genoeg hebben toch?

Brood gevuld met appel en gezouten karamel

Brood gevuld met appel en gezouten karamel

3.2 van 7 stemmen

Ingrediënten

Karamelsaus

  • 170 gr fijne kristalsuiker
  • 130 ml slagroom lauwwarm
  • 50 ml water
  • 40 gr boter op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille extract
  • snufje zout

Brooddeeg

  • 350 gr tarwebloem (ik gebruikte Amerikaans patent)
  • 150 ml volle melk
  • 30 gr witte basterdsuiker
  • 25 gr boter op kamertemperatuur
  • 7 gr instant gist
  • 7 gr zout
  • 3 el gembersiroop
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vanille extract

Appelvulling

  • 4 appels ik gebruikte Fuji appels
  • 50 gr boter
  • 2 el kristalsuiker
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl vanille extract

Verder nodig

  • 1 el amandelschaafsel
  • bakvorm van ca 22 cm
  • bakpapier
  • 2 el abrikozenjam

Instructies
 

Karamelsaus

  • Doe de kristalsuiker met het water en het vanille extract bij elkaar in een steelpan en breng het suikerwater zachtjes aan de kook.
  • Laat het suikerwater zachtjes pruttelen tot het een mooi karamelkleurtje heeft. Het duurt ongeveer een kwartiertje tot het een mooi kleurtje krijgt. Blijf wel constant bij de pan en draai af en toe de pan even wat rond om de saus in beweging te houden zodat deze niet aanbrand.
  • Haal de pan direct van de warmtebron en voeg de lauwwarme slagroom toe, blijf ondertussen goed roeren met een garde. Pas op want het mengsel gaat nu borrelen en komt wat omhoog.
  • Voeg de boter en het snufje zout toe als de slagroom helemaal is opgenomen. En roer de boter door de karamelsaus.
  • Schenk de saus in een glazen potje en laat de saus helemaal afkoelen.

Appelvulling

  • Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snij de appels in kleine blokjes.
  • Doe de blokjes appel met het water, kristalsuiker, kaneel, vanille extract en de boter bij elkaar in een pan en breng zachtjes aan de kook.
  • Laat de blokjes appel in ca 8 minuten op een laag pitje zacht worden.
  • Doe de blokjes appel in een zeef en laat goed uitlekken en afkoelen.

Brooddeeg

  • Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed hiervan een mooi deeg in ca 15 minuten. Of met de hand in ca 20 minuten.
  • Vet een schone kom in met een dun laagje zonnebloemolie en bol het deeg losjes op. Leg het deeg met de bovenkant naar beneden in de kom en draai het deeg een keer om, zodat alle kanten van het deeg bedekt zijn met een laagje olie.
  • Dek de kom af met een theedoek of folie en laat het deeg een uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
  • Bestrooi het werkblad met wat bloem en stort het deeg hierop.
  • Rol het deeg uit tot een lap van ca 30×50 cm.
  • Bestrijk de lap deeg met een dun laagje karamelsaus (ca 3 el) en verdeel de blokjes appel er overheen. Laat aan één van de brede kanten van de lap deeg een strookje van ca 1 cm vrij.
  • Rol het deeg vanaf de brede bedekte kant strak op en knijp de naad dicht.
  • Leg de naad naar opzij en snij de rol deeg over de hele lengte door met een scherp mes.
  • Leg de opengesneden kanten naar boven toe en draai de helften om elkaar heen. Zorg dat de opensgesneden kanten steeds bovenop blijven liggen.
  • Vet de bakvorm in met wat boter en leg er een velletje bakpapier in, zodat je zeker weet dat het brood straks goed uit de oven komt.
  • Pak het deeg voorzichtig op en leg het in de bakvorm. Vouw de zijkanten naar onderen.
  • Dek de vorm af met folie en laat ca 1-1,5 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte).
  • Bestrooi het brood met de amandelschaafsel. En schuif het brood in de oven.
  • Bak het brood 20 minuten op 180 graden.
  • Laat het brood in de oven en verlaag de temperatuur naar 170 graden. Bak nog 20 minuutjes. Leg eventueel halverwege een stukje aluminiumfolie over het brood als de bovenkant donker begint te kleuren.
  • Haal het brood uit de oven en laat 5 minuutjes rusten in de bakvorm.
  • Klop de abrikozenjam los en bestrijk hiermee het brood.
  • Haal het brood uit de bakvorm en laat verder afkoelen.
  • Serveer het brood met het restant van de karamel, hiermee kun je lekker een plakje van het brood besmeren.
Heb je dit recept geprobeerd?Vermeld @marielleindekeuken.nl of tag #marielleindekeuken!

Dit artikel is ontstaan uit een betaalde samenwerking, lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op marielleindekeuken.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Recept rating