koffiebonen

5 factoren waar je op moet letten bij het aanschaffen van een koffiemolen

0 reacties

Koffie is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Maar er kunnen zeer grote verschillen tussen soorten koffie zitten. Een grote factor die meespeelt is een koffiemolen.

Maar hoe weet je nou precies welke koffiemolen het beste bij jou past? En hoe weet je waar je precies op moet letten?

Hieronder kun je 5 verschillende tips lezen waar je op moet letten bij het aanschaffen van een koffiemolen.

1. Handmatige of elektrische koffiemolen

Het is natuurlijk heel handig om in de vroege ochtend de koffie binnen een handomdraai klaar te hebben. Als dit je voorkeur heeft, dan zijn elektrische koffiemolens waarschijnlijk de beste keuze. Wel zijn deze vaak prijziger dan een handmatige koffiemolen. Het scheelt je dus een hoop tijd, maar je moet er wel iets dieper voor in de buidel tasten. Een handmatige molen daarentegen kost ietwat meer energie, maar is ook iets goedkoper. Het kan ook een leuke sfeer met zich meebrengen om telkens, voor het zetten van de koffie, de bonen zelf handmatig te moeten malen.

2. Toerental van een elektrische koffiemolen

De maalgraad of het toerental is een belangrijke factor waar op gelet moet worden bij het aanschaffen van een koffiemolen. Goedkopere koffiemolens hebben vaak een lagere maalgraad, waardoor de koffiebonen niet op een gelijke manier gemaald worden. Hierdoor kan er een inconsistente smaak ontstaan in de kopjes koffie die gezet worden. Let er daarom goed op dat de maalgraad divers is en dat het handmatig ingesteld kan worden.

3. Maalschijven of messen

Bij het aanschaffen van een elektrische koffiemolen heb je de keuze uit een machine met maalschijven of messen. De molens met messen zijn over het algemeen iets goedkoper dan de molens met schijven. Dit komt voornamelijk omdat de machine met messen de koffiebonen in stukken hakt. Hierdoor ontstaan er ongelijkheid in de gemalen koffie. Dit kan ervoor zorgen dat je niet de gewenste smaak krijgt dan dat je wilt. Ook kan er aroma verloren gaan wanneer de bonen in stukken worden gehakt. Een machine met maalschijven daarentegen snijdt de bonen in gelijke stukken vlak boven de bodem van de machine. Dit gaat op met een geleidelijke, constante beweging waardoor er minder aroma verloren gaat en de bonen geleidelijk gesneden worden. Hierdoor is de smaak van de koffie beter te reguleren. Wel is de prijs van deze machine vaak hoger dan een machine met messen.

4. Conische of keramische maalschijven

Conische maalschijven zijn over het algemeen goedkoper dan keramische maalschijven. Dit komt omdat de conische maalschijven verhit worden tijdens het malen. Dit kan ervoor zorgen dat er aroma van de bonen verloren gaat, wat invloed heeft op de uiteindelijke smaak van de koffie. Maar omdat het malen kort duurt is dit verschil zeer klein en je moet een echte koffieliefhebber zijn wil je het verschil tussen de twee soorten maalschijven kunnen proeven in een kopje koffie.

5. Koffiebonen kopen

Het kopen van koffiebonen is natuurlijk niet een factor die je mee moet nemen tijdens het kopen van een koffiemolen. Maar het is wel van belang dat je hier goed op let nadat je een gloednieuwe koffiemolen hebt aangeschaft. Goedkope koffiebonen kunnen soms harde stukjes hebben wat slecht kan zijn voor de (nieuwe) molen. Deze stukjes kunnen vast komen te zitten en de molen beschadigen of er zelfs voor zorgen dat deze defect raakt. En dat is natuurlijk het allerlaatste wat je wilt nadat je een nieuwe molen hebt aangeschaft!

koffiebonen

 

Dit artikel is ontstaan uit een betaalde samenwerking, lees mijn disclaimer voor meer informatie over samenwerkingen op marielleindekeuken.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*